Ukrajinský vánoční dezert - kutia
("Svět kuchyně", číslo 32, str. 15, 2002, vánoční recept upraven DDK, ukrajinská kuchyně)
Kutia (Kutja) - je ukrajinský rituální pokrm spojený s Vánocemi. Tento velmi chutný dezert, podávaný na začátku a konci vánočního cyklu, a je velmi chutný. Obsahuje mák, pšenicí, med, ořechy a různé kandované ovoce. Patří mezi dvanáct tradičních jídel, která jsou podávaná v průběhu na začátku a na konci ukrajinských vánočních oslav počínaje večeří na Štědrý den (25. prosince, bahata kutia) až po i Epifany neboli Zjevení Páně (6. ledna, holodna kutia). Recept na přípravu pokrmu je rituální a odlišný v různých oblastech Ukrajiny. Kutia obvykle slouží k předpovědi bohatosti úrody a rodinného štěstí. O štědrovečerní večeři děti často podávali pokrm svým kmotrům a po jídle byla jedna porce ponechána na stole pro duše zemřelých. V Rusku byla kutia podávána na pohřbech.
Suroviny pro 6 osob:
  • 500 g máku
  • 300 g pšenice nebo bulguru
  • 80 g rostlinného tuku
  • 80 g sýra niva
  • 40 g vlašských ořechů

    Postup přípravy:
  • Pšenici opláchneme, zalijeme studenou vodou a vaříme doměkka asi 2 hodiny.
  • Pokud použijeme bulgur, zalijeme vodou a necháme jen namočený zbobtnat a nemusíme vařit.
  • Mák opláchneme, zalijeme vroucí vodou a vaříme na mírném ohni.
  • Po 15 minutách sejmeme z plotny, necháme vychladnout, vodu slijeme a mák třikrát umeleme na masovém strojku nebo 1 x na strojku makovém.
  • Med dáme do kastrůlku a ohříváme ve vodní lázni, až se rozpustí.
  • Ořechy a mandle nasekáme, mák smícháme s rozinkami, medem, smetanou, ořechy, mandlemi, pomerančovou kůrou a pšenicí (bulgurem).
  • Hotový dezert vložíme do misky a dáme na 1-2 hodiny do ledničky.

    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKY
    HOME
    [CNW:Counter]