Kůzlečí řízečky na mléce
("Prima vařečka", TV Prima, srpen 2000)
Suroviny pro 4 porce
  • maso z kůzlečí kýty dostatečné pro 4 porce
  • hladká mouka
  • 1 vejce
  • strouhanka a hladká mouka pro trojobal
  • kořenící směs "Paprikové koření"
  • 6 lžic mléka
  • olej na smažení
    Příloha: bramborový salát, zelenina

    Postup přípravy:
  • Maso z kýty vyřízneme, odblaníme a zbavíme veškerého tuku, osolíme a obalíme v mouce, vejci a strouhance. Do vejce na obalení rozkvedláme trochu směsi "Paprikové koření".
  • Obalené maso osmažíme na tuku na pánvi a dopečeme v troubě. Osmažené řízky v troubě po obou stranách polejeme mlékem.
  • Jako přílohu podáváme bramborový salát z vařených brambor, rozkrájených ředkviček, citrónu, petrželky,oleje, kyselých okurek, jarní cibulky, ochucený solí a pepřem.
    »"Kam jenom má paměť sahá," vyprávěl dědeček, "byly kolem nás pořád kozy a kůzlata. Můj táta byl členem chovatelskýho spolku a velkej příznivec kozí ráce. Znal všechny kozí odrůdy. Co já se jenom naposlouchal o bezoárovým kozlovi! Táta měl pár angorskejch koz. Když jedl kozí maso, věř mi nebo ne, vždycky plakal. Když jsme s tátou zařízli poslední angorskou kozu," pokračoval dědeček, "to taky plakal. Ale pak s tím kozím masem dělal hotový kouzla. To stojí za to, natáhni ušiska. Kozí kejtu naložil na pár dní do octovýho láku s bobkovým listem a pepřem. Pak ji zabalil do čistého klůcku, a představ si, zakopal ji na čtyři dny do země. Když kejtu vyndal, osolil ji, prošpikoval špekem a hřebíčkem, pokropil octem a šup s ní do rozpálený pece. Maso trošku opekl, zalil smetanou a znova do pece. V životě jsem nejedl nic chutnějšího."«

    (Valerij Ševčuk, ukrajinský prozaik: "Malé večírně intermezzo - Zlatá tráva", Kyjev 1984))
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]