Tudorovská smažená jablka v těstíčku - Apple Fritter
(Recipes adapted by Roz Deny: "The Tudor Kitchens Cookery Book", print from Royal Library, Archival material, anglická kuchyně)Fritovaná jablka v těstíčku - jsou dodnes důvěrně známým receptem, avšak tento - tudorovský z roku 1588 z publikace "The Good Houswives Treasure" - je navíc ochucen sherry (tehdy to byl tzv. "sack" - suché jantarově zbarvené víno ze Španělska.) Původní recept nás navádí k zamíchání nasekaných jablek do těstíčka a smažení této směsi postupně dávkované do oleje pomocí lžíce. Mnohem atraktivnější a praktičtější je smažení celých jablečných kroužků. V dnešní době také nesáhneme k tenkrát používanému loji, ale mnohem praktičtější a zdravější bude fritování ve vhodném rostlinném oleji. Osmažená kolečka podáváme poprášená moučkovým cukrem, ke kterému přidáme trochu mleté skořice.
Suroviny pro 6-8 porcí:75 g čerstvé bílé strouhanky75 g hladké mouky, prositá1 lžička čerstvě nastrouhaného muškátového oříškupořádná špetka mletého černého pepřešpetka soli3 vejce, rozšlehaná150 ml směsi suchého sherry a vody smíchaných 1:14 jablka, bez slupky a nakrájené na kroužkymletý cukr a mletá skořice na posypání
Postup přípravy:Smícháme strouhanku, mouku, muškátový oříšek, pepř a sůl v misce a dobře promícháme.Postupně přidáváme do moučné směsi vejce smíchaná s vodou a metlou vyšleháváme hladké těstíčko.Fritovací nádobu naplníme ze třetiny rostlinným olejem (řepkovým, slunečnicovým nebo kukuřičným) a udržujeme ho na teplotě 190°C.Jablečné řezy osušíme kuchyňským papírovým ubrouskem a ponoříme 3 až 4 krát do těstíčka za pomoci kuchyňských kleštiček a vložíme je opatrně do horkého oleje.Usmažíme dozlatova a pak vyjmeme, zbavíme přebytečného oleje položením na papírový ubrousek.Udržujeme teplé např. nezakryté ve vyhřáté troubě, dokud po várkách neusmažíme všechny kousky.Podáváme posypané mletým cukrem a skořicí.
Sack = sherry - patří mezi vína posílená neboli řezaná přídavkem brandy ("fortified wine"), někdy ještě navíc obsahující aromatické bylinky, kořínky, kůry a koření. Jsou používána k vaření a jako aperitivy. Sack je španělské sherry, které je podávané v typických malých skleničkách před obědem, ale pro mnoho kuchařů je nepostradatelné v kuchyni jako přídavná surovina k přípravě omáček, polévek a dezertů. Existují dvě kategorie sherry: "fino" a "oloroso". Fino sherry = Palma sherry je suché, ovocné, a drahé. Příkladem typu fino je vytříbená "Manzanilla" nebo opojné "Amontillado" s oříškovou chutí. Oloroso sherry obsahuje mnohem více brandy než fino. Příkladem je "Amoroso" a "Cream sherry", obě jsou sladká a zvláště oblíbená v Británii.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKYHOME