Křehulky - maďarský smažený moučník
(Recept z maďarského seriálu "Chutné tradice", TV Paprika, duben 2005, maďarská kuchyně)Křehulky - dělávaly maďarské babičky a prababičky nejčastěji v období masopustu. V novějších maďarských a nakonec i v našich kuchařských knihách jsou tyto smažené sladkosti nazývány "Boží milosti" (Elék Magyar, viz recept níže). První níže uvedený recept je od kuchařek z maďarské vesnice Hollóko (Havraní kámen). Historie vesnice sahá až do 13. století. Leží asi hodinu cesty severovýchodně od Budapešti, v pahorkatině v blízkosti slovenské hranice. V těch dávných dobách byl zde postaven hrad, ke kterému se váže tato legenda: Majitel hradu a panství Andreáš Kačič unesl jednu hezkou dívku ze sousední vesnice, tá však měla za chůvu čarodějnici, která povolala na pomoc čerty. Ti v podobě havranů mu odnášeli v noci kameny z hradu dokud se nedaly věci do pořádku. Proto ten název "Havraní kámen" jak hradu, tak blízké vesnice. První kostel stál v podhradí, jenomže byl za dob Turků (1552) zničen i s vesnicí. Na místě, kde byla původní vesnice později vyrostla nová. Obyvatelé postavili po 200 letech nový kostel sv. Martina s dřevěnými věžemi. Bylo to na konci 19. století tj. v roce 1889. Stará část vesnice (65 domů) si dosud zachovává záměrně svůj středověký ráz. Je na seznamu chráněných památek UNESCO. Jejím středem se táhne jediná ulice s domy, které jsou k ní situovány většinou v pravém úhlu. Můžeme zde vidět tradiční vesnické domky s hezkým průčelím a zábradlím se sloupky. Je to turisty hojně navštěvovaný "živoucí skanzen". Budovy a domky se stále staví a rekonstruují tak, aby vypadaly jako v dávných dobách. Původní domky neměly komíny, z komínů se platily daně. Kouř odcházel dírou ve stropě přes půdu, ale dnes již komíny mají, ale ty jsou dobře zamaskované.
Suroviny:2 žloutky200 ml smetany šlehačky1 lžička sodyšpetka soli2 náprstky rumu2 lžičky moučkového cukruhladká mouka, podle potřeby
Postup přípravy:Žloutky vložíme do mísy, přidáme smetanu, sodu, trošku rumu, moučkový cukr a špetku soli.Vše promícháme rukou a pak přidáváme postupně tolik mouky, aby vzniklo lehčí, ne příliš tuhé těsto (měkčí jak na nudle).Dobře vypracujeme, přemístíme na vál a ještě prohněteme rukama.Pak těsto necháme 1/2 hodiny odpočinout.Pracovní desku i váleček posypeme moukou, aby se těsto nelepilo a vyválíme na plát.Po vyválení nakrájíme rádýlkem na obdélníky, které ještě uprostřed šikmo nakrojíme.Jeden nebo oba cípy obdélníku pak můžeme provléci tímto řezem a získáme pro maďarské křehulky tradičních tvar.Připravené křehulky vkládáme do horkého sádla, a během 1 až 2 minut osmažíme.Osmažíme jednu stranu, pak je obrátíme a osmažíme i druhou stranu.Vyjmeme, položíme na papírový ubrousek a pak podáváme pocukrované na talíři.
nahoru
Boží milosti
(Elék Magyar: Kuchařská kniha - Labužník, str. 142, Pannonia Budapešť, 1960, maďarská kuchyně)
Suroviny:300 g mouky6 žloutkůšpetka soli1 lžička cukru1 lžíce rumu1 lžíce smetany šlehačkyvanilkový cukr na posypání
Postup přípravy:Do mouky přidáme žloutky, špetku soli, cukr, rum, smetanu a vypracujeme těsto asi tak tuhé, jako na tažený závin.Mouku podle potřeby ještě přidáme.Dobře vypracované těsto necháme 20 - 25 minut odpočinout, pak je tence vyválíme a rádýlkem nakrájíme na 5 cm široké a 10 cm dlouhé obdélníky, které ve středu dvakrát nařízneme a v rozpáleném sádle usmažíme dozlatova.Okapané klademe na mísu, posypeme vanilkovým cukrem a podáváme.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ DDKHOME