Rychlý drobenkový ovocný moučník
(Robert Bedehy: "Co si dáme dnes?" pořad TV Paprika, květen 2005, maďarská kuchyně) Příprava tohoto moučníku je velice jednoduchá. V zimě použijeme různé konzervované nebo zavařené ovoce z naší zahrádky. Mohou to být: meruňky, ananas, švestky, broskve, višně, hrušky i jablka aj. Čím více dáme ovoce, tím je moučník šťavnatější a chutnější. I po upečení stále moučník více méně sypký a podává se na talířku jako dezert
Suroviny:250 g mouky150 g másla100 g cukrušpetka soli150 g konzervovaného ovoce (meruňky, ananas, švestky aj.)100 g cukru na posypání ovoce
Postup přípravy:Vybrané ovoce nakrájíme na přibližně stejné kousky. Všechny druhy ovoce nasypeme rovnoměrně na dno pekáče Ani není nutné jeho dno vymazávat tukem, protože drobenková směs, kterou do pokryjeme, obsahuje hodně másla a to se dostane pod ovoce a zamezí připečení.Mouku, máslo a cukr dobře zpracujeme rukama nebo lopatkami robota, až vznikne stejnoměrná drobenková hmota.Když máme drobenku hotovou posypeme ovoce rozložené na dně pekáče cukrem.Můžeme použít i méně cukru, pokud například máme příliš sladké domácí zavařeniny a naopak.Drobenku nasypeme na ovoce a pekáč vložíme do trouby vyhřáté na 200°C asi na dobu 20 minut; občas jen zkontrolujeme.Když je drobenka upečena a okraje jsou opečené dozlatova, tak moučník báječně vonící šťavnatým ovocem, podáváme.V receptech z pozůstalosti po předkův získané od Marie Volákové jsem narazil ještě na jeden, malinko bohatší recept na drobenkový koláč s ovocem. Byl zřetelně označen jako "výborný. Je vhodný i v zimě poněvadž můžeme spotřebovat nejlépe své nebo zakoupené ovocné kompoty. Výhodou opět je, že suroviny nevážíme, ale odměřujeme šálkem (250 ml). Tak jsem ho s radostí zařadil do DDK a tady je k pro vás odzkoušení:
Drobenkový koláč se zavařeným ovocem
(Z rodinné sbírky paní Marie Volákové z Kralup nad Vltavou, do DDK v únoru 2011, česká kuchyně)
Suroviny:1/2 až 1 šálek pískového cukru podle sladkosti použitého ovoce2 šálky polohrubé mouky125 ml rozpuštěného másla nebo oleje1 sáček vanilkového cukru3/4 šálku mlékaovocný kompot dle potřeby (meruňky, jahody aj.)
Postup přípravy:Z pískového cukru, mouky, rozpuštěného másla nebo oleje a vanilkového cukru zpracujeme nejlépe prsty drobenku.Odebereme 1 šálek drobenky a do zbývajícího množství přidáme mléko, vejce a prášek do pečiva.Takto připravené těsto nalejeme na pomaštěný a moukou vysypaný plech.Pak povrch poklademe zvoleným (u zavařenin odcezeným) ovocem a posypeme odebranou drobenkou.Upečeme ve středně vyhřáté troubě (170-180°C), nakrájíme a podáváme.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKYHOME