"TRIFFLE" - DEZERT ANGLICKÉ KUCHYNĚ
TRIFFLE - tradiční - TRIFLE - jednoduchý - TRIFFLE Meredith - TRIFFLE Anne MacLellan"Trifle" - je klasický viktoriánský recept, který byl a je i dnes oblíbený při různých oslavách a větších párty. Připravuje se snadno ve větší míse. Tento výtečný dezert se vždy podaří a jeho příprava je snadná. Piškot - buď vlastnoručně upečený nebo zakoupený korpus rozkrájíme na tenké proužky nebo kostičky. Typické pro tento krém je, že každý kousek piškotu pomažeme na jedné straně dostatečným množstvím malinového džemu a pak namočíme do sherry nebo brandy, případně jejich směsi. Takto ochucené kousky piškotu poklademe na dno velké skleněné mísy nebo alternativně menších skleněných misek. Potom, jak je již obecně obvyklé, vrstvu piškotů zalijeme na vodní lázni připraveným vaječným krémem. Vychladíme a nakonec ještě pokryjeme horou ušlehané šlehačky s cukrem ochucenou vanilkou. Zdobíme mandlemi, zelenými lístky máty, cukrovými květinami (fialky, růžičky), citrónem a pod a podáváme vychlazené.
TRADIČNÍ ANGLICKÝ TRIFFLE
(Sande Eveland: The Best of Mme Jehane Benoit, původní recept, anglická kuchyně)
Suroviny:4 žloutky2 šálky nízkotučné smetany1/4 šálku cukru1 vanilkový cukrpiškotový moučník upečený nebo koupený, případně cukrářské piškoty "lady fingers"malinový džem1 sklenička sherry1 šálek šlehačky1/2 šálku cukru1 vanilkový cukr nebo lžička vanilinového extraktu
Na ozdobu:mandle, malé růžičky aj. květiny
Postup přípravy:Nejprve rozšleháme žloutků až je vznikne světle žlutá napěněná směs.Ohřejeme smetanu s 1/4 šálku cukru a vodou z pomerančových květů nebo 1 lžičkou vanilkového extraktu; když nic z toho nemáme přidáme sáček vanilkového cukru nebo vanilkový lusk(pak vyjmeme).Do mírně teplé mléčné směsi nalijeme za velmi intenzivního rozšlehané žloutky.Směs postavíme na mírný oheň (nejlépe na vodní lázeň) a stále mícháme až do zhoustnutí až krém pokrývá vařečku nebo lžící souvislou vrstvou.Krém vylijeme do misky, přikryjeme a ochladíme v lednici, aby byl velmi studený.Upečený piškot nakrájíme na proužky dlouhé a silné jako prst, případně využijeme koupený piškotový korpus nebo cukrářské piškoty ("lady fingers").Každý kousek piškotu potřeme po jedné straně malinovým džemem a na okamžik vnoříme do skleničky se sherry.Polovinu ochucených kousků piškotu naklademe na dno skleněné servírovací mísy nebo misek.Na tuto vrstvu piškotů nalijeme polovinou množství vychlazeného vaječného krému. Ušleháme šlehačku s cukrem a ochutíme vanilkou esencí nebo vanilkovým cukrem.Do polovinu připravené šlehačkové pěny lehce rozložíme na vaječný krém.Pak položíme ještě ještě jednu vrstvu stejného složení jak bylo popsáno.Poslední vrstvu (šlehačku) posypeme na jedné straně oloupané a opražené mandle a druhou ozdobíme např. malými růžičkami.Dáme ochladit nejméně na 12 hodin.
