Šoulet s drůbežím masem

Šoulet s husím masem - Šoulet s kachním masem
"Jako pohádka zní dnešním strážkyním našich krbů domácích, že v minulé ty doby jsme mohli v Rytířské ulici koupit slušnou "rodinnou" husu za půldruhé zlatky, to je za nynější tři koruny. Byla-li za půltřetí zlatky, vypeklo se z ní na čtyři na pět žejdlíků sádla, a husy obrovité, jaké kupovaly hlavně domácnosti židovské, byly po pětce. Tehdáž jsem dražších nikdy neviděl."
(Ignát Herrman: "Zmizelá Praha")
Šoulet s husím masem
(Magda Saxlová a Karel Sýs: Židovská kuchařka", str. 43, Bon Art-Esprit Praha, 1991, židovská kuchyně)
Suroviny:
  • 1 kg fazolí, namočené přes noc
  • 500 g krup, namočených přes noc
  • 1/2 husy nebo 4 stehna
  • husí sádlo nebo olej
  • 3 hlavičky česneku,utřené se solí
  • 5 velkých cibulí, drobně nakrájených
  • koření:1 lžička pepře, 1 lžička mletého zázvoru 1 lžička pálivé papriky, 1 lžíčka sladké papriky
  • hovězí vývar
  • hovězí kosti (aspoň jedna je morková)

    Postup přípravy:
  • Nejdříve den předem namočíme zvlášť fazole a zvlášť kroupy.
  • Druhý den vezmeme husí maso, nakrájíme na velké kostky, pokud použijeme stehna necháme je vcelku.
  • Maso vložíme na husí sádlo nebo na olej as krátce orestujeme.
  • Pak přidáme nakrájenou cibuli a až zrůžoví přidáme utřený česnek.
  • Osolíme, přidáme pepř, zázvor a krátce osmahneme, aby se koření rozvonělo.
  • Pak přidáme papriky a vzápětí zalijeme hovězím vývarem a dáme dusit do trouby.
  • Mezitím vaříme fazole a kroupy v téže vodě, ve které se máčely, spolu s několika hovězími kostkami, z nichž jedna musí být morková.
  • Podušené husí maso vyjmeme z trouby a vložíme do směsi fazolí a krup.
  • Podle potřeby přidáme vařící vodu nebo vývar, osolíme a přikryté vaříme na velmi mírném plameni několik hodin doměkka, popřípadě můžeme vložit zakrytý pekáč či hrnec s dostatečným množstvím vody do mírně vyhřáté trouby.
    nahoru

    Šoulet - je tradiční židovský pokrm, který se připravuje o nejznámějším židovském svátku jakým je "šábes", který se slaví každý týden od pátečního do sobotního večera. Svátek souvisí z lunárním cyklem, ale současně jde o svatý den, kdy ustává práce. Poněvadž se v tyto dny nesmí pracovat, musí být i pokrmy připraveny předem. Šábes je svátek židovké rodiny, která se schází pohromadě u bíle prostřeného stolu, s tradičním ceremoniálem a symbolizuje klid a mír, rozjímání, radostné očekávání. Všechny prováděné kroky a obřady jsou symbolickou upomínkou na dávnou a pohnutou historii Izraelských. Poněvadž je o šábesu zakázána jakákoli práce, činnost tj. i rozdělávat oheň, regulovat oheň, míchat aj., nosívaly židovské ženy hrnce k pekaři, aby se šoulet uchoval v peci teplý pro sváteční den. Pokrm se totiž musel připravovat předem již v pátek večer do příchodu hvězd, kdy již šábes začíná. Šoulet, jak je zřejmé z uvedeného receptu, je směs zapečeného masa, krup, fazolí a koření je připravován i z košer masa hovězího. V tradičním podání bývá přílohou těstovinová rýže (strouhání) a "kugel" což je obdoba bramboráku, ale bez česneku. V DDK je kromě výše uvedeného tradičního židovského receptu uvedeny ještě varianty zdomácnělé - české: recept Jiřiny Šejbalové na stránce "Husí hody požidovsku". Následující recept Ivana Vodochodského je již zcela přizpůsobený našim současným podmínkám - používá dostupnějšího kachního masa a práškových bujónu i ochucovadel.


    Šoulet s kachním masem
    (Ivan Vodochodský z pořadu "Vaříme" na radiu "Frekvence 1" - propagace výrobků Maggi, 15. březen 2003)

    Suroviny:
  • 200 g krup
  • 200 g fazolí
  • 200 g cizrny
  • 2 velké cibule
  • 1 celý velký česnek
  • koření: 1 lžíce saturejky, 1 lžička kmínu,1 lžička pepře, 1 lžíce majoránky
  • 4 porce pečené kačeny včetně výpeku
  • kachní sádlo pod cibuli
  • "Sypký bujón - Hovězí" a "Bylinky česnek a petržel"

    Postup přípravy:
  • Kroupy, fazole a cizrnu uvaříme zvlášť ve vývaru např. z výrobku "Sypký bujón - Hovězí"a po uvaření měkké luštěniny smícháme.
  • Přidáme cibuli zesklovatělou na kachním sádle, kostku Maggi "Bylinky česnek a petržel", sušenou saturejku, kmín a mletý pepř.
  • Vše promícháme a dáme do pekáče.
  • Směs zakryjeme a necháme v rozpálené troubě asi 20 minut prohřát a zapékat.
  • Pak přidáme utřený česnek (celou palici i více) se solí a lžíci majoránky. Promícháme a zapékáme ještě asi 15 minut. Potom vložíme upečené porce kačeny (mohou být i vykostěné), zalijeme výpekem a sádlem z kachny a necháme dalších 10 - 15 minut prohřát!

    Poznámka DDK:
    Stejný předpis, ale bez cizrny, jsem obdržel již dříve od svého přítele Pavla Svobody ze Zlína. Používá na uvaření luštěnin klasický hovězí vývar, připouští i použití polévkové kostky (přirozeně jakékoliv, já jsem zvyklý na kvylitu Knorr). Dále připomněl, že běžně je připravován šoulet s hrachem. Klasický židovský recept však preferuje fazole, i když připouští i další luštěniny jako čočku, ale snad i s cizrnu (viz výše) a sóju (s těmi to může být taktéž výtečné a sliboval, že to bude zkoušet, protože šoulet je opravdu báseň).


    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]