Krémové košíky s karamelem
(Jamie Oliver:"The Naked Chef", TV Spektrum, 2001)
Suroviny:
Na košíčky:
1 balíček odpalovaného těsta (může být třeba i listové),2 hrstky mouky na poprášení1 vejce na pomazánímuškátskořicecukrmáslo na vymazání skleniček
Na krémovou náplň:500 ml šlehačky6 čerstvých vajec6 lžíček meduvanilkové luskypomerančová kůracukr s lžící vody na karamel
Postup přípravy:Připravíme nebo koupíme balíček křehkého odpalovaného (nebo listového) těsta ze supermarketu.Povrch trochu poprášíme moukou a trochu s ní povrch prohněteme a rozválíme těsto na plát.Vejce promícháme prsty a plát těsta touto směsí potřeme. Musí to lepit, pak povrch poprášíme muškátem a přidáme skořici; s tou můžeme být štědřejší.Dost důležitý je cukr, protože když se cukr roztaví a zapeče se s těstem, bude to takové křupavé, takže docela dost cukru.Teď ten plát zarolujeme, aby to bylo co nejtěsnější a zmáčneme to až to tak trochu to vypadá jako housky "chelsey".Pak z toho nakrájíme asi tak 2 cm silné plátky, jsou pěkně kulaté a vypadají docela hezky. Uděláme jich asi šest, zbytek můžeme zabalit a zamrazit.Vzniklé kolečka poprášíme trochou mouky a rozmáčkneme je na plocho dlaní a rozválíme, aby to bylo, pěkně tenké.Když to uděláme, tak na povrchu vidíme pěkné kruhy a teď musíme tyhle divochy upéct.Teď jeden "chytrý nápad": můžeme použít na upečení venkovní povrch šesti stejných skleniček (např. od hořčice). Skleničky zevně, ale hlavně u dna pomažeme silně máslem a tak zabráníme přilepení těsta při pečení.Dáme na tuk ještě trochu mouky a položíme každou skleničku na plech obráceně dnem vzhůru a placky na ně položíme a vytvarujeme do mističky.Dáme to do trouby asi tak na 10 - 15 minut, při 180 - 190°C upečeme do zlatova.Teď připtravíme krémovou náplň, to je docela důležité, když to jsou krémové košíky.K tomu potřebujeme 1/2 litru šlehačky, zahřejeme ji v kastrůlku téměř k varu.Vezmeme šest vajec; velká vejce od slepic z výběhu; pak použijeme med namísto cukru - také 6 polévkových lžíc, vanilkové lusky, které rozřízneme od stopky až nakonec a vyškrábneme všechny semínka.Ty košíčky děláme trochu na jiný způsob, dáme tam pomerančovou kůru a vše zamícháme.Když už vycházejí ze smetany malé bublinky, tak kastrůlek stáhneme z plotny a po chvilce nalijeme teplou smetanu do vaječné směsi v rendlíku a od teď stále šleháme - to je moc důležité, jinak z toho budeme mít míchaná vejce.Jakmile jsme to udělali, dáme to zpátky na středně velký plamen, ale důležité je abychom pořád míchali i po okrajích.Je dobré vzít si kulatý rendlík.Teď uděláme ještě trochu karamelu, pozor, ale nesmíme přitom přestat míchat krém!Do jiného rendlíku dáme hrstku cukru a trochu vody, no asi tak lžíci, postavíme na plamen a necháme za míchání druhou rukou zkaramelizovat.Teď už máme krém hustý a tak jim naplníme již upečené košíčky, jen do tříčtvrtě objemu, aby krém nevytekl a trochu s tím zatřepeme, aby se usadil.Když už karamel dostane takovou podzimní barvu, tak ho na každou náplň v košíčku trošku nalijeme.A je to ! Všechno je hotové jen to dáme vychladit.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKYHOME
![[CNW:Counter]](http://counter.cnw.cz/invisible.cgi?juracermak&on)