Ukrajinský vánoční dezert - kutia
("Svět kuchyně", číslo 32, str. 15, 2002, vánoční recept upraven DDK, ukrajinská kuchyně)Kutia (Kutja) - je ukrajinský rituální pokrm spojený s Vánocemi. Tento velmi chutný dezert, podávaný na začátku a konci vánočního cyklu, a je velmi chutný. Obsahuje mák, pšenicí, med, ořechy a různé kandované ovoce. Patří mezi dvanáct tradičních jídel, která jsou podávaná v průběhu na začátku a na konci ukrajinských vánočních oslav počínaje večeří na Štědrý den (25. prosince, bahata kutia) až po i Epifany neboli Zjevení Páně (6. ledna, holodna kutia). Recept na přípravu pokrmu je rituální a odlišný v různých oblastech Ukrajiny. Kutia obvykle slouží k předpovědi bohatosti úrody a rodinného štěstí. O štědrovečerní večeři děti často podávali pokrm svým kmotrům a po jídle byla jedna porce ponechána na stole pro duše zemřelých. V Rusku byla kutia podávána na pohřbech.
Suroviny pro 6 osob:500 g máku300 g pšenice nebo bulguru80 g rostlinného tuku80 g sýra niva40 g vlašských ořechů
Postup přípravy:Pšenici opláchneme, zalijeme studenou vodou a vaříme doměkka asi 2 hodiny.Pokud použijeme bulgur, zalijeme vodou a necháme jen namočený zbobtnat a nemusíme vařit.Mák opláchneme, zalijeme vroucí vodou a vaříme na mírném ohni. Po 15 minutách sejmeme z plotny, necháme vychladnout, vodu slijeme a mák třikrát umeleme na masovém strojku nebo 1 x na strojku makovém.Med dáme do kastrůlku a ohříváme ve vodní lázni, až se rozpustí.Ořechy a mandle nasekáme, mák smícháme s rozinkami, medem, smetanou, ořechy, mandlemi, pomerančovou kůrou a pšenicí (bulgurem). Hotový dezert vložíme do misky a dáme na 1-2 hodiny do ledničky.
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKYHOME
![[CNW:Counter]](http://counter.cnw.cz/invisible.cgi?juracermak&on)