Citronová omeleta
(Z časopisu ""Svět Kuchyně, vydal Radian s.r.o. Havířov, 2001)

Citronová omeleta - připravená s piškotového těsta, pak zdobená i ochucena citrony, bude pro vaše hosty a vaše nebližšíí nádherným sladkým překvapením. Jedna porce obsahuje 690 kcal. Suroviny na tento recept by měly stačit pro čtyři porce. Díky přítomnému ovoci jsou zdrojem vápníku a vitamínu C.
Citronova omeleta-foto zdroj Suroviny pro 4 osoby:
  • 3 vejce
  • 90 g krupicového cukru
  • 3 lžíce vanilkového cukru
  • 75 g polohrubé mouky
  • 75 g bramborové moučky
  • 1 špetka sol
  • 2 citrony
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 125 g moučkového cukru
  • 1 lžíce tuku na vymazání plechu

    Postup přípravy:
  • Bílky oddělímem od žloutků, osolíme a ušleháme tuhý sníh; během šlehání přidáme 50 g cukru.
  • Žloutky utřeme dohladka s jednou lžící horké vody, 25 g cukru a vanilkovým cukrem.
  • Do utřené žloutkové hmoty prosejeme mouku i a bramborovou moučku, přidáme sníh z bílků a vše opatrně promícháme.
  • Plech vyložíme namaštěným papírem na pečení, na něj rozetřeme těsto a 12-15 minut pečeme dozlatova při teplotě 180°C.
  • Citrony omyjeme horkou vodou, osušíme a jeden citron tence oloupeme a jeho kůru nakrájímem na velmi jemné nudličky.
  • Z ovoce vymačkáme šťávu a druhý citron nakrájíme na kolečka.
  • Piškotové těsto sejmeme z plechu a překlopíme na utěrku posypanopu zbytkem cukru a pečící papír odstraníme.
  • Z piškotového těsty vykrojíme čtyři kolečka o průměru 14 cm, přeložíme je napůl a přikryjeme vlhkou utěrkou.
  • Ze smetany, 100 g moučkového cuklru a citronové šťávy ušleháme tuhou šlehačku, vložíme ji do cukrářskéhi zdobítka a naplníme omelety.
  • Šlehačku ozdobíme nudličkami citronové kůry, omelety posypeme zbylým moučkovým cukrem a na talířek dáme kolečka citronu.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ DDK
    HOME
    [CNW:Counter]