Citrónový cheescake ve stylu New York
(Jana Zatloukalová v časopisu Apetit, str. 56, červenec 2005)

Suroviny:
Na podkladovou krustu:
  • 150-250 g sušenek (BeBe, máslové sušenky aj.)
  • 70-120 g másla
    Na náplň:
  • 600 g plnotučného krémového sýra
  • 250 g moučkového cukru
  • 1,5 lžičky vanilkové esence
  • jemně nastrounahá kůra z jednoho citrónu
  • 1,5 lžičky citrónové šťávy
  • 3 velká vejce a 1 žloutek navíc
  • 200 ml zakysané smetany
    Na potření:
  • 250 ml zakysané smetany utřené s 1 lžící moučkového cukru a se 2 lžičkami citrónové šťávy


  • Postup přípravy:
  • Sušenky, které máme rádi, rozdrtíme v mikrotenovém sáčku válečkem na nudle a smícháme s rozpuštěným máslem na tučnou drobenku.
  • Můžeme použít robotu, kde sušenky rozdrtíme několika rychlými pulsy, přidáme rozpuštěné máslo a pulzy opakujeme.
  • Hrudkující hmotu necháme asi minutu odpočinout.
  • Na pečení použijeme otevírací dortovou formu (průměr 24 cm), důkladně ji vymažeme máslem a nebo ještě lépe, když dno vyložíme papírem na pečení.
  • Pokud budeme péci koláč ve vodní lázni (doporučeno !) formu zvenčí ještě utěsníme obalením alobalem.
  • Pak sušenkovou hmotu namačkáme např. pomocí spodku sklenice na dno dortové formy.
  • Povrch vrstvy ještě pečlivě uhladíme obrácenou lžící a tento podklad dáme do lednice, kde bude odpočívat po celou dobu dalších našich příprav.
  • Ještě lépe uděláme, když podkladovou máslo-sušenkovou vrstvu dáme zapéci do trouby po dobu 10 minut při 180°C (doporučuji - DDK).


    Připravíme sýrový krém
  • Suroviny na krém by měly mít pokojovou teplotu.
  • Nevolíme úplně odtučnělé výrobky, nepřítomnost tuku by měla negativní vliv na výslednou konzistenci.
  • Také cukr je zde nutný, tvoří mezivrstvu zabraňující sražení proteinových molekul bílků a žloutků.
  • Smetanový sýr nebo jeho alternativu rozetřeme dohladka nejlépe v robotu za nejnižších otáček; nechceme do hmoty vmíchat žádný vzduch a tak mícháme jen krátce.
  • Přidáme cukr a postup opakujeme, až získáme hladký krém.
  • Stejným způsobem zapracujeme i ostatní suroviny, kromě vajíček.
  • Vejce a žloutek přidáváme jedno po druhém až úplně na konec.
  • Mícháme stále opatrně, krém je velmi řídký a snadno bychom mohli zamíchat nežádoucí vzduch.
  • Připravenou hmotu opatrně vlijeme na sušenkový základ a necháme 5 minut odpočívat.
  • Zkusíme odstranit nožem bublinky a pokud se jim nechce ven, lehce zanoříme špičku nože do krému a několikrát do něho vepíšeme, od kraje ke kraji, písmeno S.
  • Sýrový koláče pečeme v troubě nejlépe na vodní lázni, která zaručí rovnoměrnost pečení v každé troubě (horkovzduch zásadně nepoužíváme) a pokud nepečeme na vodní lázni předehřejeme troubu na 200°C a pak teplotu po 10 minutách snížíme na 110°C.
  • Troubu pro vodní lázeň předehřejeme na 160°C.
  • Na střední mřížku umístíme pekáček s naší naplněnou formou a zalitou na plechu do poloviny výšky vodou.
  • Troubu zavřeme a po dobu 25-30 minut ji neotvíráme(!), hrozilo by propadnutí středu koláče.
  • Pečení je ukončeno tehdy, když poklepeme lžící na bok formy a těsto se chvěje podobně jako želé; náplň ještě ztuhne při následném ochlazení.
  • Koláč necháme po upečení ve vypnuté troubě s dvířky asi 5 cm pootevřenými, aby se pozvolna si během 2 hodin zchladil.
  • Pak zakrytý alobalem ho umístíme nejlépe do druhého dne do lednice a pak ho teprve vyjmeme z formy.
  • Formu postavíme na utěrku namočenou do horké vody, máslová hmota u dna trochu povolí, okraje by se měly odtáhnout samy.
  • Povolíme bočnici formy a koláč překlopíme na máslem vymazaný talíř, sejmeme papír na pečení a koláč překlopíme zpět na servírovací talíř.
  • Povrch potřeme zakysanou smetanou a cheescake ve stylu New York je připraven k podávání.

    Odkazy na i-stránky a obdobné recepty v DDK
  • Cooking For Engineers - příprava "cheesecakes" v popisu i obrazech, anglicky
  • Flora´s Recipes Hideout - sbírka 500 receptů na různé "Cheescakes" z celého světa v angličtině
  • Cheesecake recipes - další sbírka receptů na sýrové koláče v angličtině
  • Sýrový koláč se zázvorem Jo-Coxové
  • Židovský sýrový koláč Tamary Milstein
  • Citrónový sýrový koláč Marry Berry
  • Sýrový koláč s čokoládou a borůvkami (nepečený)
  • Informace o cheescakes v Lexikonu DDK

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKY
    HOME

    [CNW:Counter]