Makovec hrníčkový
(Recept z receptáře zapůjčeného paní Marií Volákovou z Kralup nad Vltavou, do DDK vepsáno v únoru 2011)

Makovec - ilustrační obrázekSuroviny:
Na těsto:
  • 2 a ½ šálku polohrubé mouky nebo 2 šálky hrubé a 1/2 šálku hladké
  • 1 šálek oleje
  • 1 šálek mletého máku
  • 1 šálek mléka
  • 1 šálek cukru krupice nebo moučka
  • 2 ks vejce
  • sáček kypřícího prášku do pečiva
  • 1 sáček vanilkového cukru

    Postup přípravy:Makovec jako mafinka - ilustrační obrázek
  • Všechny sypké suroviny promícháme v misce.
  • Ke směsi přidáme rozmíchanou směs kapalných surovin - mléka, oleje, vejce a smícháme navzájem nejlépe ručně.
  • Formu např. na srnčí hřbet nebo plech vymažeme máslem, vysypeme moukou a přidáme připravené těsto.
  • Pečeme ve formě na biskupský chlebíček (vymazáváme máslem), nebo na klasickém na plechu (na pečícím papíře) případně můžeme rozděli těsto do formiček na mafinky.
  • Případně můžeme do těsta přidat i nakrájené meruňky a vylepšit jeho chuť.
  • Pečeme v předhřáté troubě asi 50 minut při 160°C (mafinky asi 20 min.) a konec pečení si můžeme ověřít zapíchnutím špejle.
  • Po upečení můžeme makovník(y) rozříznout v polovině podélně, řezné plochy pak ochutit pikantní marmeládou a povrch polít nejlépe citrónovou polevou.

    nahoru

    ZPĚT do kapitoly

    ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKY
    HOME

    [CNW:Counter]