Citrónový cheescake ve stylu New York
(Jana Zatloukalová v časopisu Apetit, str. 56, červenec 2005)
Suroviny:
Na podkladovou krustu:150-250 g sušenek (BeBe, máslové sušenky aj.)70-120 g másla
Na náplň:600 g plnotučného krémového sýra250 g moučkového cukru1,5 lžičky vanilkové esencejemně nastrounahá kůra z jednoho citrónu1,5 lžičky citrónové šťávy3 velká vejce a 1 žloutek navíc200 ml zakysané smetany
Na potření:250 ml zakysané smetany utřené s 1 lžící moučkového cukru a se 2 lžičkami citrónové šťávy
Postup přípravy:Sušenky, které máme rádi, rozdrtíme v mikrotenovém sáčku válečkem na nudle a smícháme s rozpuštěným máslem na tučnou drobenku.Můžeme použít robotu, kde sušenky rozdrtíme několika rychlými pulsy, přidáme rozpuštěné máslo a pulzy opakujeme.Hrudkující hmotu necháme asi minutu odpočinout.Na pečení použijeme otevírací dortovou formu (průměr 24 cm), důkladně ji vymažeme máslem a nebo ještě lépe, když dno vyložíme papírem na pečení.Pokud budeme péci koláč ve vodní lázni (doporučeno !) formu zvenčí ještě utěsníme obalením alobalem.Pak sušenkovou hmotu namačkáme např. pomocí spodku sklenice na dno dortové formy.Povrch vrstvy ještě pečlivě uhladíme obrácenou lžící a tento podklad dáme do lednice, kde bude odpočívat po celou dobu dalších našich příprav.Ještě lépe uděláme, když podkladovou máslo-sušenkovou vrstvu dáme zapéci do trouby po dobu 10 minut při 180°C (doporučuji - DDK).
Připravíme sýrový krémSuroviny na krém by měly mít pokojovou teplotu.Nevolíme úplně odtučnělé výrobky, nepřítomnost tuku by měla negativní vliv na výslednou konzistenci.Také cukr je zde nutný, tvoří mezivrstvu zabraňující sražení proteinových molekul bílků a žloutků.Smetanový sýr nebo jeho alternativu rozetřeme dohladka nejlépe v robotu za nejnižších otáček; nechceme do hmoty vmíchat žádný vzduch a tak mícháme jen krátce.Přidáme cukr a postup opakujeme, až získáme hladký krém. Stejným způsobem zapracujeme i ostatní suroviny, kromě vajíček.Vejce a žloutek přidáváme jedno po druhém až úplně na konec.Mícháme stále opatrně, krém je velmi řídký a snadno bychom mohli zamíchat nežádoucí vzduch.Připravenou hmotu opatrně vlijeme na sušenkový základ a necháme 5 minut odpočívat.Zkusíme odstranit nožem bublinky a pokud se jim nechce ven, lehce zanoříme špičku nože do krému a několikrát do něho vepíšeme, od kraje ke kraji, písmeno S.Sýrový koláče pečeme v troubě nejlépe na vodní lázni, která zaručí rovnoměrnost pečení v každé troubě (horkovzduch zásadně nepoužíváme) a pokud nepečeme na vodní lázni předehřejeme troubu na 200°C a pak teplotu po 10 minutách snížíme na 110°C.Troubu pro vodní lázeň předehřejeme na 160°C.Na střední mřížku umístíme pekáček s naší naplněnou formou a zalitou na plechu do poloviny výšky vodou.Troubu zavřeme a po dobu 25-30 minut ji neotvíráme(!), hrozilo by propadnutí středu koláče.Pečení je ukončeno tehdy, když poklepeme lžící na bok formy a těsto se chvěje podobně jako želé; náplň ještě ztuhne při následném ochlazení.Koláč necháme po upečení ve vypnuté troubě s dvířky asi 5 cm pootevřenými, aby se pozvolna si během 2 hodin zchladil. Pak zakrytý alobalem ho umístíme nejlépe do druhého dne do lednice a pak ho teprve vyjmeme z formy. Formu postavíme na utěrku namočenou do horké vody, máslová hmota u dna trochu povolí, okraje by se měly odtáhnout samy.Povolíme bočnici formy a koláč překlopíme na máslem vymazaný talíř, sejmeme papír na pečení a koláč překlopíme zpět na servírovací talíř.Povrch potřeme zakysanou smetanou a cheescake ve stylu New York je připraven k podávání.
Odkazy na i-stránky a obdobné recepty v DDK
Cooking For Engineers - příprava "cheesecakes" v popisu i obrazech, anglicky
Flora´s Recipes Hideout - sbírka 500 receptů na různé "Cheescakes" z celého světa v angličtině
Cheesecake recipes - další sbírka receptů na sýrové koláče v angličtiněSýrový koláč se zázvorem Jo-Coxové
Židovský sýrový koláč Tamary MilsteinCitrónový sýrový koláč Marry BerrySýrový koláč s čokoládou a borůvkami (nepečený)Informace o cheescakes v Lexikonu DDK
nahoru
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKYHOME