"TRIFFLE" - DEZERT ANGLICKÉ KUCHYNĚ

TRIFFLE - tradiční - TRIFLE - jednoduchý - TRIFFLE Meredith - TRIFFLE Anne MacLellan
"Trifle" - je klasický viktoriánský recept, který byl a je i dnes oblíbený při různých oslavách a větších párty. Připravuje se snadno ve větší míse. Tento výtečný dezert se vždy podaří a jeho příprava je snadná. Piškot - buď vlastnoručně upečený nebo zakoupený korpus rozkrájíme na tenké proužky nebo kostičky. Typické pro tento krém je, že každý kousek piškotu pomažeme na jedné straně dostatečným množstvím malinového džemu a pak namočíme do sherry nebo brandy, případně jejich směsi. Takto ochucené kousky piškotu poklademe na dno velké skleněné mísy nebo alternativně menších skleněných misek. Potom, jak je již obecně obvyklé, vrstvu piškotů zalijeme na vodní lázni připraveným vaječným krémem. Vychladíme a nakonec ještě pokryjeme horou ušlehané šlehačky s cukrem ochucenou vanilkou. Zdobíme mandlemi, zelenými lístky máty, cukrovými květinami (fialky, růžičky), citrónem a pod a podáváme vychlazené.
TRADIČNÍ ANGLICKÝ TRIFFLE
(Sande Eveland: The Best of Mme Jehane Benoit, původní recept, anglická kuchyně)
Suroviny:
  • 4 žloutky
  • 2 šálky nízkotučné smetany
  • 1/4 šálku cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • piškotový moučník upečený nebo koupený, případně cukrářské piškoty "lady fingers"
  • malinový džem
  • 1 sklenička sherry
  • 1 šálek šlehačky
  • 1/2 šálku cukru
  • 1 vanilkový cukr nebo lžička vanilinového extraktu
    Na ozdobu:
  • mandle, malé růžičky aj. květiny


  • Postup přípravy:
  • Nejprve rozšleháme žloutků až je vznikne světle žlutá napěněná směs.
  • Ohřejeme smetanu s 1/4 šálku cukru a vodou z pomerančových květů nebo 1 lžičkou vanilkového extraktu; když nic z toho nemáme přidáme sáček vanilkového cukru nebo vanilkový lusk(pak vyjmeme).
  • Do mírně teplé mléčné směsi nalijeme za velmi intenzivního rozšlehané žloutky.
  • Směs postavíme na mírný oheň (nejlépe na vodní lázeň) a stále mícháme až do zhoustnutí až krém pokrývá vařečku nebo lžící souvislou vrstvou.
  • Krém vylijeme do misky, přikryjeme a ochladíme v lednici, aby byl velmi studený.
  • Upečený piškot nakrájíme na proužky dlouhé a silné jako prst, případně využijeme koupený piškotový korpus nebo cukrářské piškoty ("lady fingers").
  • Každý kousek piškotu potřeme po jedné straně malinovým džemem a na okamžik vnoříme do skleničky se sherry.
  • Polovinu ochucených kousků piškotu naklademe na dno skleněné servírovací mísy nebo misek.
  • Na tuto vrstvu piškotů nalijeme polovinou množství vychlazeného vaječného krému.
  • Ušleháme šlehačku s cukrem a ochutíme vanilkou esencí nebo vanilkovým cukrem.
  • Do polovinu připravené šlehačkové pěny lehce rozložíme na vaječný krém.
  • Pak položíme ještě ještě jednu vrstvu stejného složení jak bylo popsáno.
  • Poslední vrstvu (šlehačku) posypeme na jedné straně oloupané a opražené mandle a druhou ozdobíme např. malými růžičkami.
  • Dáme ochladit nejméně na 12 hodin.
    nahoru

    JEDNODUCHÝ TRIFFLE S JOGURTEM
    Suroviny pro 4 porce
  • 350 g piškotu nebo piškotu nebo dětských piškotů
  • 225 g chlazených jahod (rozmrazíme)
  • 11 g banánu
  • 45 ml pomerančové šťávy (100%-ní džus)
  • 250 g smetanového jogurtu
  • 15 g rozpůlených nebo nasekaných a oloupaných mandlí

