Brownies dle Dale Sniffera
(Dale Sniffer: "Let's eat", ze seriálu na TV MAX1, 2000)
Suroviny: 100 g čokolády na vaření 6 lžic másla 300 g práškového cukru 3 vejce 100 g mouky 1/2 šálku sekaných oříšku nebo ořechů
Postup přípravy: Čokoládu velmi pomalu roztavíme na vodní lázni.Přidáváme postupně máslo a za stálého míchání vsypeme po částech práškový cukr.Do směsi přidáme předem rozšlehaná vejce a postupně vmícháme mouku.Rozmícháme do hladka, přidáme sekané ořechy a vlijeme na tukem vymazaný na plech.Těsto pečeme 40 minut při teplotě 180 rozlité na vymazaném plechu.Před podáváním upečené brownies rozkrájíme na čtverce.»Recept pro větší množství brownies až na 50 ks byl zveřejněn na magazinu "Víkend". Autorka - cukrářka peče tyto čokoládové "bochánky" profesionálně a úvodem čtenářům sděluje: "Pro brownies k nám chodili úplně všichni. Jednou pán, který jich koupil k narozeninám čtyřicet místo dortu, jindy malé holčičky co měly přesně spočítané koruny na tři kousky".Doprovodný článek k receptu napsala redaktorka Petra Prospěchová, která nás informuje, že brownies byly vyhlášenou specialitou pekárny "Vila Baltika", kterou Kataryna Kordylewska po třech letech opustila a osamostatnila se. V jejím podání tyto sladkosti připomínají zmenšené francouzské madlenky nebo mně spíše známé čokoládové mafinky. Podle tohoto receptu mají být upečené brownies uvnitř vlhké, nevysušené a mají mít jednotný jednolitý povrch, který však během pečení puká a vytvoří se na něm menší pukliny. Horní část brownies je v troubě přímo vystavená silnějšímu tepelnému žáru - zbytek těsta je skryt v silikonové formě - podobně jak to jako známe např. z pečení mafinek. Silikonové formy nemusíme vymazávat, stačí je jen před použitím pořádně vymýt a vysušit. Formičky plníme těstem do dvou třetin (pečením těsto naběhne), které je však nutno nalít formy okamžitě po umíchání (!) - roztavená čokoláda ve směsi začíná totiž brzy tuhnout. Upečené kousky necháme chvíli vychladnout a pak je snadno s formy vyjmeme. Obecně jsou lahůdky z čokolády a kakaa skvělým lékem na podzimní a zimní deprese.«
Brownies dle Kataryny Kordylewské
(Katarzina Kordylewska - pekařka a cukrářka v článku : "Sladký lék", Magazínu -Víkend, str. 36-37, 2009)
Suroviny asi na 50 ks: 375 g čokolády na vaření 187 g másla 200 g cukru krupice5 vajec100 g hladké mouky
Postup přípravy:Čokoládu rozpustíme v rendlíku s trochou vody.V dalším hrnci rozpustíme máslo a potom obojí smícháme Přidáme cukr, vejce a promícháme.Nakonec přidáme prosátou mouku a vše důkladně spojíme.Malé formičky (jako na mafínky) plníme těstem do dvou třetin.Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C.Po osmi až devíti minutách brownies naskočí.Postupně se jejich povrch zpevní a částečně rozpuká menšími trhlinkami .Tak poznáme, že už jsou naše brownies hotové.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ DDKHOME
![[CNW:Counter]](http://counter.cnw.cz/invisible.cgi?juracermak&on)