Domácí zmrzliny
(Mary Berry: "Dezerty a cukroví", Nakladatelství Slovart, Praha 2001)
»"Na začátku 20. století se zmrzlina prodávala do kalibrovaných skleniček, které zákazníci vyjedli a pak měli vrátit. Vynález kornoutků byl zásadní změnou při prodeji zmrzliny, které původní skleničky nahradily. První oplatkové kornoutky byly představeny v roce 1904 na světové výstavě v St. Louis v Americe. Jeden Syřan tam měl stánek s vaflemi. Vedle něho prodávající stánkař měl zmrzlinu. Když mu došly skleničky, dostal Syřan nápad stočit vafli do kornoutku a do něho dávat kopeček zmrzliny."«
Vanilková základní zmrzlina
Domácí vanilková zmrzlina - je tak oblíbená, že ji můžeme podávat samotnou. Její povrch můžeme při podávání ozdobit sladkou omáčkou, ovocem, ořechy, medem, likérem nebo drcenými sušenkami. Na základě vanilkové zmrzliny a stejným postupem můžeme vytvořil její jednoduché variace. Místo vanilkového cukru (tresti) můžeme použít pískový cukr a přimíchat další přísady do sněhu a našlehaných žloutků. Když zvládneme umění výroby základní zmrzliny a její jednoduchéh variace, můžeme začít připravovat "speciální variace" např. přidáním různého čerstvého ovoce, čokolády, ořechů nebo různých smetanových krémů.
Suroviny pro 8-10 porcí:
  • 4 vejce
  • 120 g vanilkového cukru nebo pískového cukru se lžičkou vanilkové tresti
  • 300 ml smetany na šlehání

  • Postup přípravy:
  • V malé míse důkladně utřeme žloutky.
  • Ve velké míse ušleháme z bílků tuhý sníh. Do ušlehaných bílků postupně po lžících vsypáváme vanilkový cukr. V jiné nádobě ušleháme smetanu (vanilkovou tresť přidáváme ještě před šleháním). Gumovou stěrkou nebo drátěnou metlou sníh a utřené žloutky vmícháme do ušlehané smetany.
  • Směs přemístíme do plastikové nádoby, přikryjeme a dáme přes noc do mrazničky.
  • Zmrzlinu klademe naběračkou do dezertních misek a podáváme.
  • (Na podkladě této vanilkové směsi můžeme přídavkem zvláštních přísad vytvořit následující "jednoduché varianty" a vynecháním vanilkového aroma pak "speciální varianty" domácích zmrzlin.)

    Jednoduché varianty základní vanilkové zmrzliny

  • Zázvorová zmrzlina
    Do základní vanilkové zmrzliny přidáme 1 lžičku mletého zázvoru a 120 g sirupu s naloženým stonkem zázvoru rozsekaného na kousky
  • Mocca zmrzlina
    Do základní vanilkové zmrzliny přidáme 2 kávové lžíce kávové tresti a 2 lžíce kávového likéru.
  • Citrónová zmrzlina
    Do základní vanilkové zmrzliny přidáme nastrouhanou kůru a šťávu ze 2 citrónů.
  • Zmrzlina s mangem
    Zralé mango oloupeme a vyřízneme pecku. Lehce rozmačkáme dužinu a přidáme do základní vanilkové zmrzliny.
  • Tutti-frutti zmrzlina
    Nasekáme 120 g kandované směsi rozinek, ananasu, sušených meruněk, třešní, naložíme před noc do 4 lžíc koňaku, aby v něm nabobtnaly. Pak ovoce přidáme do základní vanilkové zmrzliny.
  • Zmrzlina z černého rybízu
    Do základní vanilkové mrzliny přidáme 3 lžíce likéru z černého rybízu a 3 lžíce sirupu z černého rybízu.

    Speciální variace domácí zmrzliny
    Vyrábíme-li zmrzlinu doma - chladíme hmotu pozvolna s občasným důkladným promícháváním, které zabrání vzniku ledových krystalků. Místo mléka lze při přípravě zmrzliny použít smetanu. Výsledkem je pak zmrzlina mnohem krémovější chuti. Zdařilé jsou francouzské komboinace zmrzliny a akoholu, kdy se v jednom kopečku prolíná jablko s calvadosem nebo zralé švestky s armagnakem. Italové jsou většinou věrni tradičním chuťovým odstínům jako je cappuccino, tmavé višně nebo likér Amaretto, Japonci zase nedají dopustit na čajovou zmrzlinu a Indové zbožňují mangovou příchuť. Zmrzlina v USA se neobejde bez cookies a pekanových ořechů.


    Čokoládová zmrzlina
  • Připravíme základní zmrzlinu postupem jako předešle, ale s tím rozdílem, že vynecháme vanilku (nepřidáváme ani vanilkovou tresť do cukru), ale použijeme jenom samotný pískový cukr.
  • V malé misce rozmícháme pomocí lžíce 15 g kakaového prášku, 30 g pískového cukru a asi 3 lžíce horké vody na lesklou pastu.
  • Necháme vychladnout a pak pastu důkladně vmícháme do základní zmrzliny (bez vanilkové příchutě!).
    Mramorová zmrzlina
  • Uděláme opět základní zmrzlinu bez vanilky (!) jen s pískovým cukrem.
  • Uložíme ji do mrazničky, aby mírně ztuhla.
  • Mezitím připravíme tmavý smetanový krém: - do středně velkého kastrolku dáme 200 g cukru, 300 ml smetany na šlehání, 30 g másla, 1 lžíci zlatého sirupu (nebo medu) a 120 g čokolády na vaření.
  • Vše uvedeme za stálého míchání do varu.
  • Stáhneme plamen a vaříme zvolna ještě 5 minut, občas zamícháme.
  • Kastrolek sundáme z plamene a lžičkou vmícháme vanilkovou tresť.
  • Krém necháme za občasného míchání vychladnout.
  • Lžíci nebo nožem vmícháme tmavý krém krouživými pohyby do základní zmrzliny tím vytvoříme mramorový efekt.
  • Nádobu se zmrzlinou uzavřeme a uložíme přes noc do mrazničky.
    Jahodová zmrzlina
  • Připravíme základní zmrzlinu opět bez vanilky pouze s pískovým cukrem.
  • Přidáme 150 ml jahodového protlaku a zašleháme ho do hmoty základní zmrzliny.
    Angreštovou, švestkovou, rebarborovou zmrzlinu
  • Získáme stejným způsobem přidáním 150 ml oslazeného vařeného protlaku z angreštů nebo švestek nebo rebarbory.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ DDK
    HOME
    [CNW:Counter]