Větrníky plněné tvarohovým krémem
(Z receptáře Veroniky Čermákové, bábinky kyjovské, Kyjov)
Odpalované těsto - na větrníky se musí nejdříve uvařit a potom se teprve peče nebo smaží. Má neutrální chuť, takže ho můžete použít jak na sladké, tak na slané pečení (viz např. gougéres). Těsto zahříváme tak dlouho, dokud nevznikne tzv. "bílé dno". Znamená to, že se na dně nádoby vytvoří bílý povlak z mouky. Teprve až se tento povlak začne připalovat, hnědnout, přestaneme zahřívat. V následujícím předpisu je použito "úsporného" odpalovaného těsta s menším podílem vajec, proto přidáme do těsta trošinku kypřícího prášku.
Suroviny:
Na odpalované těsto:
  • 25 g másla
  • 10 g cukru
  • 125 ml vody se špetkou soli
  • 80 g mouky (4 navršené lžíce)
  • 2 vejce
  • kypřící prášek, na špičku nože
    Na tvarohový krém:
  • 250 g tučného tvarohu
  • 20 g instantního kakaa např. Granko (6 navršených lžiček)
  • 3 lžíce šlehačky, ušlehané
  • 10 g cukru
  • 25 g másla (hery)

    Postup přípravy:
    Příprava odpalovaného těsta:
  • V hlubším kastrolku uvedeme osolenou vodu s kousky rozkrájeného másla do varu; tekutina musí prudce vařit.
  • Do vařící vody za stálého míchání vsypeme najednou (!) hrubou mouku.
  • Po vsypání mouky zmírníme oheň a směs prudce mícháme, aby se nevytvořily chuchvalce, ale hladké těsto.
  • Těsto mícháme tak dlouho, dokud nedostaneme hladkou hmotu.
  • Pak je na mírném ohni dobře propaříme, až se nelepí ani na pánev, ani na vařečku.
  • Odstavíme z plotny, chvíli počkáme a po jeho zvlažnění vmícháme postupně jedno vejce po druhém.
  • Každé vždy dobře zatřeme, což trvá 3-4 minuty.
  • Těsto mísíme a obracíme vařečkou, až je hladké, husté a silně se leskne.
  • Do tohoto úsporného těsta přidáme na špičku nože kypřící prášek, ale až do hotového zcela vymíchaného těsta.
  • Ještě vlažné těsto naplníme do sáčku a na olejem potřený plech nastříkáme 12 kopečků velikosti ořechu.
  • Pečeme v dobře vyhřáté troubě při 180-200°C.
  • Rychlým zahřátím se v těstě vytvoří pára, která pečivo prudce zvedne.
  • Je proto bezpodmínečně nutné neotvírat prvních 5-10 minut troubu, abychom nezpomalily vypařování; pečivo by zprvu vyfouklo a pak náhle zplasklo.
  • Po prvním zapečení můžeme teplotu trochu zmírnit, tím předejdeme tomu, že by pečivo na povrchu sice ztmavělo, ale uvnitř by zůstalo vlhké a mazlavé.
    Příprava nádivky:
  • Tvaroh rozšleháme s trochou vody, cukrem nebo umělým sladidlem (podle chuti) a instantním kakaem.
  • Do tvarohového krému lehce vmícháme ušlehanou neslazenou šlehačku.
  • Připraveným krémem naplníme dutiny rozkrojenách větrníků a pak je spojíme a posypeme mletým cukrem.

    Další recepty z odpalovaného těsta v DDK:
  • Gougéres - slané francouzské sýrové bochánky oblíbené k vínu v burgunských sklípcích ve Francii.
  • Věnec Paris-Brest - sladký tradiční věnec poprve upečený při příležitosti prvního ročníku cyklistického závodu v roce 1891. Je plněný šlehačkou ochucenou koňakem a politý čokoládou.
  • Salcburské nočky s kakaovým krémem - z vařeného odpalovaného těsta oblíbené již ve starobylé Praze.
  • Čokoládové profiteros z Vendeé - malé bochánky z odpalovaného těsta plněné vanilkovou zmrzlinou a polité čokoládou.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ DDK
    HOME
    [CNW:Counter]