Řezy se smetanovým krémem a mandarinkami
(Z měsíčníku "Svět kuchyně", Nakladatelství Radian. s.r.o., Ostrava-Havířov, 2002)
Řerzy se smetovým krémem - a mandarinkami jsou příkladem jak je možno smícháním několika běžných surovin připravit "malý zázrak" a skvělou dobrotu pro rodinu i přátele. Jedna porce obsahuje 530 kcal a obsah tuku je poměrně vysoký. Díky ovoci i mléčných surovin je však zákusek zdrojem vápníků.
ŘezySuroviny na 12 porcí:
  • 60 g polohrubé mouky
  • 60 g bramborové moučky
  • 240 g krupicového cukru
  • 4 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
  • 1 balček vanilkového cukru
  • 400 g tučného tvarohu
  • 600 ml smetany ke šlehání
  • 300 ml kysané smetany
  • 3 ztužovače šlehačky nebi 15 g želatiny
  • 2 konzervy kompotovanýh mandarinek (1 plechovka po 314 ml)
  • lžička kypřicího prášku
  • 1 citron
  • 20 g mletýchm nesolených pistaciových oříšků.

    Postup přípravy
  • K bílkům odděleným od žloutků přidáme 2 lžíce studené vody a ušleháme tuhý sníh.
  • Před koncem šlehání vsypeme polovinu (120 g) cukru a vanilkový cukr.
  • Přidáme žloutky, prosejeme polohrubou mouku a bramborovou moučku s práškem do pečiva a vše zlehounka promícháme.
  • Plech vyložíme papírem na pečení, na něj rozetřeme těsto a vložíme do předehřáté trouby na 175°C.
  • Pečeme při této teplotě 10 - 12 minut a pak necháme zvolna vychladnout.
  • Mezitím mandarinky scedíme, šťávu vlijeme do misky, citron dobře omyjeme, nastrouháme kůru a vymačkáme z nich šťávu.
  • Tvaroh promícháme s kysanou smetanou, zbytkem cukru, citronovou šťávou a kůrou.
  • Ušleháme šlehačku se ztužovadlem a smícháme ji s tvarohem.
    (Misto ztužovače můžeme do hotové šlehačky opatrně vmíchat předem připravenou tj. nabobtnalou a rozpuštěnou želatinu (asi 15 g)
  • Upečený plát položíme na vál nejlépe převrácením a opatrně odstraníme papír, pak ho rozpůlíme a pokapeme 3-4 lžícemi mandarinkové šťávy.
  • Jednu polovinu plátu potřeme 1/2 smetanového tvarohového krému a poklademe dílky mandarinek.
  • Na ně rozprostřenme zbývající 2/3 krému, přikryjeme druhou polovinou upečeného těsta.
  • Povrch zákusku ůhledně potřeme zbytkem krému a dáme na 60 minut do ledničky.
    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKY
    HOME
    [CNW:Counter]