Salcburské nočky s kakaovým krémem
(Józa Břízová:"Co se v Praze vařívalo", sešity domácího hospodaření, sv. 124, str. 14, Práce Praha, 1984, česká kuchyně)
Salcburské nočky - jsou zajímavé tím, že jsou tentokrát z odpalovaného těsta, ani se nepečou ani nesmaží, ale kupodivu se uvaří ve vodě, . . . opravdu jako nočky. To je velký rozdíl od tradičních rakouských "Salzburger Nockerln", jak je uvádí většina tamních receptů, kde se upečou v troubě a ještě k tomu jsou i z jiného těsta (tuhý sladký sníh + žloutky a mouka), viz recept níže. Tyto "pražské" podáváme v kakaovém krému vonícím po vanilce. Odpalované těsto se vyznačuje neutrální chutí, takže ho můžeme použít na přípravu sladkého i slaného pečiva. Je velmi jednoduché na přípravu, výsledek je pro mne vždy překvapující. Proto jsem zařadil do DDK bez váhání dalších několik receptů např. na výborné sýrové gougéres nebo sladce plněné a oblíbené větrníky nebo drobné profiteroles.
Suroviny:
Na nočky:
  • 50 g másla (hery)
  • 30 g cukru
  • 250 ml mléka se špetkou soli
  • 125 g hladké mouky
  • 3 vejce
  • voda s 250 ml mléka a špetkou soli na uvaření nočků
    Na kakaový krém:
  • 4 žloutky
  • 2 lžíce cukru
  • 20 g kakaa
  • 250 ml mléka
  • 250 ml smetany

    Postup přípravy:
    Příprava nočků z odpalovaného těsta:
  • V hlubším kastrolku svaříme mléko s máslem a špetkou soli, tekutina musí vařit.
  • Do vařící tekutiny za stálého míchání vsypeme najednou (!) mouku a na teple vymícháme hladké těsto.
  • (Po vsypání mouky jen zmírníme oheň a směs prudce mícháme, aby se nevytvořily chuchvalce).
  • Do nepříliž teplého těsta vmícháme cukr a jedno vejce po druhém.
  • Z připraveného páleného těsta vykrajujeme pomocí menší lžíce nočky; lžíci průběžně smáčíme ve studené vodě.
  • Nočky vhazujeme do vařící osolené vody s mlékem a zvolna vaříme asi 10 minut.
  • Překrojením jednoho nočku se přesvědčíme, je-li provařen.
  • Hotové ocedíme a propláchneme studenou vodou, aby zpevnily.
    Příprava kakaového krému:
  • V kotlíku utřeme v míse žloutky s cukrem a kakaem, zředíme mlékem a smetanou.
  • Pak postavíme kotlík se žloutkovou směsí na vodní lázeň a za stálého míchání zahustíme na vaječný krém.
  • Do krému vložíme připravené nočky, prohřeme a podáváme teplé.
    Varianta druhá:
  • Salcburské nočky můžeme promíchat s 50 g másla utřeným s 60 g moučkového cukru a lžící vanilkového cukru, narovnat je do ohnivzdorné mísky a rychle zapéci jako nákyp.

    Další recepty z odpalovaného těsta v DDK:
  • Gougéres - slané francouzské sýrové bochánky oblíbené k vínu v burgunských sklípcích ve Francii.
  • Větrníky s tvarohovým krémem - sladké bábinčiny větrníky z úsporného odpalovaného těsta.
  • Věnec Paris-Brest - sladký tradiční věnec poprve upečený při příležitosti prvního ročníku cyklistického závodu v roce 1891. Je plněný šlehačkou ochucenou koňakem a politý čokoládou.
  • Profiteros z Vendeé - malé bochánky z odpalovaného těsta plněné vanilkovou zmrzlinou a polité čokoládou.

    Salzburské nočky - Salzburger Nockerln
    ("Die Rezepte von @leMenu", zařazeno do DDK v březnu 2006, rakouská kuchyně)
    Salcburské nočky neboli Salzburger Nockern - jsou specialitou města Mozartova. Název poněkud mate, poněvadž nejde o žádný malý noček, jako známe my, ale spíše o suflé. Jeho příprava není obtížná, podmínkou je opravdu dotuha vyšlehaný bílkový sníh a pořádně rozpálená trouba. Forma musí být dost velká, nejlépe porcelánová a dobře vymazaná máslem. Po noky ještě před pečením můžeme vložit pořádnou dávku rybízové zavařeniny, kterou zalijeme osminkou suchého červeného vína, a nakonec vše posypeme cukrem. Tento recept pochází už ze 16. století.
    Salzburger NockernSuroviny:
  • 100 g cukru
  • 4 bílky
  • 3 žloutky
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • 1 lžička nastrouhané kůry z jednoho citrónu
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 (30 g) lžíce mouky
  • 2 lžíce práškového cukru
  • 4 lžíce mléka
  • lžička rumu.

    Postup přípravy:
  • Předehřejeme troubu na 180°C.
  • V misce ušleháme bílky s citrónovou šťávou a kůrou na opravdu pevný sníh.
  • Postupně vsypeme cukr smíchaný s vanilkovým cukrem a sníh stále šleháme dokud se cukr nerozpustí.
  • V hrnečku rozkvedláme žloutky a když povolí, metličkou vmícháme mouku a pak moučnou směs opatrně metličkou vmícháme do bílkového sněhové směsi.
  • Formu na nákyp (objem asi 800 ml) dobře vymažeme máslem a na její dno nalijeme čtyři lžíce horkého mléka lžičku rumu.
  • Vkládáme do formy pomocí lžíce velké a vysoké hromádky (noky), které pak v horké troubě asi během 10 až 15 minut, upečeme dozlatova.
  • Okamžitě posypeme práškovým cukrem a horké podáváme.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ DDK
    HOME
    [CNW:Counter]