Grilovaný jehněčí hřbet s bylinkovým salátem s bulgurem podle Nigelly
(Nigella Lawson: "Forever Summer", upraveno pro DDK v září 2004)
Bulgur - je drcená a upravená pšenice, kterou nemusíme vařit a stačí ji jen namočit. Podrobnosti o bulguru najdeme v DDK lexikonu pod stejnojmenným heslem. Bulgur má příjemnou ořechovou chut, stačí jen namočit, nemusíme ho vařit. Nakonec se můžeme řídít návodem na balení bulguru, který koupíme již v řadě obchodů. Salát s bulgurem nebo obecně s obilninami se rozšířil ze středněvýchodní oblasti (Libanon) přes východostředomořské kuchyně do zbytku Evropy a nakonec i do obchodní sítě u nás. Nigella zde nabízí obdobu tohoto bylinkového salátu, jehož originální příbuzný se v libanonské kuchyni nazývá "tabuleh" či "tabouli".
Suroviny pro 4 porce:
  • 600 g jehněčího hřbetu (není závazné)
  • 300 g bulguru
  • 1 červená chilli paprička
  • 5 jarních cibulek
  • bylinky máta, koriandr (nebo petržel - DDK)
  • 300 g cukety
  • 4 limetky
  • 1-2 lžíce olivového oleje
  • sůl

    Postup přípravy:
    Bulgur přelijeme horkou vodou a necháme přikrytý talířem asi 15 minut. Jehněčí hřbet očistíme, potřeme olejem a vcelku ho položíme na rošt grilu. Občas maso otočíme a když je již upečené, necháme ho odpočinout. Jehněčí maso necháme tak jak je, bez jakékoliv marinády, uvnitř by mělo být upečeno dorůžova. Jakmile si odpočine a budeme mít již bylinkovou směs s bulgurem hotovou, nakrájíme je na plátky. Dá se však předpokládat, že než pšenice nabobtná vodou, mělo by být jehněčí právě hotové a možná, že i pár minut již odpočinuté.
    Během pečení masa připravíme Zeleninový salát s bylinkami s bulgurem. Do velké mísy nakrájíme kousek chilli červené papričky, která svou pálivou chutí vyrovná sladkou chuť masa. Pak přidáme spoustu nakrájených jarních cibulek, obrovskou hromadu čerstvých bylinek - máty a koriandru (případně petrželky - DDK), protože tento salát pikantní chutě unese. Na vyvážení struktury pokrmu přidáme cuketu nakrájenou na malé kousky; aby to při jídle chroupalo. Když bulgur natáhne skoro všechnu přidanou vodu, ještě ho raději scedíme, nasypeme do mísy s bylinkami a papričkou. Zamícháme, aby se zrnka obalila všemi těmi aromatickými lístečky. Do směsi vymačkáme asi 4 limetky - podle chuti. Bulgur je poměrně velmi sladký, jako všechny uhlohydráty, tak chuť tímto srovnáme. Ještě přidáme olivový olej a špetku krystalické soli na dochucení. V míse všechno natřeseme, aby se to neslepilo a podáváme. Salát z bulguru rozložíme na jeden talíř a na druhý talíř dáme nakrájené maso na tenké plátky. Vhodnější je však podávat vše na jednom velkém talíři, na kterém růžovoučké plátky masa rozložíme přímo na bylinkovou pšenici - bulgur. A při jídle si představíme, že sedíme a jíme v nějaké sluncem zalité přístavní restauraci v Levantu.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]