Bratislavské rohlíčky 3x
Bratislavské rohlíčky: - je slovenský vynikající pekařský výrobek s velkou tradicí, neboť je prokázáně znám víc jak 200 let. Zda se tedy že splňuje podmínky získání certifikátu D.O.P. - neboli "Chráněného pojmenování původu" v systému kvality EU. Totot pečivo bylo známé v tehdejšim Prešporku již v roku 1780 a pověst o jejich lahodné chuti se rýchle šířila do sousedních států - Vídně ("Pressburger Kipfel") a Budapešti ("Pozsonyi kifli"). Archivní městské noviny v roce 1876 uveřejnili článek o vynikajících rohlíčcích ("rožtěkoch"). Historické prameny uvádějí, že: " pekár Shiermann roku 1785 na Mikuláše dal do výkladu svého obchodu nový druh pečiva s plnkou" a tehdy ho nazval "Prešporské beugle". Beugle se obecně říkalo rohlíčkům v Bratislavě i Vídni; v Maďarsku byly nazývány "patkó. Bratislavský dům pekaře Shiermanna na Hvězdoslavovým náměstí koupil i s pekárnou George Lauda, který je proslavil po celé Evropě. V 19. století rohlíčky již vyrábělo více pekařů, z nichž mezi nejznámější patří August Schwappach. Jeho rohlíčky získaly tehdy ochranou známku po názvem "Bratislavska a maková a ořechová podkova". V dalších letech v jeho stopách pokračoval pekařský mistr Johan Korce (1851-1919), následně tradici udržoval jeho syn a pak další mistři pekaři jako např. Emil Kastner nebo Gustáv Wendler, jehož rohlíčky byly dodávané na císařský dvůr ve Vídni a také v krabicích posílané po Evropě i do USA. Pekli je také cukráři a pekaři v několika evropských městech a přirozeně i v českých zemích. Název Bratislavský rohlíček ("bratislavský rožok") se začal používat až po roku 1918, to už byl původní název města Pressburg a Pozsony změněn na Bratislavu. V bývalém Československu byla výroba rohlíčků předmětem praktického vyučování na školách pekařského a cukrářského zaměření a to zejména po roku 1950. V současné době se rohlíčky vyrábějí ve víc jak 20 pekárnách a cukrárnách na Slovensku a již několik roků se koná i mezinárodní soutěž v jejich pečení na výstavě Danubius Gastro. Výrobek je přihlášen k získání označení EU jako "zaručeně tradiční krajová specialita ". Takový výrobek musí splňovat tyto náležitosti: může mít pouze makovou nebo ořechovú náplň, těsto musí obsahovat minimálně 30 % másla nebo jiného tuku, z hmotnosti upečeného rohlíčku musí tvořit náplň minimálně 50 %, povrch upečeného kynutého těsta musí být lesklý a popraskaný tj. mramorovitý. Barvu má mít hnědou až tmavohnědou, na řezu kromě silnějšího obalu upečeného těsta je vidět jen jeho náplň. Při plnění mákem má mít tvar podkovičky a při plnění ořechy zase tvar céčka. Náplně můžeme připravit podle postupu uvedeném v následujícím receptu v receptu paní Žiriny.
Bratislavské rohlíčky - původní pekařský recept:
(Podle Ing. Soňi Supekové, Výzkumný ústav potravinářský v Bratislave)

Bratislavské rohlíčky ze soutěže Danube Suroviny:
  • 1 kg polohrubé mouky
  • 2 lžičky soli
  • 200 g práškového cukru
  • 3 vejce
  • 300 g rostlinného tuku
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 1 sáček vanilkového cukru
    Na kvásek:
  • 2 kostky čerstvého droždí
  • 1 lžíce krystalového cukru
  • 150 ml mléka
    Postup přípravy:
    Příprava kvásku:
  • Čerstvé droždí krystalový cukr a 150 ml rozmícháme a necháme na teplém místě vzejít.
    Příprava těsta:
  • Těsto připravíme smícháním mouky, praškového cukru, vajec, rostlinného tuku a vzešlého kvásku rozmícháním.
  • Těsto zpracujeme obvyklým způsobem hnětením až je vláčné; při formování nesmí lepit na pracovni desku.
  • Pak těsto rozdělíme na čtyři bochánky a necháme je 20 minut odležet.
  • Každý bochník vyválíme do kruhu a ten rozdělíme asi na 16 trojúhelníkových částí.
  • Na každý trojůhelník v nejširší jeho části naklademe pořádnou hromádku náplně z máku nebo ořechů. Náplň by svoji hmotností měla převyšovat hmotnost těsta jež ho obaluje.
  • Těsto s náplní motáme směrem k užšímu konci trojúhelníka; při prvním otočce okraje přečnívajícího těsta přehneme na náplň aby nevykukovala po upečení.
  • Rohlíček naplněný dokončíme srolováním směrem ke špici trojúhelníku a konečně ho vytvarujeme do podoby rohlíčku nebo céčka.
  • Hotové klademe na plech (nebo desku) a necháme v teple 30 minut ještě nakynout.
  • Nakynuté rohlíčky potřeme rozkvedlaným vajíčkem nebo jen žloutkem a opět necháme stát na již na chladnějším místě (např. v průvanu) 15-20 minut, aby vaječný povlak-glazura zaschnul.
  • Během této doby vaječná glazura jemně popraská a pečením se pak tyto praskliny ještě více zvýrazní
  • Pečeme při 180 - 200°asi 20 minut (podle trouby) nebo až získají správnou tmavohnědou barvu.
    nahoru

