Švestkové knedlíky z odpalovaného těsta (2 varianty)
(Podle Juliany Fialové, z novinových výstřižků tety Maři z Kyjova, (asi "Lidová obroda"), česká kuchyně)
Suroviny:
Na odpalované těsto I:500 ml mléka50 g pokrmového tuku (máslo nebo rostlinné máslo např. Hera)250 g hrubé moukysůl2 žloutky
Na odpalované těsto II:250 ml mléka60 g pokrmového tuku (máslo, rostlinné máslo např. Hera)200 g hrubé moukysůl2-3 vejce
Na náplň:1 kg švestek
Na polití a posypání:80 g másla60-100 g osmahnuté strouhanky na posypání nebo mletý mák60 g cukru
Postup přípravy:Do kastrolu s těžším dnem nalijeme mléko, osolíme a vložíme na kousky rozkrájený tuk.Přistavíme na oheň, kapalinu uvedeme do varu a pak naráz přisypeme všechnu mouku.Za stálého míchání, již na slabším ohni, zahříváme, až se těsto nechytá dna ani stěn.Těsto přemístíme do mísy (nebo necháme v kastrolu, který jen sundáme z ohně - DDK), rozhrneme je vařečkou a necháme částečně prochladnout.Pak přimícháme postupně žloutky (v druhé variantě celá vejce), jeden(o) po druhém.Po každém přídavku vždy těsto vypracujeme dohladka.Na moukou posypaném vále vyválíme z těsta váleček, který nakrájíme přiměřené kousky, zploštíme je a do každé placičky položíme švestku.Prsty omočenými v mouce švestky dobře zabalíme a knedlíky položíme spojeným místem na vál,aby se lépe uzavřely a během vaření se neotvíraly.Pak je vhodíme do vařící osolené vody.Po chvilce je ode dna vařečkou nadzvedneme, aby nezůstaly přilepené na dně.Po pěti minutách vaření knedlíčky vyjmeme dírkovanou naběračkou, vložíme do nahřáté mísy.Omastíme, posypeme strouhankou opraženou na másle nebo mletým mákem a pocukrujeme.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ DDKHOME