Jamieho čokoládový pudink uvnitř s celým pomerančem
(Jamie Oliver: "Šéfkuchař bez čepice - Dny plné chutí", str. 280, Spektrum Grafik, 2003)
Čokoládový pudink schovává uvnitř skvělé překvapení, které se ukáže, až pudink rozkrojíme. Pomerančová kůra celého pomeranče se uvaří a je měkká jako marmeláda, ale chuť zůstane ostrá, což se krásně hodí ke sladké čokoládě. Podáváme s vanilkovým krémem nebo šlehačkou.
Suroviny pro 6 - 8 porcí:
  • 85 g másla
  • 55 g hořké čokolády
  • 170 g hladké mouky
  • 1 rovná lžička prášku do pečiva
  • 55 g práškového kakaa
  • 170 g pískového cukru
  • 2 vejce
  • 2 lžíce mléka
    Na náplň:
  • 1 pomeranč se silnou kůrou
  • 85 g másla
  • 85 g pískového cukru

    Postup přípravy:
  • V hrnci přivedeme k varu trochu vody (v tomto hrnci budeme potom v páře vařit i pudink) a celý pomeranč asi 10 minut pod pokličkou vaříme.
  • Mezitím vymastíme 1,3 litrovou formu na pudink.
  • Máslo s čokoládou rozpustíme na vodní lázní - v misce vložené do rendlíku s horkou vodou.
  • Do velké mísy nasypeme mouku, prášek do pečiva a kakao.
  • Přilijeme rozpuštěné máslo a čokoládu, přidáme cukr, vajíčka a mléko, dobře promícháme.
  • Asi 2/3 směsi vlijeme do formy a uprostřed uděláme důlek.
  • V této chvíli již se vaří pomeranč asi 10 minut a kůru by měl mít jemnou a měkkou, tak ho vyjmeme opatrně z vody.
  • Pomeranč po celém povrchu propícháme vidličkou a položíme do důlku v těstě.
  • Pomeranč můžeme také (ale opatrně bude horký) rozkrájet na dílky, pokud třeba chceme vyndat pecičky nebo odříznout ty tuhé kousky na vnitřní straně dílků.
  • Pak všechno zase spojíme (pudink se lépe porcuje); tím se však nemusíme zdržovat.
  • Máslo nakrájíme na kostky, rozložíme kolem pomeranče, posypeme cukrem a zalijeme zbylou třetinou směsi.
  • Pudink zakryjeme pečícím papírem, formu přetáhneme alobalem a dáme do hrnce s vroucí vodou; voda by měla dosahovat asi do poloviny stěn formy.
  • Přiklopíme a pomalu vaříme asi 2 hodiny., ale občas se podíváme, jestli není třeba dolít vodu.
  • Hotový pudink vyklopíme na mísu a podáváme s vanilkovým krémem nebo šlehačkou.
    nahoru

    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKY
    HOME
    [CNW:Counter]