Švestkové knedlíky z odpalovaného těsta (2 varianty)
(Podle Juliany Fialové, z novinových výstřižků tety Maři z Kyjova, (asi "Lidová obroda"), česká kuchyně)

Suroviny:
Na odpalované těsto I:
  • 500 ml mléka
  • 50 g pokrmového tuku (máslo nebo rostlinné máslo např. Hera)
  • 250 g hrubé mouky
  • sůl
  • 2 žloutky
    Na odpalované těsto II:
  • 250 ml mléka
  • 60 g pokrmového tuku (máslo, rostlinné máslo např. Hera)
  • 200 g hrubé mouky
  • sůl
  • 2-3 vejce
    Na náplň:1 kg švestek
    Na polití a posypání:
  • 80 g másla
  • 60-100 g osmahnuté strouhanky na posypání nebo mletý mák
  • 60 g cukru

    Postup přípravy:
  • Do kastrolu s těžším dnem nalijeme mléko, osolíme a vložíme na kousky rozkrájený tuk.
  • Přistavíme na oheň, kapalinu uvedeme do varu a pak naráz přisypeme všechnu mouku.
  • Za stálého míchání, již na slabším ohni, zahříváme, až se těsto nechytá dna ani stěn.
  • Těsto přemístíme do mísy (nebo necháme v kastrolu, který jen sundáme z ohně - DDK), rozhrneme je vařečkou a necháme částečně prochladnout.
  • Pak přimícháme postupně žloutky (v druhé variantě celá vejce), jeden(o) po druhém.
  • Po každém přídavku vždy těsto vypracujeme dohladka.
  • Na moukou posypaném vále vyválíme z těsta váleček, který nakrájíme přiměřené kousky, zploštíme je a do každé placičky položíme švestku.
  • Prsty omočenými v mouce švestky dobře zabalíme a knedlíky položíme spojeným místem na vál,aby se lépe uzavřely a během vaření se neotvíraly.
  • Pak je vhodíme do vařící osolené vody.
  • Po chvilce je ode dna vařečkou nadzvedneme, aby nezůstaly přilepené na dně.
  • Po pěti minutách vaření knedlíčky vyjmeme dírkovanou naběračkou, vložíme do nahřáté mísy.
  • Omastíme, posypeme strouhankou opraženou na másle nebo mletým mákem a pocukrujeme.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ DDK
    HOME
    [CNW:Counter]