Citronová omeleta
(Z časopisu ""Svět Kuchyně, vydal Radian s.r.o. Havířov, 2001)
Citronová omeleta - připravená s piškotového těsta, pak zdobená i ochucena citrony, bude pro vaše hosty a vaše nebližšíí nádherným sladkým překvapením. Jedna porce obsahuje 690 kcal. Suroviny na tento recept by měly stačit pro čtyři porce. Díky přítomnému ovoci jsou zdrojem vápníku a vitamínu C.
Suroviny pro 4 osoby:3 vejce90 g krupicového cukru3 lžíce vanilkového cukru75 g polohrubé mouky75 g bramborové moučky1 špetka sol2 citrony250 ml smetany ke šlehání125 g moučkového cukru1 lžíce tuku na vymazání plechu
Postup přípravy:Bílky oddělímem od žloutků, osolíme a ušleháme tuhý sníh; během šlehání přidáme 50 g cukru.Žloutky utřeme dohladka s jednou lžící horké vody, 25 g cukru a vanilkovým cukrem.Do utřené žloutkové hmoty prosejeme mouku i a bramborovou moučku, přidáme sníh z bílků a vše opatrně promícháme.Plech vyložíme namaštěným papírem na pečení, na něj rozetřeme těsto a 12-15 minut pečeme dozlatova při teplotě 180°C.Citrony omyjeme horkou vodou, osušíme a jeden citron tence oloupeme a jeho kůru nakrájímem na velmi jemné nudličky.Z ovoce vymačkáme šťávu a druhý citron nakrájíme na kolečka.Piškotové těsto sejmeme z plechu a překlopíme na utěrku posypanopu zbytkem cukru a pečící papír odstraníme. Z piškotového těsty vykrojíme čtyři kolečka o průměru 14 cm, přeložíme je napůl a přikryjeme vlhkou utěrkou.Ze smetany, 100 g moučkového cuklru a citronové šťávy ušleháme tuhou šlehačku, vložíme ji do cukrářskéhi zdobítka a naplníme omelety.Šlehačku ozdobíme nudličkami citronové kůry, omelety posypeme zbylým moučkovým cukrem a na talířek dáme kolečka citronu.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ DDKHOME