Spotted Dick - Flekatý Dick
(Jamie Oliver: "Obraty šéfkuchaře", epizoda "Američané", seriál BBC2, zařazeno do DDK v červnu 2006, anglická kuchyně)
"Spotted Dick Pudding - Flekatý Dick" - je dezert či pudink ze staré anglické školy. Obsahuje spoustu kousků sušeného ovoce, nejčastěji hrozinek nebo sultánek, které se na pohled prosvítají jako tmavé fleky. V dřívějších dobách, někdy tak v 18. století, se tak říkalo psům (spotty = strakatý, "dick" = čmuchal, dog = pes). Nakonec si jistě vzpomeneme na film "Stojedna Dalmatýnů", tito psíci se chlubí tmavými fleky na kožišky. Podle některých jde spíše o prozaickou zkomoleninu slova puddink (pudding-puddink-puddick-dick-dog). Přesto tento název dokáže vyděsit pěknou řádku cizinců. Pudink lze připravit velmi snadno. Ve staré Anglii bylo obecným zvykem používat do dezertů spoustu sušeného ovoce. Někdy v 18. století se začal dovážet zázvor a spousta dalšího tropického ovoce a koření. Dříve kuchařky musely používat sušené ovoce, protože se tehdy nedováželo čerstvé ovoce, jako jsou dnes třeba jahody a maliny i v zimě. Dnes je seženeme i mimo sezónu, neboť se do dováží z Francie nebo Jižní Afriky. Naloží se do letadla a je to. Takže kdysi bylo sušené ovoce dost důležité. V tomto pudinku převažují tehdy relativně dostupné rozinky z bílých a sultánky z červených hroznů. Jamie přiznává, že tento dezert dělá na Vánoce, i když také připravuje anglický tradiční "Vánoční pudink"; ten je však příliš těžký a hutný. Spotted Dick Pudding je vlastně lehoučký nákyp, a navíc má daleko lepší chuť. V minulých dobách, když ho připravovaly anglické maminky pro spoustu svých dětí a nebyla ještě elektřina, tak ho vařily kamnech vytápěných dřevem. Tento nákyp musely vařit v hrnci s vodou až tři hodiny, což je docela dlouhá doba. Jamiemu přijdou na návštěvu kamarádi z Ameriky, kterým chce připravit pár starých dobrých viktoriánských jídel a pudink "Spotty Dick" musí být mezi nimi, Dále ještě připraví domácí "fish and chips" z čerstvé tresky. Rybí filety obalí v pivním těstíčku a nachystá k tomu nezbytné domácí bramborové hranolky. Ještě k tomu bude podávat viktoriánskou hráškovou kaši s mátou. Takové tradiční britské vánoční menu si tak můžeme připravit podle Jamieho rad.
Spotted Dick pouddingSuroviny:
  • 120 gramů mouky
  • špetka soli
  • 120 g strouhanky
  • 120 gramů másla, nastrouhané
  • 120 gramů cukru krupice120 gramů sušených meruněk
  • 440 gramů rozinek nebo sultánek
  • 1 vajíčko
  • 1/2 muškátového oříšku, nastrouhaného
  • 2 lžíce oddenku zázvoru, nastrouhaného
  • pomerančová kůra
  • 140 ml mléka
    Na polití a ozdobu:.
  • javorový sirup nebo melasový sirup, případně med
  • šlehačka nebo vaječný krém

    Postup přípravy:
  • Mouku se špetkou soli, strouhanku a másla promícháme v míse.
  • Máslo raději předtím trochu nastrouháme, dá se pak lépe zapracovat.
  • Potom přidáme cukr krupici a opět vše promícháme.
  • Když máme suroviny smíchané a propracované s cukrem přidáme vajíčko, nasekané sušené meruňky, přisypeme rozinky nebo sultánky.
  • Přímo do těsta nastrouháme trochu muškátového oříšku (asi tak čtvrtku oříšku), každopádně nepoužijeme již předem nastrouhaný.
  • Přilijeme mléko a teď to znovu pořádně zpracujeme.
  • Droždí nedáváme, těsto trochu při opečení stejně nabude, ale to bude spíš díky vajíčku, teď ještě přidáme trochu nastrouhaného oddenku zázvoru.
  • Je docela praktické zázvor nastrouhat, protože se tak do těsta nedostanou vlákna, ale jenom jeho šťavnatá drť a současně vmícháme trochu pomerančové kůry
  • Už to sice voní to báječně, i když to zrovna moc vábně nevypadá; anglická kuchyně nemá ver světě valnou pověst, ale ty její staromódní dezerty jsou prostě fantastické.
  • Na uvaření pudinku ve vodní lázni můžeme použít jakoukoliv skleněnou misku, pokud je dost silná, nebo i kovovou a nemusí být kulatá, můžete vzít i malé misky na jednotlivé porce.
  • Teď těsto opatrně všechno přendáme do formy (misek), a trochu je upěchujeme opakovaným bouchnutím formy o stůl.
  • Ještě ji pořádně uzavřeme kusem alobalu kolem dokola, ale opravdu neprodyšně a vložíme do hrnce s vodou.
  • Voda by v hrnci měla sahat asi tak do půlky výšky použité formy.
  • Nakonec i hrnec pevně utěsníme alobalem, aby všechna pára zůstala uvnitř.
  • Vodu přivedeme k varu a vaříme asi tři hodiny, ale když připravujeme menší porce v menších formách, tak čas potřebný k vaření se samozřejmě zkrátí.
  • Z hrnce formu s pudinkem vyndáme; vidíme, že docela dost nabyl a teď ho už vyklopíme.
  • Je na to jednoduchý trik, stačí nahoru položit talíř a pak velmi rychle převrátíme misku vzhůru nohama a nákyp vyklopíme na talíř.
  • Polijeme ho hustým melasovým sirupem nebo medem; melasový sirup nevypadá moc vábně, ale když ochutnáme, zjistíme, že je dobrý, takový zvláštní a ani není moc sladký.
  • Melasa, není tak sladká jako javorový sirup.
  • Navrch přidáme šlehačku nebo vaječný krém.

    Poznámka DDK:
    Melasa neboli žlutý sirup
    – se dá sehnat v britských obchodech, ve Státech a u nás ve specializovaných obchodech s lahůdkami nebo zdravou výživou. Můžete použít i javorový sirup, ale ten má příliš výraznou chuť a je dost drahý. Často proto javorový sirup nahrazujeme medem.

    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKY
    HOME
    [CNW:Counter]