Gruzínský medovník téměř jako z cukrárny
(Nanule Dérová, gruzínská cukrářka, rodinný recept uveřejněný v časopise "Apetit", v úpravě Šárky Hamanové, únor 2006)

Suroviny na 12 porcí:
  • 3 vejce
  • 300 g krupicového cukru
  • 1 kostka pokrmového tuku Hera
  • 3 lžíce tmavého medu
  • 1 lžička jedlé sody
  • 400 g hladké mouky 00 extra
    Na krémovou náplň:
  • 1 plechovka kondenzovaného slazeného mléka
  • 300 g másla

    Postup přípravy:
    A. Příprava těsta a pečení plátů:
  • Ohnivzdornou misku postavíme na vodní lázeň (většího kastrolu), tak aby se nedotýkala hladiny, voodu v lázni přivedem k varu.
  • Do misky vložíme tuk Hera a necháme pomalu rozpustit.
  • Potom misky rozklepneme vejce a postupně přidáme med, cukr, mouku i jedlou sodu.
  • Mezitím zapneme troubu a necháme ji předehřát na 170°C (horkovzdušnou na 150°C)
  • Směs v misce postavené nad vodní lázeň mícháme vařečkou přibližně deset minut, dokud těsto nebude mít zlatavou barvu.
  • K usnadnění můžeme použít ponorný elektrický šlehač, nejlépe s hnětacími metlami ve tvaru spirály; na normální šlehací metly se těsto příliš lepí.
  • Připravené těsto pomyslně rozdělíme na šest stejných dílů.
  • Na plechy natáhneme pečící papír, obkreslíme na ně kruh např. podle talíře nebo dortové formy.
  • Do vyznačenéhom kruhu gumovou stěrkou rozetřeme v co nejtenší vrstvě odpovídající množství (1/6) těsta; mělo by nakreslenou kružnici asi o 1 cm přesahovat.
  • Placku pečeme dozlatova sedm až deset minut ya totéž provádíme s dalším těstem; tak upečeme postupně všech šest plátů.
  • V horkovzdušné troubě můžeme péci více plátů najednou, pokud ovšem máme tolik plechů k dispozici.
  • Upečené placky okrájíme: - na každou položíme talíř nebo dortovou formu bez dna a nožem ořízneme přesahující okraje.
  • Okraje nevyhazujeme, použijeme je na závěrečné zdobení - na posypku.
    B. Příprava krému a posypky:
  • Máslo a mléko vyšleháme pomocí ruční nebo elektrické metly dohladka, trvá to asi deset minut.
  • Posypku připravíme z okrájených kousků upečeného těsta, které vložíme do mísy a prsty je najemno rozdrobíme.
    C. Sestavení dortu:
  • Pomocí kulatého nože rozetřeme krém na první plát, přiklopíme druhou plackou, kterou opět pomažeme krémem a tak pokračujeme se zbývajícími pláty.
  • Na závěr potřeme celý dort, včetně boků, krémem a poprášíme připravenou posypkou.
  • Před podáváním necháme odležet aspoň 2 hodiny.

    Doporučená úprava krému k získání "klasického" medovníku téměř jako z cukrárny
  • Krém 1:
  • Zavřenou plechovku se slazeným kondenzovaným mlékem (např. Tatra Salko) ponoříme do hrnce s vodou a dvě hodiny vaříme.
  • Můžeme použít i tlakový hrnec, kdy dobu varu zkrátíme na polovinu.
  • Po vychladnutí plechovku otevřeme a vzniklý mléčný karamel smícháme s třetinou předepsaného másla.( Viz také předpis v DDK "Karamelový krém" od Kamilky)
  • Krém 2:
  • Zbytek másla prošleháme s 300 g moučkového cukru a dvěma sáčky vanilkového cukru. Přidáme hrst sekaných vlašských ořechů.
  • Upečené pláty potíráme střídavě oběma krémy 1 a 2 a dáme odležet.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ DDK
    HOME
    [CNW:Counter]