Reveňový rýžový nákyp
(Oldřich Dufek:" Zelenina a ovoce v kuchyni", str. 67, Svépomoc Praha, 1989, česká kuchyně)
Reveň vlnitá, reveň rebarbora, "Rheum rhabarbarum"- se záhy z jara (již v květnu) objevuje na našich zahrádkách i na domácím trhu. Toho je nutno využít neboť pak se sklízí až na podzim na jižní polokouli (září-říjen). Reveň patří k nejranějším zeleninám. Jakmile rozmrzne půda, okamžitě vyžene masité řapíky. Listy se nepožívají, jsou jedovaté, neboť obsahují jedovaté látky, včetně kyseliny šťavelové, která je nefrotoxická a další žíravé kyseliny. Je to zelenina používaná jako ovoce, připravují se z ní moučníky, náplně do knedlíků, ovocné polévky, kompoty, zavařeniny, koláče. V následujícím příspěvku uvádím recept na jednoduchý rýžový nákyp. Obecně při vaření reveně nepoužíváme hliníkové nádobí, protože tento kov reaguje s obsaženou kyselinou šťavelovou (2-2,5% z celkové kyselosti) a ostatními složkami reveňové šťávy. Syrová a vařená reveň se také dobře zmrazuje. Reveň má dále velký obsah jablečné a citrónové kyseliny, jen malý obsah vitaminu C. Na druhou stranu je to výborný zdroj vitaminů skupiny B. Má mnoho "niacinu" dobrého pro krevní oběh a energii buněk, kyseliny pantotenové důležitou pro zdravou pokožku, vlasy a jako zdroj vitality a kyseliny listové pro krvetvorbu a posílení nervové soustavy. Je velmi bohatá na vápník, látku nezbytnou pro stavbu kostí. Dále obsahuje mangan a draslík, který podporuje vylučování vody z těla. V neposlední řadě je tu hodně vlákniny, která zbavuje organismus jedů a odstraňuje zácpu. Opatrně ji konzumujeme (!), pokud máme problémy se žaludečními kyselinami a podrážděnou sliznicí žaludku a při náchylností k průjmu. Není vhodná pro lidi trpící onemocněním ledvin a dnou !
Suroviny:
  • 600 g reveně (rebarbory) oloupané a nakrájené na kratší kousky
  • 1 šálek cukru
  • 1 šálek vody
  • 1,5 šálku rýže
  • 4 šálky mléka
  • špetka soli
  • 4 lžíce másla
  • 4 vejce
  • 100 g dětských piškotů

    Postup přípravy:
  • Kousky oloupané a nakrájené reveně zalijeme vodou, osladíme cukrem a vložíme na 10 minut do vroucí vody, pak vyjmeme a scedíme.
  • Dobře propláchnutou rýži necháme okapat, zalijeme mlékem, přidáme jednu lžící másla, sůl a uvedeme do varu.
  • Pak plamen zmírníme a rýži necháme zvolna dusit doměkka.
  • Občas rýži promícháme neboť dbáme, aby se nepřichytila ke dnu nádoby.
  • Potom polovinu uvařené rýže rozprostřeme po dně máslem vymazaného pekáčku.
  • Na vrstvu rýže stejnoměrně rozložíme připravenou reveň.
  • Vše pokryjeme další vrstvou rýže a povrch posypeme rozdrcenými piškoty a poklademe vločkami zbývajícího másla.
  • Vložíme do mírně vyhřáté trouby, zapečeme
  • Ihned podáváme.

    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ DDK
    HOME
    [CNW:Counter]