Maďarský tažený štrůdl s višněmi a osmaženou krupicí
(Recept z maďarského seriálu "Chutné tradice", TV Paprika, duben 2005, maďarská kuchyně)
Tento recept - je na sváteční moučník a konkrétně pochází z maďarské vesnice Minzenkál, kde ho mají vesničané velice rádi. Jeho příprava trvá trochu déle a proto se dělal jen tehdy, když bylo více času.
Suroviny pro 4 osoby:
Na těsto:
  • 500 g hladké mouky
  • sůl
  • 1 vejce
  • vlažná octová voda podle potřeby
    Na náplň:
  • 300 - 400 g krupice, špetka soli, 100 g tuku, 250 - 300 ml horké vody
    Na polití:
  • 200 ml smetany,1 - 2 vejce, 1 lžíce oleje

    Postup přípravy:
  • Suroviny na těsto v míse zamícháme rukou a pak těsto dobře vypracujeme až je hladké a odděluje se od mísy a taky od ruky. Necháme je půl hodiny odpočinout. Mezitím připravíme náplň. Osmažíme krupici, přidáme trochu soli, sádla a podlijeme vařící vodou a vymícháme na hrudkovitou konzistenci.
  • Když je těsto odpočinuté, pomoučíme ubrus a na něm těsto co nejvíce prsty roztáhneme. Okraje těsta, přečnívající stůl odtrhneme a použijeme na jiný moučník např. "smažené křehulky". Svinuté těsto po povrchu rovnoměrně posypeme hrudkami krupice a višněmi.
  • Smetanu vyšleháme s jedním nebo dvěma vejci a touto směsí těsto pomocí lžíce polijeme a pak je také polijeme rozpuštěným tukem.
  • Pomocí ubrusu svineme z obou stran do středu na jakýsi dvojštrúdl.
  • Jeho povrch potřeme smetanou a sádlem.
  • Takto svinuté a naplněné těsto upečeme na pomaštěném plechu.
  • Upečený moučník nakrájíme na porce a posypeme moučkovým cukrem.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ DDK
    HOME
    [CNW:Counter]