Maďarský ořechový a makový závin
(Élek Magyar: "Kuchařská kniha - Labužník", str.151, Pannonia Budapešť, 1960, specialita maďarské kuchyně)
Tento závin - je maďarská specialita připravená z těsta několikrát vykynutého a sraženého, pak teňounce vyváleného, plněného makovou nebo ořechovou nádivkou a s láskou zavinutého. Je poněkud náročnější časově a snad i složení nádivek, ale ty můžeme zjednodušit. Můžeme připravit nádivky do jednoduchých maďarských závinů , které připravíme jen z jedenkrát vykynutého těsta, pak uděláme bochánky, necháme je odpočinout a následně vyválíme na plát. Avšak speciální závin velmi dobře charakterizuje maďarskou sladkou kuchyni, její náročnost, ale lahodnost. Takže si myslím, že pro úplnost do seriálu DDK o maďarské kuchyni, patří. Zkusíme si na něho udělat čas a překvapit přátele při nějaké mooóc hezké příležitosti.
Suroviny:
  • 300 g másla
  • 1 1/2 lžíce cukru
  • špetka soli
  • 7 žloutků
  • 315 ml mléka
  • 150 g droždí
  • 1,5 litru hladké mouky
  • 1 vejce na potření
    Na makovou nádivku (2 středně velké záviny):
    25 g cukru nebo medu, 500 g máku, strouhaná citrónová kůra, vanilka, 150 g rozinek, 4-5 lžic meruňkové zavařeniny, tuhý sníh ze 2-3 bílků
    Na ořechovou nádivku (4 středně velké záviny):
  • 1 kg kostkového cukru, 1 1/4 kg mletých ořechů, 150 g strouhané citrónové kůry, 500 g datlí 3-4 oloupaná, nastrouhaná nebo mletá jablka, 150 g mletých rozinek, 3 dílky strouhané čokolády, 150 g drobně sekaného nebo mletého kdoulového sýra, 4-5 lžic meruňové marmelády, snih ze 3-4 bílků a trošku vanilky, tuhý sníh ze 2-3 bílků

    Postup přípravy:
  • Utřeme do pěny máslo s cukrem a špetkou soli.
  • Přidáme postupně žloutky, pak kvásek (mléko, ve kterém jsme předtím rozdrobili droždí s přídavkem hladké mouky).
  • Rukama nebo vařečkou těsto řádně vypracujeme, třikrát na vále vyválíme a po každém vyválení necháme 30 minut odpočinout.
  • Po třetím vyválení rozdělíme těsto na tolik bochánků, podle toho kolik závinů chceme upéci a bochánky necháme opět hodinu odpočinout.
  • Pak je tence vyválíme a plníme níže popsanou ořechovou nebo makovou nádivkou.
  • Naplněné svineme, potřeme vejcem, propícháme na několika místech, aby nepopraskaly, vložíme na plech a necháme 15 minut odpočívat.
  • Znovu je potřeme vajíčkem a po několika minutách vložíme do vyhřáté trouby předehřáté na střední teplotu (180°C)a upečeme.
    Příprava ořechových nádivek:
  • V horkém mléce (asi 300 - 400 ml) rozpustíme cukr a postupně přidáme všechny uvedené ingredience.
  • Sníh vmícháme do zchladlé směsi.
    Ořechovou nádivku pro jednoduchý závin:
  • Z vykynutého těsta uděláme ihned bochánky, které po 30 minutách vyválíme, připravíme: vařením ořechů v oslazeném mléce, přidáme strouhanou citrónovou kůru, trošku vanilky (můžeme použít vanilkový cukr), hodně rozinek a je-li zapotřebí ještě dochutíme práškovým cukrem.
    Příprava makových nádivek:
  • Připravíme sirup z cukru nebo medu a mléka (asi 6 - 10 lžíc ), ve kterém svaříme mletý mák, přimícháme citrónovou kůru, pak ostatní ingredience a nakonec do zchladlé směsi vmícháme tuhý sníh z bílků.
    Makovou nádivku pro jednoduchý závin připravíme stejně jako výše uvedenou ořechovou pro jednoduchý závin, ale místo ořechů vezmeme mletý mák :o).

    Poznámka DDK:
    Kdoulový sýr
    - připravíme uvařením zralých kdoulí, zalitých zcela vodou, doměkka. Pak ovoce scedíme od zbytku vody co kastrolu ještě po vaření zůstane, zbytek na sítě prolisujeme a zvážíme. Přidáme stejné množství cukru a na každé kilo šťávu z půlky citrónu. Pak za stálého mícháním svaříme do potřebné hustoty. Zkusíme zda již směs "geluje" kápnutím šťávy na studený talíř - po zchládnutí se nesmí roztéci. Je-li tomu tak, odstavíme z ohně, ale stále mícháme. Vlažnou kaši nalijeme do vypláchnutých formiček a sušíme na vzduchu. Za 1-2 dny jsou již oschlé. Vyklopíme hmotu na porcelánovou mísu a sušíme dále. Po několika dnech uložíme sýr do krabice, jejíž víko propícháme, aby šel dovnitř vzduch. Můžeme do něj přimíchat před nalitím do formiček ořechy nebo loupané mandle.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ DDK
    HOME
    [CNW:Counter]