Židovské záviny
Štrúdl čili tažený závin - Teplý jablečný závin
"Jednou ve čtvrtek stál v kuchyni na stole u Josla Tabačnika plech, plný čerstvě napečeného závinu. Z teplého závinu mi stoupala rovnou do nosu vůně skořice a rozinek; na jednom okraji vytryskl přes plech proud hnědého cukru a ztuhl jako sklo; jak závin chladl, chvílemi potichu praskal, jako když se lámou sirky. Když kuchařka na okamžik z kuchyně odešla, honem jsem dva hrbolaté kousky závinu uloupl a strčil je do kapsy. Rychle jsem dojedl jídlo, které jsem měl před sebou, vrátil se do studovny a nepozorovaně snědl v koutku oba kousky závinu. Hltal jsem je téměř nerozkousané, až mi vyhrkly slzy do očí, a závin ještě dlouho potom vězel v krku a tlačil mě."

Lamed Šapiro: "O stravování po střídě"
Štrúdl čili tažený závin
(Magda Saxlová a Karel Sýs:"Židovská kuchařka", str. 20, Bon Art-Esprit, 1991, židovská kuchyně)

Suroviny:
Na těsto
  • 420 g prosáté hladké mouky
  • trochu soli
  • 2 vejce
  • 50 ml teplé vody
  • 3 lžičky jemného oleje
  • opražená strouhanka na posypání
  • mleté ořechy na posypání
  • mouka na poprášení ubrusu
  • Na jablkovou náplň:
  • asi 1 kg jablek
  • šťáva a kůra z citrónu
  • rozinky
  • vanilkový cukr
  • skořice
    Na tvarohovou náplň:
  • 2 vejce
  • 30 g vanilkového cukr
  • 500 g tvarohu (možno 1 : 1 měkkého a tvrdého)

  • Postup přípravy:
  • Do mísy prosejeme mouku s trochou soli, uprostřed směsi utvoříme jamku a do ní vyklepneme 2 vejce, přilijeme teplou vodu a přidáme olej.
  • Těsto pečlivě vypracujeme, nejdříve mícháme v míse a pak ho dobře prohněteme na pomoučeném vále.
  • Vypracované těsto musí být měkké, vláčné a nesmí lepit. těsto přikryjeme nahřátou miskou a necháme 20 minut odpočívat.
  • Mezitím stůl umístíme tak, abychom měli k němu ze všech stran přístup, pokryjeme ho čistým ubrusem a ten poprášíme moukou.
  • Těsto rozdělíme na dvě poloviny, jednu necháme pod miskou, aby neosychala, druhou půlku těsta rozválíme na ubruse na co nejtenší plát a pak ho ručně vytahujeme směrem od středu, až je skrz něj vidět - jedině takové těsto muže být naší pýchou!
  • Silnější těsto na okrajích odřízneme, plát pomažeme rozpuštěným tukem nebo olejem, posypeme opraženou strouhankou, mletými ořechy a pomázneme jablkovou nebo tvarohovou náplní.
  • Pomocí ubrusu těsto s náplní opatrně svineme a položíme na silně vymazaný plech.
  • Můžeme ještě na povrchu potřít tukem.
  • Je-li těsto opravdu tenké a mohlo by se trhat, naklademe náplň pouze na jeho polovinu, z této strany pak těsto svinujeme a náplní nepomazaná část těsta tak vytvoří ještě jeden obal.
  • Stejným způsobem zpracujeme i druhou polovinu těsta.
  • Pečeme v řádně vytopené troubě (180 - 190°C) asi 35 minut.
    Příprava jablkové náplně:
  • Oloupaná a drobně nakrájená jablka jenom smícháme v misce s citrónovou šťávou a kůrou, rozinkami, vanilkovým cukrem a skořicí a použijeme k posypání plátu těsta.
    Příprava tvarohové náplně:
  • Utřeme vejce s cukrem a vanilkou doběla, přidáme tvaroh (nebo směs tvarohů) a pečlivě vše promícháme a posypeme plát těsta.
    nahoru

    Teplý jablečný závin
    (Magda Saxlová a Karel Sýs:"Židovská kuchařka", str. 21, Bon Art-Esprit, 1991, židovská kuchyně)

    Suroviny:
    Na těsto
  • 500 g prosáté hladké nebo polohrubé mouky
  • 3 vejce
  • 50 ml rostlinného oleje
  • 400 ml teplé vody
  • 1 vejce na potření
    Na jablkovou náplň:
  • 1 kg oloupaných jablek, na plátky
  • 250 g cukru
  • skořice
    Postup přípravy:
  • Z mouky, vajec, oleje a vody vypracujeme těsto a necháme asi hodinu odležet.
  • Mezitím si připravíme náplň: plátky jablek smícháme v kastrolu s cukrem a skořicí, podusíme a necháme vychladnout.
  • Odpočinuté těsto tence (max. 2 mm) vyválíme do tvaru obdélníka.
  • Asi dvě třetiny plochy pomažeme tukem a poklademe jablky.
  • Závin svinujeme od strany kde je náplň, přeneseme na plech, potřeme rozšlehaným vejcem.
  • Pečeme v předehřáté troubě asi při 180°C po dobu 45 minut.
  • Závin podáváme teplý, posypaný cukrem.

    Poznámka DDK:
    Náplně závinů
    - mohou být i makové, ořechové, ale také plněné sýrem nebo dušeným zelím.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ DDK
    HOME
    [CNW:Counter]