Domácí zmrzliny
(Mary Berry: "Dezerty a cukroví", Nakladatelství Slovart, Praha 2001)»"Na začátku 20. století se zmrzlina prodávala do kalibrovaných skleniček, které zákazníci vyjedli a pak měli vrátit. Vynález kornoutků byl zásadní změnou při prodeji zmrzliny, které původní skleničky nahradily. První oplatkové kornoutky byly představeny v roce 1904 na světové výstavě v St. Louis v Americe. Jeden Syřan tam měl stánek s vaflemi. Vedle něho prodávající stánkař měl zmrzlinu. Když mu došly skleničky, dostal Syřan nápad stočit vafli do kornoutku a do něho dávat kopeček zmrzliny."«
Vanilková základní zmrzlinaDomácí vanilková zmrzlina - je tak oblíbená, že ji můžeme podávat samotnou. Její povrch můžeme při podávání ozdobit sladkou omáčkou, ovocem, ořechy, medem, likérem nebo drcenými sušenkami. Na základě vanilkové zmrzliny a stejným postupem můžeme vytvořil její jednoduché variace. Místo vanilkového cukru (tresti) můžeme použít pískový cukr a přimíchat další přísady do sněhu a našlehaných žloutků. Když zvládneme umění výroby základní zmrzliny a její jednoduchéh variace, můžeme začít připravovat "speciální variace" např. přidáním různého čerstvého ovoce, čokolády, ořechů nebo různých smetanových krémů.
Suroviny pro 8-10 porcí:
4 vejce120 g vanilkového cukru nebo pískového cukru se lžičkou vanilkové tresti300 ml smetany na šlehání
Postup přípravy:V malé míse důkladně utřeme žloutky.Ve velké míse ušleháme z bílků tuhý sníh. Do ušlehaných bílků postupně po lžících vsypáváme vanilkový cukr. V jiné nádobě ušleháme smetanu (vanilkovou tresť přidáváme ještě před šleháním). Gumovou stěrkou nebo drátěnou metlou sníh a utřené žloutky vmícháme do ušlehané smetany.Směs přemístíme do plastikové nádoby, přikryjeme a dáme přes noc do mrazničky.Zmrzlinu klademe naběračkou do dezertních misek a podáváme.(Na podkladě této vanilkové směsi můžeme přídavkem zvláštních přísad vytvořit následující "jednoduché varianty" a vynecháním vanilkového aroma pak "speciální varianty" domácích zmrzlin.)
Jednoduché varianty základní vanilkové zmrzliny
Zázvorová zmrzlina
Do základní vanilkové zmrzliny přidáme 1 lžičku mletého zázvoru a 120 g sirupu s naloženým stonkem zázvoru rozsekaného na kousky
Mocca zmrzlina
Do základní vanilkové zmrzliny přidáme 2 kávové lžíce kávové tresti a 2 lžíce kávového likéru.
Citrónová zmrzlina
Do základní vanilkové zmrzliny přidáme nastrouhanou kůru a šťávu ze 2 citrónů.
Zmrzlina s mangem
Zralé mango oloupeme a vyřízneme pecku. Lehce rozmačkáme dužinu a přidáme do základní vanilkové zmrzliny.
Tutti-frutti zmrzlina
Nasekáme 120 g kandované směsi rozinek, ananasu, sušených meruněk, třešní, naložíme před noc do 4 lžíc koňaku, aby v něm nabobtnaly. Pak ovoce přidáme do základní vanilkové zmrzliny.
Zmrzlina z černého rybízu
Do základní vanilkové mrzliny přidáme 3 lžíce likéru z černého rybízu a 3 lžíce sirupu z černého rybízu.
Speciální variace domácí zmrzlinyVyrábíme-li zmrzlinu doma - chladíme hmotu pozvolna s občasným důkladným promícháváním, které zabrání vzniku ledových krystalků. Místo mléka lze při přípravě zmrzliny použít smetanu. Výsledkem je pak zmrzlina mnohem krémovější chuti. Zdařilé jsou francouzské komboinace zmrzliny a akoholu, kdy se v jednom kopečku prolíná jablko s calvadosem nebo zralé švestky s armagnakem. Italové jsou většinou věrni tradičním chuťovým odstínům jako je cappuccino, tmavé višně nebo likér Amaretto, Japonci zase nedají dopustit na čajovou zmrzlinu a Indové zbožňují mangovou příchuť. Zmrzlina v USA se neobejde bez cookies a pekanových ořechů.
Čokoládová zmrzlinaPřipravíme základní zmrzlinu postupem jako předešle, ale s tím rozdílem, že vynecháme vanilku (nepřidáváme ani vanilkovou tresť do cukru), ale použijeme jenom samotný pískový cukr.V malé misce rozmícháme pomocí lžíce 15 g kakaového prášku, 30 g pískového cukru a asi 3 lžíce horké vody na lesklou pastu.Necháme vychladnout a pak pastu důkladně vmícháme do základní zmrzliny (bez vanilkové příchutě!).
Mramorová zmrzlinaUděláme opět základní zmrzlinu bez vanilky (!) jen s pískovým cukrem.Uložíme ji do mrazničky, aby mírně ztuhla.Mezitím připravíme tmavý smetanový krém: - do středně velkého kastrolku dáme 200 g cukru, 300 ml smetany na šlehání, 30 g másla, 1 lžíci zlatého sirupu (nebo medu) a 120 g čokolády na vaření.Vše uvedeme za stálého míchání do varu. Stáhneme plamen a vaříme zvolna ještě 5 minut, občas zamícháme.Kastrolek sundáme z plamene a lžičkou vmícháme vanilkovou tresť.Krém necháme za občasného míchání vychladnout.Lžíci nebo nožem vmícháme tmavý krém krouživými pohyby do základní zmrzliny tím vytvoříme mramorový efekt.Nádobu se zmrzlinou uzavřeme a uložíme přes noc do mrazničky.
Jahodová zmrzlinaPřipravíme základní zmrzlinu opět bez vanilky pouze s pískovým cukrem.Přidáme 150 ml jahodového protlaku a zašleháme ho do hmoty základní zmrzliny.
Angreštovou, švestkovou, rebarborovou zmrzlinu Získáme stejným způsobem přidáním 150 ml oslazeného vařeného protlaku z angreštů nebo švestek nebo rebarbory.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ DDKHOME
![[CNW:Counter]](http://counter.cnw.cz/invisible.cgi?juracermak&on)