»"Výborné, lehké a v několika obměnách známé švestkové knedlíky mají v Praze a ve Vídni staletou tradici. Příprava švestkových knedlíků vyžaduje zvláštní péči. Není umění uvařit knedlíky, jejichž vzhled připomíná středověké dělové koule a na něž nám přejde chuť dříve, než v silném, tvrdém nebo lepkavém těstě objevíme švestku. Dobrý švestkový knedlík má těsto tenké, jemné, lehké a křehké, které můžeme připravít podle výše uvedeného receptu. Jakost knedlíků závisí na druhu a jakosti švestek. Nejlepší jsou švestky velké, které jdou snadno od pecek a zralé. Nesmějí být přezrálé a pomačkané. Prvotřídní švestky nemusíme přislazovat. Pokud vybereme pecku (raději ne) můžeme do pecky vložit kousek cukru se skořicí, aby knedlíky držely tvar.
Elek Magyar:
"Kuchařská kniha - Labužník, Pannonia Budapešť, 1960)
Švestkové knedlíky Elek Magyara(Elek Magyar: "Kuchařská kniha labužník", str. 128, Pannonia-Budapešť, 1960)Suroviny:Na těsto:1 kg brambor1 vejcetuk velikosti vlašského ořechu200 - 250 g moukyvelké kyjovské švestky, nepřezrálé
Postup přípravy:Vařené, oloupané a prolisované brambory promícháme nejdřív s vejcem, potom s troškou husího sádla (nemáme-li tak másla nebo vepřového sádla).Pak přidáme mouku a vypracujeme vláčné, ne příliš měkké těsto.Těsto tence vyválíme přibližně na 2 mm, nakrájíme na pravidelné čtverečky a na každý vložíme jednu zralou švestku, pokud nejsou červivé, dáme je i s peckou - budou mít hezčí tvar.Těsto uzavřeme a pomoučenou dlaní zakulatíme.Knedlíky uvaříme ve vařící vodě (nepřevařit), pak je obalíme (strouhanky, mák) upravíme na mísu a ihned podáváme.
Švestkové knedlíky Tamáse Jeneiho
(Tamás Jenei: "Co si dáme dnes?" pořad TV Paprika, duben 2005, maďarská kuchyně)
Suroviny pro 4 osoby:500 g brambor; vychladlé, nejlépe uvařené ve slupce již od předešlého dne150 - 200 g mouky1 celé vajíčko100 g strouhanky50 g másla10 - 15 vypeckovaných švestek (můžeme použít i kompotované)sůl, vanilkový cukr, skořice, smetana podle potřeby
Postup přípravy:Uvaříme brambory ve slupce, nejlépe den dopředu; pokud je zpracováváme týž den necháme je dobře vychladnout, bude stačit asi 15 minut v lednici a pak je teprve nastrouháme.Do nastrouhaných brambor přidáme vajíčko, špetku soli a takové množství mouky, které hmota vstřebá.Vypracujeme nelepivé těsto (množství mouky záleží na druhu brambor, ale také na tom, jak jsou brambory staré; z nových brambor knedlíky ani nezkoušejme dělat, protože mají nízký obsah škrobu a vysoký poměr vody).Těsto necháme chvilku odpočinoutMezitím nasucho opražíme strouhanku a máslo přidáme až tehdy, když již začíná strouhanka bez tuku hnědnout.Hospodyňky to dělají většinou naopak, strouhanku sypou do rozpáleného tuku, to v sobě skrývá jedno nebezpečí: strouhanka v tuku se totiž hnědě zabarví, aniž by se opražila.Při pražení bez tuku však nesmíme pánev ani na okamžik spustit z očí, protože strouhanka se snadno připaluje.Když je strouhanka již osmažená teprve přidáme kousek másla.Podmáslí, které v másle při výrobě zůstává, teplem zkaramelizuje a strouhanku příjemně ochutí.Švestky, kterými budeme knedlíky plnit, bohatě posypeme vanilkovým cukrem a skořicí, kterou opravdu nešetříme.Odpočinuté těsto ještě jednou propracujeme a vyválíme na placku silnou asi půl centimetru.Když se již nelepí na mísu, tak má tu správnou konzistenci.Placku rozřežeme na stejné čtverce a na každý položíme jednu půlku švestky vnitřkem dolů.Růžky čtverečků přeložíme suchými prsty přes sebe a v dlaních vytvoříme kulaté knedlíky (na suché ruce se těsto nebudou lepit).Vaříme je ve vroucí, mírně slané vodě tak dlouho, dokud nevyplavou na hladinu.Po vytažení z vody je ještě horké a vlhké obalíme ve strouhance.Před podáváním knedlíky polijeme smetanou ochucenou vanilkovým cukrem.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ DDKHOME