Tudorovský mandlový krém - Cream of Almonds - Fride Creme of Almaundys
(Recipes adapted by Roz Deny: "The Tudor Kitchens Cookery Book", print from Royal Library, Archival material, anglická kuchyně)Mandle - byly v tudorovské kuchyni oblíbené a tedy všeobecně velmi hodně používané. Jejich užití v jídlech vyžadovalo hodně přípravy - blanžírování, loupání, sekání a drcení. Kromě jejich lahodné chuti, byly velmi ceněny pro svou schopnost zahustit pokrmy. Původní recept byl zveřejněný T. Austinem v publikaci "Two Fifteenth Century Cookery Books" z roku 1888. Zde se doporučuje servírovat tento krém zdobený listky borače ("borago officionalis"). Krém budeme mít ještě vábnější, když použijeme modré květy této rostliny nebo okvětní lístky růže. Také můžeme na ozdobu přidat čerstvé jahody nakrájené na plátky. Je to velmi sytá pochoutka a proto servírujeme jen v malých, ale pěkných skleněných pohárcích.
Suroviny:250 g drcených mandlí spařených a bez slupek600 ml šlehačky150 ml vodyšpetka soli4 lžíce moučkového cukru4 lžíce sladkého sherry nebo 2 lžíce růžové vody
Postup přípravy:Všechny suroviny, kromě sherry nebo růžové vody, dáme na hrnce a přivedeme za občasného míchání pomalu do varu.Kapalnou směs necháme vychládnout.Vlhký, čistý plátěný pytlík (nebo látku) použijeme jako cedník.Pytlík zavěsíme ho nad širokou misku a nalijeme do něho mandlovou směs a kapalinu ponecháme odkapat.Jde to velmi pomalu, trvá to asi tak 2 hodiny, ale počkáme a řídká kapalina pomalu projde plátnem se ssedlinou a uvnitř zůstane hustý mandlový krém.Prokapanou kapalinu vylijeme a získaný hustý krém vyklopíme do jiné misky a smícháme se sherry nebo růžovou vodou a pak ochladíme v chladničce.Podáváme v malých zmrzlinových pohárech ozdobenou jedlými květy a měkkým ovocem.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKYHOME