Mohnstollen - makový závin
(Internetová stránka "My House and Garden", německá kuchyně, prosinec 2003)Mohnstollen - je velmi speciálním tradičním vánočním potěšením v Německu. Může být upečen řadu dní dopředu, protože dobře uchovává chuť i po skladování několik týdnů. Zabalený do folie nebo do vzduchotěsné krabičky vydrží na studeném místě velmi dlouho.
Suroviny:
500 g hladké mouky, proseté 6 vyrovnaných lžiček prášku do pečiva150 g mletých mandlí150 g másla, studeného a na malé krychličky2 vajíčka150 g hnědého cukru250 g tvarohu250 g rozinek110 g směsi nasekané citrónové a pomerančové kůry z jednoho ovoce1 lžička vanilkového extraktu1 lžíce rumuněkolik kapek mandlového extraktušpetka solimáslo rozpuštěné na pomazání a práškový cukr na posypání
Na makovou náplň:
225 g máku, 150 ml mléka, 110 g cukru, 1 vejce oddělené, 1 lžice rumu, 1 lžička skořice
Postup přípravy:Na válu obvyklým způsobem vmícháme do proseté mouky s práškem do pečiva, mandle, vajíčka cukr, skořici, vanilkový extrakt, mandlový extrakt, rum a špetku soli.Pak přidáme tvaroh a uhněteme těsto, přidáme rozinky, citrusové kůry a zamícháme.Těsto necháme v lednici asi hodinu rozležet.Mezitím připravíme makovou náplň (viz níže).Když je čas naplněn, těsto na válu rozválíme na plát a potřeme rozpuštěným máslem.Makovou náplň rozetřeme po povrchu a pomazané těsto zavineme.Pečeme při 180 °C (plyn na stupni 4) po dobu jedné hodiny.Ještě horké a upečené potřeme rozpuštěným máslem a posypeme práškovým cukrem. Skladujeme na chladném místě a před podáváním posypeme cukrem.
Příprava makové náplně:Mák umeleme - to poznáme, když se jeho modrá barva změní na sytě černou.Ohřejeme mléko k varu, mák spaříme a necháme ochladit.Pak přidáme žloutek, cukr, rum skořici a vše smícháme dohromady.Z bílku ušleháme tuhý sníh a opatrně ho zabalíme do směsi.Náplň použijeme jak je uvedeno výše.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ DDKHOME
![[CNW:Counter]](http://counter.cnw.cz/invisible.cgi?juracermak&on)