nahoru
JEDNODUCHÝ TRIFFLE S JOGURTEM
Suroviny pro 4 porce350 g piškotu nebo piškotu nebo dětských piškotů225 g chlazených jahod (rozmrazíme)11 g banánu45 ml pomerančové šťávy (100%-ní džus)250 g smetanového jogurtu15 g rozpůlených nebo nasekaných a oloupaných mandlí
Postup přípravy:Piškotový koláč nakrájíme na 5 cm kostky a rozložíme do 4 servírovacích misek.Na piškoty rozdělíme vrstvu jahod.Oloupeme a nakrájíme banán na kolečka a položíme na jahody.Nakonec polijeme pomerančovou šťávou (100% džus)Ovoce překryjeme smetanovým jogurtem, posypeme mandlemi a umístíme nejméně na 30 minut před podáváním do lednice.
nahoru
TRIFFLE MEREDITH
(Meredith: "Better Homes and Gardens Cookbook, anglická kuchyně")
Suroviny pro 12 porcí:8 šálků piškotů nakrájeného na kostičky(2,5-3cm)1 šálek sherry1/2 šálku meruňkového nebo malinového džemu2 vajíčka1 žloutek3/4 šálků mléka1/4 šálku krystalového cukru1 bílek1 lžička práškového cukru1 šálek šlehačky1/4 lžíce vanilky1/4 šálku oloupaných mandlí na ozdobu
Postup přípravy:Položíme polovinu piškotových krychliček na dno velké skleněné mísy.
Navlhčíme je sherry a potřeme džemem a nahoru položíme další vrstvu piškotů. Opět piškoty vydatně pokropíme sherry. V míse rozšleháme vajíčko a vaječný žloutek a smícháme s mlékem oslazeným krystalovým cukrem.Vaříme na mírném ohni za stálého míchání dokud není vaječný krém hustý tak, že pokrývá vařečku.Odstraníme z tepla a vychladíme v ledové vodě a příležitostně zamícháme.Pomocí naběračky nalijeme ochlazený krém na piškoty.Ušleháme bílek na tuhý sníh za postupného přidávání práškového cukru, až získáme tuhý sníh, který dělá špičky.Smícháme ho s našlehanou smetanu s vanilkou s bílkovým sněhem a tuto pěnu navršíme na krém s piškoty v míse.Chladíme 6 hodin nejlépe až přes noc v lednici.Před podáváním ozdobíme s oloupanými mandlemi.
nahoru
TRIFLE ANNE MacLELLAN
(Great British Cooking: "A Well Kept Secret", od Anne MacLellan, anglická kuchyně)
Suroviny pro 8 porcí:
1 piškotový koláč nebo jeho zbytky a úlomky1 šálek malinového džemu1/4 šálek oloupaných mandlí drcených1/4 šálek brandy3/4 šálku sherry1 1/2 šálku mléka1 šálek smetany na šlehání1 vanilkový lusk1 lžička kukuřičného škrobu3 lžíce cukru8 vajíček2 šálky ušlehané šlehačky8 koleček citrónu na ozdobu6 jahod nebo 6 cukrových fialek
Postup přípravy:Kousky piškotů posypeme mandlemi piškotu a polijeme je směsí brandy a sherry (nebo jen 1 šálkem sherry).Necháme nasáknout po dobu 40 minut (ne déle koláč by se stal příliš vlhký).Ohříváme směs mléka a smetany s vloženým vanilkovým luskem a téměř k varu, pak sundáme z tepla a vylovíme vanilkový lusk.Škrob smícháme s cukrem a vajíčky a postupně nalijeme do mléčné směsi.Spojenou směs vrátíme zpět na vodní lázeň a za míchání připravíme krém. (Nesmí vařit!) Krém necháme malinko vychládnout a pak nalijeme na piškoty umístěné ve skleněné míse (nebo miskách).Po chvíli chladnutí na pokojovou teplotu dáme dezert pořádně vychladit do lednice.Vychlazený ještě potřeme zbytkem džemu na povrchu a překryjeme ušlehanou šlehačkou.Ozdobíme kolečky citrónu a cukrovými fialkami nebo půlkami jahod.Před podáváním ještě chladíme.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKYHOME