Krémové košíky s karamelem
(Jamie Oliver:"The Naked Chef", TV Spektrum, 2001)

Suroviny:
Na košíčky:
  • 1 balíček odpalovaného těsta (může být třeba i listové),
  • 2 hrstky mouky na poprášení
  • 1 vejce na pomazání
  • muškát
  • skořice
  • cukr
  • máslo na vymazání skleniček
    Na krémovou náplň:
  • 500 ml šlehačky
  • 6 čerstvých vajec
  • 6 lžíček medu
  • vanilkové lusky
  • pomerančová kůra
  • cukr s lžící vody na karamel

    Postup přípravy:
  • Připravíme nebo koupíme balíček křehkého odpalovaného (nebo listového) těsta ze supermarketu.
  • Povrch trochu poprášíme moukou a trochu s ní povrch prohněteme a rozválíme těsto na plát.
  • Vejce promícháme prsty a plát těsta touto směsí potřeme.
  • Musí to lepit, pak povrch poprášíme muškátem a přidáme skořici; s tou můžeme být štědřejší.
  • Dost důležitý je cukr, protože když se cukr roztaví a zapeče se s těstem, bude to takové křupavé, takže docela dost cukru.
  • Teď ten plát zarolujeme, aby to bylo co nejtěsnější a zmáčneme to až to tak trochu to vypadá jako housky "chelsey".
  • Pak z toho nakrájíme asi tak 2 cm silné plátky, jsou pěkně kulaté a vypadají docela hezky.
  • Uděláme jich asi šest, zbytek můžeme zabalit a zamrazit.
  • Vzniklé kolečka poprášíme trochou mouky a rozmáčkneme je na plocho dlaní a rozválíme, aby to bylo, pěkně tenké.
  • Když to uděláme, tak na povrchu vidíme pěkné kruhy a teď musíme tyhle divochy upéct.
  • Teď jeden "chytrý nápad": můžeme použít na upečení venkovní povrch šesti stejných skleniček (např. od hořčice).
  • Skleničky zevně, ale hlavně u dna pomažeme silně máslem a tak zabráníme přilepení těsta při pečení.
  • Dáme na tuk ještě trochu mouky a položíme každou skleničku na plech obráceně dnem vzhůru a placky na ně položíme a vytvarujeme do mističky.
  • Dáme to do trouby asi tak na 10 - 15 minut, při 180 - 190°C upečeme do zlatova.
  • Teď připtravíme krémovou náplň, to je docela důležité, když to jsou krémové košíky.
  • K tomu potřebujeme 1/2 litru šlehačky, zahřejeme ji v kastrůlku téměř k varu.
  • Vezmeme šest vajec; velká vejce od slepic z výběhu; pak použijeme med namísto cukru - také 6 polévkových lžíc, vanilkové lusky, které rozřízneme od stopky až nakonec a vyškrábneme všechny semínka.
  • Ty košíčky děláme trochu na jiný způsob, dáme tam pomerančovou kůru a vše zamícháme.
  • Když už vycházejí ze smetany malé bublinky, tak kastrůlek stáhneme z plotny a po chvilce nalijeme teplou smetanu do vaječné směsi v rendlíku a od teď stále šleháme - to je moc důležité, jinak z toho budeme mít míchaná vejce.
  • Jakmile jsme to udělali, dáme to zpátky na středně velký plamen, ale důležité je abychom pořád míchali i po okrajích.
  • Je dobré vzít si kulatý rendlík.
  • Teď uděláme ještě trochu karamelu, pozor, ale nesmíme přitom přestat míchat krém!
  • Do jiného rendlíku dáme hrstku cukru a trochu vody, no asi tak lžíci, postavíme na plamen a necháme za míchání druhou rukou zkaramelizovat.
  • Teď už máme krém hustý a tak jim naplníme již upečené košíčky, jen do tříčtvrtě objemu, aby krém nevytekl a trochu s tím zatřepeme, aby se usadil.
  • Když už karamel dostane takovou podzimní barvu, tak ho na každou náplň v košíčku trošku nalijeme.
  • A je to ! Všechno je hotové jen to dáme vychladit.
    nahoru

    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKY
    HOME
    [CNW:Counter]