    Postup přípravy:
  • Piškotový koláč nakrájíme na 5 cm kostky a rozložíme do 4 servírovacích misek.
  • Na piškoty rozdělíme vrstvu jahod.
  • Oloupeme a nakrájíme banán na kolečka a položíme na jahody.
  • Nakonec polijeme pomerančovou šťávou (100% džus)
  • Ovoce překryjeme smetanovým jogurtem, posypeme mandlemi a umístíme nejméně na 30 minut před podáváním do lednice.
    nahoru

    TRIFFLE MEREDITH
    (Meredith: "Better Homes and Gardens Cookbook, anglická kuchyně")
    Suroviny pro 12 porcí:
  • 8 šálků piškotů nakrájeného na kostičky(2,5-3cm)
  • 1 šálek sherry
  • 1/2 šálku meruňkového nebo malinového džemu
  • 2 vajíčka
  • 1 žloutek
  • 3/4 šálků mléka
  • 1/4 šálku krystalového cukru
  • 1 bílek
  • 1 lžička práškového cukru
  • 1 šálek šlehačky
  • 1/4 lžíce vanilky
  • 1/4 šálku oloupaných mandlí na ozdobu

    Postup přípravy:
  • Položíme polovinu piškotových krychliček na dno velké skleněné mísy.
    Navlhčíme je sherry a potřeme džemem a nahoru položíme další vrstvu piškotů. Opět piškoty vydatně pokropíme sherry. V míse rozšleháme vajíčko a vaječný žloutek a smícháme s mlékem oslazeným krystalovým cukrem.
  • Vaříme na mírném ohni za stálého míchání dokud není vaječný krém hustý tak, že pokrývá vařečku.
  • Odstraníme z tepla a vychladíme v ledové vodě a příležitostně zamícháme.
  • Pomocí naběračky nalijeme ochlazený krém na piškoty.
  • Ušleháme bílek na tuhý sníh za postupného přidávání práškového cukru, až získáme tuhý sníh, který dělá špičky.
  • Smícháme ho s našlehanou smetanu s vanilkou s bílkovým sněhem a tuto pěnu navršíme na krém s piškoty v míse.
  • Chladíme 6 hodin nejlépe až přes noc v lednici.
  • Před podáváním ozdobíme s oloupanými mandlemi.
    nahoru

    TRIFLE ANNE MacLELLAN
    (Great British Cooking: "A Well Kept Secret", od Anne MacLellan, anglická kuchyně)
    Suroviny pro 8 porcí:
  • 1 piškotový koláč nebo jeho zbytky a úlomky
  • 1 šálek malinového džemu
  • 1/4 šálek oloupaných mandlí drcených
  • 1/4 šálek brandy
  • 3/4 šálku sherry
  • 1 1/2 šálku mléka
  • 1 šálek smetany na šlehání
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • 3 lžíce cukru
  • 8 vajíček
  • 2 šálky ušlehané šlehačky
  • 8 koleček citrónu na ozdobu
  • 6 jahod nebo 6 cukrových fialek

    Postup přípravy:
  • Kousky piškotů posypeme mandlemi piškotu a polijeme je směsí brandy a sherry (nebo jen 1 šálkem sherry).
  • Necháme nasáknout po dobu 40 minut (ne déle koláč by se stal příliš vlhký).
  • Ohříváme směs mléka a smetany s vloženým vanilkovým luskem a téměř k varu, pak sundáme z tepla a vylovíme vanilkový lusk.
  • Škrob smícháme s cukrem a vajíčky a postupně nalijeme do mléčné směsi.
  • Spojenou směs vrátíme zpět na vodní lázeň a za míchání připravíme krém. (Nesmí vařit!)
  • Krém necháme malinko vychládnout a pak nalijeme na piškoty umístěné ve skleněné míse (nebo miskách).
  • Po chvíli chladnutí na pokojovou teplotu dáme dezert pořádně vychladit do lednice.
  • Vychlazený ještě potřeme zbytkem džemu na povrchu a překryjeme ušlehanou šlehačkou.
  • Ozdobíme kolečky citrónu a cukrovými fialkami nebo půlkami jahod.
  • Před podáváním ještě chladíme.
    nahoru

    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKY
    HOME
    [CNW:Counter]