Zdravé mrkvové palačinky zapékané
(Kamila Kroupová, Bc. z Brna, recept z gastronomického školení pořádaného pro vedoucí školních jídelen, Brno 2011)
Suroviny:750 ml mlékaasi 400 g hladké mouka prosáté2 ks celých vajecšpetka soli2 jablkaasi 4 střední mrkve, nastrouhané na jemnoasi 4 lžíce krystalového cukru na karamel2 lžíce máslameruňková nebo jahodová marmeláda podle potřeby1 sáček vanilkového pudinku dle návodu na sáčku, jen mírně oslazenéhocukr na posypání upečených palačinek
Postup přípravy:Připravíme palačinky ze směsi mléka a ostatních surovin - (mouky, vejce, špetky soli) takovém v počtu, abychom jich měli dost na pokrytí menší dna zapékací misky.Na pánvičce rozpustíme máslo, přidáme jemně nastrouhanou mrkev a chvíli vše na másle opékáme.Pak přidáme nahrubo nastrouhané jedno nebo dvě jablka - změknou brzy.Přidáme krystalový cukr podle chuti tak, aby směs na pánvi chutnala příjemně.Když všechny suroviny na pánvi změknou, zvláční a cukr trošku zkaramelizuje, odstavíme ji z ohně a vmícháme do směsi meruňkovou či jahodovou marmeládu.Touto směsí namažeme palačinky a zavinemme je jako tortilu (přeložíme okraje a smotáme), ale když se nám to nepodaří tak smotáme palačinku klasicky.Smotky nebo kornoutky narovnáme do vymazaného a vysypaného
pekáčku tak, aby bylo dno těsně zaplněno, tj. jedna palačinka ležela těsně vedle druhé.Následně uvaříme poněkud vizkoznější vanilkový pudink (podle receptu na sáčku) s cukrem, kterého dáme poněkud méně.Pudink nalijeme na palačinky rozložené v pekáčku a dáme do předehřáté trouby zapéct při 180 °C - až jejich povrch zezlátne.Necháme chvíli zchládnout a pak pocukrujeme, třeba až na talíři, podle chuti.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ DDKHOME