Čokoládové profiteroles - Chocolate Profiteroles
(France Monthly, March 2006, recept z regiónu Vendée v západní Francii, francouzská kuchyně)
Profiteroles - patří mezi početnou rodinu malých, nadýchaných bochánků z odpalovaného těsta. Odpalované těsto se francouzky nazývá "pâte à choux" (pâte = těsto, choux = kapusta, zelí), což může být přeloženo "kapustičkové těsto". Výraz vystihuje tvar, který získá bochánek po upečení - připomíná malou kapustičku. U nás jsou ve značné oblibě rozměrnější druhy, např. větrníky, banánky věnečky. Každý, kdo s odpalovaným těstem začne pracovat, musí být fascinován jeho neuvěřitelným chováním. Malá hromádka těsta položená na plech se během pečení změní ve velkou zlatavou dutou kouli. Dutina je pak jako stvořená pro různé náplně; může to být zmrzlina, sladké krémy nebo dokonce i velmi pikantní směsi. Magickou sílou, která mění tuhé těsto na načechranou parádu je pára, která se vyvíjí během pečení z těsta. Většinou jsou dutiny bochánků plněny a znovu spojovány krémem, posléze obaleny či polity čokoládovou polevou. "Pâte à choux" připravíme velmi snadno. Tradiční recept obsahuje vodu, máslo, vajíčka, mouku a sůl; neobsahuje prášek do pečiva. Ten je obvyklý v tzv. úsporných receptech s menším počtem vajíček. U některých předpisů se setkáváme se směsí vody a menšího množství mléka. Pečivo je pak mnohem chutnější a hlavně se dobře skladuje v chladničce, kde si dlouho podrží svou jemnou texturu a můžeme je k podávání odebírat přímo ze zásoby v chladničce ("zmrazené profiteroles").
ProfiterolesSuroviny pro 24 ks:
  • 1 šálek vody
  • 125 g másla
  • 3/4 šálku mouky
  • 2 lžíce cukru
  • 2 špetky soli
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 3 vajíčka
  • 340 g čokolády
  • 4 šálky vanilkové zmrzliny

    Postup přípravy:
  • Vodu, máslo a sůl položíme na střední oheň a uvedeme do varu.
  • Smícháme prášek do pečiva s moukou a tuto směs nasypeme naráz do vařící kapalné směsi.
  • Intenzivně mícháme dřevěnou vařečkou až umícháme hladké těsto v kouli, která se přestane lepit na stěny nádoby.
  • Necháme zchládnout asi 10 minut; mezitím předehřejeme troubu na 190°C.
  • Do těsta zamícháme vajíčka, ale jedno po druhém, každé další přidáváme, až je předešlé již dobře vmícháno.
  • Z těsta ukrajujeme malou navlhčenou lžičkou nočky a vyklopíme je na tukem vymazaný nebo pečícím papírem vyložený plech.
  • Z našeho množství těsta připravíme asi 24 kopečků; každý posypeme ještě špetkou cukru a vložíme do předehřáté trouby na 25 minut.
  • Několik minut před podáváním rozlámeme čokoládu na kousky, vložíme do plastové misky s 1/2 šálkem vody.
  • Misku s čokoládou vložíme do mikrovlnné trouby na 1/2 minuty, pak zamícháme, abychom získali čokoládovou polevu.
  • Když jsou bochánky chladné a chceme je podávat, pečlivě rozřízneme každý bochánek a do dutiny umístíme vanilkovou zmrzlinu.
  • Všechny naplněné profiteroles poskládáme na tác a polijeme horkou čokoládovou polevou.
  • Porce můžeme ještě ozdobit šlehačkou a pak již okamžitě neseme překvapeným hostům.
    Dobrou chuť! - Bon Appétit!


    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ DDK
    HOME
    [CNW:Counter]