Spotted Dick - Flekatý Dick
(Jamie Oliver: "Obraty šéfkuchaře", epizoda "Američané", seriál BBC2, zařazeno do DDK v červnu 2006, anglická kuchyně)"Spotted Dick Pudding - Flekatý Dick" - je dezert či pudink ze staré anglické školy. Obsahuje spoustu kousků sušeného ovoce, nejčastěji hrozinek nebo sultánek, které se na pohled prosvítají jako tmavé fleky. V dřívějších dobách, někdy tak v 18. století, se tak říkalo psům (spotty = strakatý, "dick" = čmuchal, dog = pes). Nakonec si jistě vzpomeneme na film "Stojedna Dalmatýnů", tito psíci se chlubí tmavými fleky na kožišky. Podle některých jde spíše o prozaickou zkomoleninu slova puddink (pudding-puddink-puddick-dick-dog). Přesto tento název dokáže vyděsit pěknou řádku cizinců. Pudink lze připravit velmi snadno. Ve staré Anglii bylo obecným zvykem používat do dezertů spoustu sušeného ovoce. Někdy v 18. století se začal dovážet zázvor a spousta dalšího tropického ovoce a koření. Dříve kuchařky musely používat sušené ovoce, protože se tehdy nedováželo čerstvé ovoce, jako jsou dnes třeba jahody a maliny i v zimě. Dnes je seženeme i mimo sezónu, neboť se do dováží z Francie nebo Jižní Afriky. Naloží se do letadla a je to. Takže kdysi bylo sušené ovoce dost důležité. V tomto pudinku převažují tehdy relativně dostupné rozinky z bílých a sultánky z červených hroznů. Jamie přiznává, že tento dezert dělá na Vánoce, i když také připravuje anglický tradiční "Vánoční pudink"; ten je však příliš těžký a hutný. Spotted Dick Pudding je vlastně lehoučký nákyp, a navíc má daleko lepší chuť. V minulých dobách, když ho připravovaly anglické maminky pro spoustu svých dětí a nebyla ještě elektřina, tak ho vařily kamnech vytápěných dřevem. Tento nákyp musely vařit v hrnci s vodou až tři hodiny, což je docela dlouhá doba. Jamiemu přijdou na návštěvu kamarádi z Ameriky, kterým chce připravit pár starých dobrých viktoriánských jídel a pudink "Spotty Dick" musí být mezi nimi, Dále ještě připraví domácí "fish and chips" z čerstvé tresky. Rybí filety obalí v pivním těstíčku a nachystá k tomu nezbytné domácí bramborové hranolky. Ještě k tomu bude podávat viktoriánskou hráškovou kaši s mátou. Takové tradiční britské vánoční menu si tak můžeme připravit podle Jamieho rad.
Suroviny:120 gramů moukyšpetka soli120 g strouhanky120 gramů másla, nastrouhané120 gramů cukru krupice120 gramů sušených meruněk440 gramů rozinek nebo sultánek1 vajíčko1/2 muškátového oříšku, nastrouhaného2 lžíce oddenku zázvoru, nastrouhanéhopomerančová kůra140 ml mléka
Na polití a ozdobu:. javorový sirup nebo melasový sirup, případně medšlehačka nebo vaječný krém
Postup přípravy:Mouku se špetkou soli, strouhanku a másla promícháme v míse.Máslo raději předtím trochu nastrouháme, dá se pak lépe zapracovat.Potom přidáme cukr krupici a opět vše promícháme.Když máme suroviny smíchané a propracované s cukrem přidáme vajíčko, nasekané sušené meruňky, přisypeme rozinky nebo sultánky.Přímo do těsta nastrouháme trochu muškátového oříšku (asi tak čtvrtku oříšku), každopádně nepoužijeme již předem nastrouhaný.Přilijeme mléko a teď to znovu pořádně zpracujeme.Droždí nedáváme, těsto trochu při opečení stejně nabude, ale to bude spíš díky vajíčku, teď ještě přidáme trochu nastrouhaného oddenku zázvoru.Je docela praktické zázvor nastrouhat, protože se tak do těsta nedostanou vlákna, ale jenom jeho šťavnatá drť a současně vmícháme trochu pomerančové kůryUž to sice voní to báječně, i když to zrovna moc vábně nevypadá; anglická kuchyně nemá ver světě valnou pověst, ale ty její staromódní dezerty jsou prostě fantastické. Na uvaření pudinku ve vodní lázni můžeme použít jakoukoliv skleněnou misku, pokud je dost silná, nebo i kovovou a nemusí být kulatá, můžete vzít i malé misky na jednotlivé porce.Teď těsto opatrně všechno přendáme do formy (misek), a trochu je upěchujeme opakovaným bouchnutím formy o stůl.Ještě ji pořádně uzavřeme kusem alobalu kolem dokola, ale opravdu neprodyšně a vložíme do hrnce s vodou.Voda by v hrnci měla sahat asi tak do půlky výšky použité formy.Nakonec i hrnec pevně utěsníme alobalem, aby všechna pára zůstala uvnitř.Vodu přivedeme k varu a vaříme asi tři hodiny, ale když připravujeme menší porce v menších formách, tak čas potřebný k vaření se samozřejmě zkrátí.Z hrnce formu s pudinkem vyndáme; vidíme, že docela dost nabyl a teď ho už vyklopíme. Je na to jednoduchý trik, stačí nahoru položit talíř a pak velmi rychle převrátíme misku vzhůru nohama a nákyp vyklopíme na talíř. Polijeme ho hustým melasovým sirupem nebo medem; melasový sirup nevypadá moc vábně, ale když ochutnáme, zjistíme, že je dobrý, takový zvláštní a ani není moc sladký.Melasa, není tak sladká jako javorový sirup. Navrch přidáme šlehačku nebo vaječný krém.
Poznámka DDK:
Melasa neboli žlutý sirup – se dá sehnat v britských obchodech, ve Státech a u nás ve specializovaných obchodech s lahůdkami nebo zdravou výživou. Můžete použít i javorový sirup, ale ten má příliš výraznou chuť a je dost drahý. Často proto javorový sirup nahrazujeme medem.
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKYHOME