Zdravé mrkvové palačinky zapékané
(Kamila Kroupová, Bc. z Brna, recept z gastronomického školení pořádaného pro vedoucí školních jídelen, Brno 2011)

Suroviny:
  • 750 ml mléka
  • asi 400 g hladké mouka prosáté
  • 2 ks celých vajec
  • špetka soli
  • 2 jablka
  • asi 4 střední mrkve, nastrouhané na jemno
  • asi 4 lžíce krystalového cukru na karamel
  • 2 lžíce másla
  • meruňková nebo jahodová marmeláda podle potřeby
  • 1 sáček vanilkového pudinku dle návodu na sáčku, jen mírně oslazeného
  • cukr na posypání upečených palačinek

    Postup přípravy:
  • Připravíme palačinky ze směsi mléka a ostatních surovin - (mouky, vejce, špetky soli) takovém v počtu, abychom jich měli dost na pokrytí menší dna zapékací misky.
  • Na pánvičce rozpustíme máslo, přidáme jemně nastrouhanou mrkev a chvíli vše na másle opékáme.
  • Pak přidáme nahrubo nastrouhané jedno nebo dvě jablka - změknou brzy.
  • Přidáme krystalový cukr podle chuti tak, aby směs na pánvi chutnala příjemně.
  • Když všechny suroviny na pánvi změknou, zvláční a cukr trošku zkaramelizuje, odstavíme ji z ohně a vmícháme do směsi meruňkovou či jahodovou marmeládu.
  • Touto směsí namažeme palačinky a zavinemme je jako tortilu (přeložíme okraje a smotáme), ale když se nám to nepodaří tak smotáme palačinku klasicky.
  • Smotky nebo kornoutky narovnáme do vymazaného a vysypaného pekáčku tak, aby bylo dno těsně zaplněno, tj. jedna palačinka ležela těsně vedle druhé.
  • Následně uvaříme poněkud vizkoznější vanilkový pudink (podle receptu na sáčku) s cukrem, kterého dáme poněkud méně.
  • Pudink nalijeme na palačinky rozložené v pekáčku a dáme do předehřáté trouby zapéct při 180 °C - až jejich povrch zezlátne.
  • Necháme chvíli zchládnout a pak pocukrujeme, třeba až na talíři, podle chuti.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ DDK
    HOME
    [CNW:Counter]