Slovácké béleše se sladkým tvarohem
(Martin Vrba: Článek regionálního bezplatném týdeníku Sedmička", 2010, krajová jihomoravská kuchyně - Slovácko)Slovácké béleše - jsou tradiční pečivo Moravského Slovácka. Jsou připravovány z poměrně řídkého kynutého těsta. Z těsta se "vyhazují" na silně pomoučený vál, nechají se nakynout, pečou se na suché plotně nebo na pánvi na oleji. Potom se mažou máslem rozpuštěným se sádlem, nebo tvarohem smíchaným s marmeládou, nebo potírají domácími povidly rozvařenými s trochou vody a cukru a sypou se tvarohem a cukrují. Chutné jsou i suché jako příloha k polévce, např. fazolové. Jsou tom v podstatě vdolky krajové kuchyně, ne nepodobné bavorským vdolečkům. Tak na Moravě na Slovácku se těmto vdolkům říká bélečše, belešky nebo pagáčky, na Valašsku pak béleše či báleše  Slovácké béleše z povidly a tvarohem-ilustrační obrázekSuroviny:
  • 500 g hladké mouky
  • 300 ml vlažného mléka z toho 200 ml na kvásek
  • 30 g droždí
  • 1 lžíce pískového cukru
  • sůl
  • olej na smažení
    Na potření hotových bélešů:
  • 1 tvaroh
  • 1 marmeláda
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • moučkový cukr na posypání

    Postup přípravy:
  • Spojíme mouku, cukr a droždí a asi se 100 ml mléka rozmícháme a necháme vzejít kvásek.
  • Pak přidáme zbývající mléko (200 ml), osolíme a vypracujeme hladké těsto, až se nelepí na vařečku.
  • Těsto rovnoměrně rozdělíme na malé bochánky a necháme nakynou na pomoučeném vále (asi 15-20 minut).
  • Potom vytahujeme placky, které vkládáme do horkého oleje a smažíme po obou stranách.
  • Mezitím smícháme tvaroh a s polovinou marmeládu a potřeme touto směsí usmažené béleše.
  • Na závěr přidáme na každý kousek jednu lžičku marmelády a smetany a posypeme moučkovým cukrem.

    Poznámky
  • Beleše chutnají samotné jen obalené v moučkovém cukru smíchaném se skořicí.
  • Pokud nemáme rádi sladké jídlo, můžeme si je připravit i naslano s cibulkou a s kysaným zelím.
  • Další slaná varianta jsou beleše s rozdrceným česnekem a kapkou másla, nebo se zelím, orestovanou anglickou slaninou a cibulí
  • V Miloticích u Kyjova jsou béleše - tradiční a chutné placky z kynutého těsta pečené přímo na plotně Jsou skvělé suché, nebo jen pokropené roztopeným sádlem, mazané povidly, sypané mákem a cukrem. V lidovém prostředí se pekly ve středu nebo pátek, tyto dny patřily mezi typické bezmasé, tento fakt respektovaly skoro všechny hospodyně.

    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKY
    HOME

    [CNW:Counter]