Koláče očkaté neboli šátečkové
(Recept z receptáře zapůjčeného paní Marií Volákovou z Kralup nad Vltavou, do DDK vepsáno v únoru 2011)
Koláče očkaté aneb šátečkové - připomínají svým konečným tvarem i náplněmi nedávno v DDK uvedené půlroční koláčky". Hlavní rozdíl je v tom, že se připravují po nakynutí těsta kváskem a dále obsahují podstatně méně tuku. Těsto pro půlroční koláčky s vysokým obsahem tuku lze spíš považovat za těsto "křehké". Proto také očkaté kynuté koláče nevydrži tak nezvykle dlouho jako zmíněné křehké koláče - jejich kamarádky.Očkaté se nazývají proto, že po zabalení šátečku z těsta vykukují na nás nádivky - jako"očka".
Očkaté neboli šátečkové koláče - ilustrační obrázekSuroviny:
  • 500 g polohrubé mouky
  • 80 až 120 g tuku např. másla nebo Hery
  • 2 až 3 žloutky
  • 100 g cukru
  • 30 g droždí
  • 1/2 lžičky soli
  • 125 až 330 ml mléka
  • 1 vejce na potření koláčů
  • tuk na vymazání plechu

    Postup přípravy:
  • Droždí rozdrobíme a rozmícháme s 5 lžíceni vlažného mléka, 2 lžičkami cukru, dvěma lžícemi mouky a necháme vzejít <>i>kvásek na teplém místě.
  • Pak k němu přidáme zbylý cukr, vanilku (vanilkový cukr), osolenou mouku a tekuty ale vychladlý tuk.
  • Žloutky rozkvedláme ve zbylém mléce a zaděláme těsto.
  • Dobře je vypracujeme vařečkou až je vláčné a elastické.
  • Povrch těsta poprášíme moukou, zakryjeme a necháme na teplém místě vykynout.
  • Z vykynutého těsta vyválíme na poprášeném vále asi 1 cm silný plát, který nakrájíme na čtverce o straně asi 7 cm.
  • Doprostřed každého čtverce dáme zvolenou hustou nádivku.
  • Rohy čtverců těsta povytáhneme, cípky křížem přeložíme a stiskneme tak, aby nádivka čtyřmi otvory neboli "očky" vykukovala.
  • takto připravené koláče klademe na pomaštěný plech a necháme vykynout.
  • Po vykynutí potřeme koláče rozšlehaným vejcem, posypeme drobenkou a pečeme v dobře vyhřáté troubě asi 25 - 30 minut.

    Nádivky do očkatých neboli šátečkových koláčů

    Nádivka tvarohová
    Suroviny:
  • 300 g měkkého tvarohu
  • 30 g másla
  • 80 g moučkového cukru s vanilkou
  • 1 až 2 vejec
  • 20 g rozinek
  • trochu nastrouhané citrónové nebo pomerančové kůry
    Postup přípravy:
  • V misce utřeme máslo se žloutky, přidáme cukr, příchutě.
  • Pak přidáme sítem protřený tavroh, spařené a přebrané rozinky.
  • Nakonec vmícháme ušlehaný tuhý sníh z bílků.

    Nádivka maková
    Suroviny:
  • 150 g mletého máku
  • 70 g moučkového cukru se lžičkou vanilkového cukru
  • 20 g másla
  • trochu nastrouhané citrónové kůry a mleté skořice, popřípadě 20 g čokolády
  • 2 lžíce piškotových drobečků
    Postup přípravy:
  • Jemně umletý mák povaříme s mlékem a máslem doměkka.
  • Pak přidáme cukr a jakmile mák trochu zhoustne odstavíme jej z ohně.
  • Přidáme příchutě, nastrouhanou čokoládu popřípadě i piškotové drobečky a dobře promícháme.
  • Do této makové nádivky můžeme také přidat žloutek a z bílku ušlehaný tuhý sníh nebo strouhaná jádra vlašských ořechů.

    Nádivka povidlová
    Suroviny:
  • 200 g švestkových povidel
  • 100 g moučkového cukru
  • 2lžíce rumu
  • trochu nastrouhané citrónové kůry a mleté skořice.
    Postup přípravy:
  • Do misky dáme povidla, přidáme vše ostatní a dobře promícháme.
  • Příliš hustou povidlovou nádivku můžeme rozředit trochou vlažné vody.

    Máslová drobenka na posypání koláčů
    Suroviny:
  • asi 100 g polohrubé nebo hrubé mouky
  • 70 g moučkového cukru
  • asi 90 g másla
  • 1 lžička vanilkového cukru.
    Postup přípravy:
  • V kastrolku rozpustíme máslo přisypeme cukr, vanikový cukr a vše promícháme
  • Na to za stálého mícháníé vařečkou vsypeme tolik mouky, až se vše začne drolit
  • Hotovou drobenku odstavíme z plotny a vychladlou pak můžeme jesště prohnít prsty a používáme.

    nahoru

    ZPĚT do kapitoly

    ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKY
    HOME

    [CNW:Counter]