Jestliže se dnes podivujeme tomu, že jeden z dodnes oblíbených koláčů tradičního anglického odpoledního čaje ("tea time") je nazýván "chléb", tak tento tudorovský recept nám to objasní. Za Tudorovců byl moučník připravován z tehdejšího chleba. Byla to vlastně jednoduchá směs z čerstvě připravených chlebových drobků, medu a koření. Tehdy měli v oblibě rozmanitou barevnost svého jídla, a odtud pramení používání k barvení jídel přírodního barvivo zvaného "saunders", jak si můžeme přečíct v původním receptu. Bylo to tehdejší červené potravinářské barvivo, vyrobené snad z jemně rozemletého santálového dřeva. Jestliže chceme dnes recept napodobit, použijeme k odzdobení také malé lístečky bylinek jako je např. majoránka nebo malé bobkové listy apod. Okouzlující na původním receptu dle T. Austina v "Two Fifteenth Century Cookery Books" z roku 1888 je, že pisatel v něm vynechal úplně nejdůležitější surovinu - zázvor, . . . já mu to odpouštím, protože jsem to již také provedl v DDK :o). Dále, použití drceného černého pepře ve sladkém jídle se může zdát přinejmenším podivné, ale posílíme tím chuť zázvoru.Suroviny:
almaundys = almonds sugre whyte = sugar white eyren = eggs fride = cold try = pull payn man = bread loaf manged brede = manchet bread seet/sethe = boil mary = rosemary vergis = verjuise (unriped crab apple liquid) | pomewater = a type of apple frice = cold bolle of tre = treen (wooden) bowl y-sothe = boiled fars = stuffing y-lechyd = cut in slices canelle = cinnamon conay = rabbit hippocras bag = conical bag of cotton or wood used as filter saunders=sandalwood spice |