Maďarský tažený štrůdl s višněmi a osmaženou krupicí
(Recept z maďarského seriálu "Chutné tradice", TV Paprika, duben 2005, maďarská kuchyně)Tento recept - je na sváteční moučník a konkrétně pochází z maďarské vesnice Minzenkál, kde ho mají vesničané velice rádi. Jeho příprava trvá trochu déle a proto se dělal jen tehdy, když bylo více času.
Suroviny pro 4 osoby:
Na těsto:500 g hladké moukysůl1 vejcevlažná octová voda podle potřeby
Na náplň:300 - 400 g krupice, špetka soli, 100 g tuku, 250 - 300 ml horké vody
Na polití:200 ml smetany,1 - 2 vejce, 1 lžíce oleje
Postup přípravy:Suroviny na těsto v míse zamícháme rukou a pak těsto dobře vypracujeme až je hladké a odděluje se od mísy a taky od ruky. Necháme je půl hodiny odpočinout. Mezitím připravíme náplň. Osmažíme krupici, přidáme trochu soli, sádla a podlijeme vařící vodou a vymícháme na hrudkovitou konzistenci.Když je těsto odpočinuté, pomoučíme ubrus a na něm těsto co nejvíce prsty roztáhneme. Okraje těsta, přečnívající stůl odtrhneme a použijeme na jiný moučník např. "smažené křehulky". Svinuté těsto po povrchu rovnoměrně posypeme hrudkami krupice a višněmi.Smetanu vyšleháme s jedním nebo dvěma vejci a touto směsí těsto pomocí lžíce polijeme a pak je také polijeme rozpuštěným tukem.Pomocí ubrusu svineme z obou stran do středu na jakýsi dvojštrúdl.Jeho povrch potřeme smetanou a sádlem.Takto svinuté a naplněné těsto upečeme na pomaštěném plechu.Upečený moučník nakrájíme na porce a posypeme moučkovým cukrem.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ DDKHOME