    Bratislavské rožky:
    (A. Dvorsky aj.:"Naša kuchárka", str.274, Obzor Bratislava 1964, slovenská kuchyně)
    Suroviny:
  • 300 g polohrubé mouky
  • 20 g droždí
  • 120 g margarinu
  • sůl
  • 200 g práškového cukru
  • 2 žloutky
  • 100 ml mléka
    Na ořechovou náplň:
  • 200 g ořechů, mletých
  • 200 g krystalového cukru
  • 100 ml voda
  • citrónová kůra nastrouhanáe
  • skořice
    Postup přípravy:
  • Těsto vypracujeme ze směsi mouky, droždí, margarinu, cukru, jednoho žloutka, soli a mléka.
  • Pak je necháme půl hodiny v klidu zakryté utě+rkou.
  • Těsto pak rozdělíme na 20 až 25 kousků, ze kterých vyformujeme koule.
  • Koule z těsta rozválíme do tvaru elipsy a potřeme ořechovou nebo makovou náplní.
  • Těsto s nádivkou stočíme a potřeme druhým rozkvedlaným žloutkem.
  • Povlak ze žloutku necháme oschnout na chladném místě, pak znovu zformujeme do tvaru rohlíčku, tak aby žloutek popraskal.
  • Takto připravené bratislavské rohlíčky upečeme v předehřáté troubě při střední teplotě (cca 180°C) dohněda.
    Příprava ořechové či makové náplně je uvedena v dalším receptu dle paní Čiriny
    nahoru
    Čirina Irena Košíková žije v Prahe více jak 30 let. Čirina - jak ji všichni nazývají je známa nejen jako spoluvlastnice slovenské restaurace v historickém centru hlavního města Prahy, ale také díky populárním televizním relacím. Je známa také proto, že dva roky vařila bývalému prezidentu Václavu Havlovi a jistě paní Dagmar byla za to vděčná. Je rodačka od Dunajskéj Stredy. Čirina – Irena Košíková a překladatelka Dana Melanová, a napsaly spolu již tři kuchařské knihy. Po předchozích kuchařkách "Vaření s Čirinou" a "V kuchyni s Čirinou" vyšla jejich třetí sbírka receptů a návodů, jak si jídlem zpestřit život. Čirina se řídí pravidelm že "dokonalost je v jednoduchosti". Vnásledujícím recept uvádím její recept na plněné bratislavské rohlíčky, které si velmi oblíbil Václav Havel a Čirina a prý mu je pekla skoro každý týden. Podle ní recept vymyslela a k dokonalosti dovedla její maminka. Původní těsto, které se dělalo už za Rakouska-Uherska, prý bylo příliš složité. My si tedy všimneme, že ve svém receptu nepoužila droždí (jak je definovano pro podklady EU), ale naopak kyselé mléko.
    Bratislavské rohlíčky od paní Čiriny:
    (Recept z vysílání Českého rozhlasu - Regina, 29.3.2006, slovenská kuchyně)

    Irena Košíková a její třetí vydaná kuchařka Suroviny:
  • 400 g hladké mouky
  • 1 Hera
  • 1 kelímek (250 g) zakysané smetany
  • moučkový cukr na obalování
  • 1 vanilkový cukr
    Na ořechovou náplň:
  • 250 g mletých ořechů
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 hrst hrozinek
  • 100 ml vařícího mléka.
    Na makovou náplň:
  • 250 g mletého máku
  • nastrouhaná kůra jednoho citrónu
  • ostatní suroviny jako u předchozí náplně

    Postup přípravy:
  • Příprava náplní do rohlíčků
    Makovou a ořechovou náplň připravíme stejným způsobem z uvedených suroviny tak, že hlavní suroviny smícháme s ostatními a zalijeme vařícím mlékem.
  • Chvíli míchame na mírném ohni až se naplň dostatečně zahustí; případně ji můžeme zahustit strouhaným perníkem nebo strouhankou.
    Ořechovou náplň
  • - nemusíme vařit a navíc ji můžeme vylepšit trochou rumu.
    Příprava těsta a pečení rohlíčků
  • Z mouky, tuku, cukru a zakysané smetany připravíme hladké těsto, dobře vypracujeme, rozdělíme na 6 bochánků.
  • Těsto přikryjeme fólií a dáme alespoň na 2 hodiny do lednice.
  • Těsto rozdělíme na šest bochánků a z každého vyválíme kruh, který rozdělíme šikmými řezy na osm trojúhelníků.
  • Na širší stranu trojúhelníku nanášíme lžičkou nádivku.
  • Těsto s náplní srolujeme do tvaru rohlíčku a vytvarujeme do cečka nebo podkovy.
  • Vytvarované rohlíčky potřeme žloutkem, ten necháme chvíli zaschnout na větraném místě
  • Když žloutek již nelepí rohlíčky naklademe na vymazaný plech a pečeme při 200°C asi 30 minut nebo až jsou na povrchu výrazně hnědé a mramorované.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ DDK
    HOME
    [CNW:Counter]