Tvarohový koláč jaký dělala moje babička
(Tamás Jenei: "Co si dáme dnes?" pořad TV Paprika, duben 2005, maďarská kuchyně)
Suroviny:
Na náplň:100 g cukru100 g vody300 ml mléka100 g pšeničné krupice750 g tvarohu200 g cukru moučky
1 sáček vanilkového cukru nebo vanilkový lusksůlnastrouhaná citrónová kůra
Na těsto:600 g mouky400 g másla200 g práškového cukru2 žloutky300 ml smetany
Postup přípravy:
Příprava krupičné kaše k nastavení tvarohu:Do hrnce si dáme ohřát vodu s malým množstvím cukru na přípravu cukrového sirupu, který podlijeme mlékem. Svaříme a přimícháme krupici a uvaříme ji; krupicová kaše je rychle uvařená a vsákne do sebe téměř všechno mléko i cukr.Přidáme trochu vanilkového cukru nebo vanilky z tobolky, ze které vyškrábneme semínka a dužinu.Kaši můžeme dát stranou, později po vychladnutí ji přidáme k tvarohu a bude to základ náplně tvarohového koláče.
Příprava křehkého těstaVlastní koláč uděláme z křehkého těsta, ke kterému potřebujeme 3 díly mouky 2 díly změklého másla a 1 díl mouky.Proto smícháme 300 g mouky, 200 g másla a 100 g cukru moučky, pak přidáme 2 žloutky, bílky si dáme stranou, použijeme je na namazání těsta.Do těsta přidáme špetku soli, ale opravdu jen velmi málo, pak 3 polévkové lžíce smetany, aby se těsto lépe dalo vypracovat.Můžeme tam nastrouhat citrónovou nebo pomerančovou kůru, vždyť to bude tvarohový koláč a těsto bude mít pak výbornou chuť.Suroviny v míse zpracujeme nikoliv robotem, ale rukama,. musíme cítit kvalitu těsta, jestli je dost měkké a jenom tak můžeme nastavit jeho správnou konzistenci.Je to velmi jednoduché jak poznáme, že je těsto již dobré: je dobré tehdy, když se odděluje od stěn mísy a už je v něm zapracovaná všechny mouka i tu co jsme měli na rukách.Když se těsto již odlepuje od stěny mísy nasypeme mouku na vál, chce to trochu hrubší vrstvu, těsto vyklopíme z mísy, a ještě je na vále chvíli hněteme.
Vyválení křehkého těsta a jeho plnění:Těsto rozdělíme je na dva díly, ze kterých budou dva stejné pláty, jeden přijde dolů na plech a druhým přikryjeme náplň.Oba díly vytvarujeme do obdélníkového tvaru, aby se to daly vyválet na potřebný rozměr. Položíme díl na tácek nebo na plech, který se vejde do lednice a vytvarujeme ho do tvaru obdélníku velikosti pečícího plechu, stejně vytvarujeme i druhý kus těsta.Koláč bude dobrý tehdy, když budeme mít velmi tenké těsto a bude v něm hodně náplně.Oba pláty vložíme do chladničky a necháme je zde asi hodinku vychladit, když nebudou dobře vychlazené nepůjdou vyválet natenko a nebudou se nám dobře péct.Chce to asi tak hodinu pobytu v hladu než povrch ztvrdne. Než se pláty těsta vychladí připravíme tvarohovou náplň.
Příprava tvarohové náplně:Základem tvarohové náplně je již výše uvedená krupicová kaše.Protože koláč bude obsahovat hodně náplně, tak ji nastavujeme krupicí, která navíc do sebe vsákne kaplinu a uchová vlhkost tvarohu - koláč pak nebude suchý.Do pšeničné krupice zamícháme tvaroh, přidáme cukr moučku s trochou vanilkového cukru a nastrouháme kůru z citrónu.Teď to důkladně zpracujeme.Tak a náplň máme hotovou a má lahodnou citrónovou příchuť, tak se obrátíme pozornost k plnění těsta.
Plnění koláče tvarohovou náplní:Pracovní desku poprášíme moukou a zde vyválíme studené těsto do obdélníku.Trochu mouky si dáme i na váleček a těsto na něho namotáme a snadno tak přeneseme na plech, nevadí, že je trochu delší. Vidličkou těsto propícháme, aby se při pečení neprohýbalo.Teď promícháme náplň a rovnoměrně ji rozprostřeme po celé ploše spodního plátu stěrkou.Přiložíme horní plát na náplň stejným způsobem, urovnáme a přebytek těsta odřízneme.Vidličkou ještě přitiskneme okraje neboli dobře utěsníme a tím dosáhneme toho, že povrch bude po upečení hezký.Vrchní plát potřeme ještě bílky a hustě propícháme vidličkou - je velmi důležité předtím plát natřít, protože v opačném případě bychom dírky ucpali a těsto by během pečení prasklo.Natíráme bílky důkladně zleva doprava, zprava doleva a pak ještě diagonálně.Nahoru nasypeme nahrubo nasekané ořechy.
Pečení koláče a podávání:Pečeme při 170 °C do zlatohněda přibližně 40 minut. Pak koláč vyklopíme a nakrájíme na porce, vždy na jeden talířek dva kousky.Krájíme na šikmé řezy, které upravíme na talíři, posypeme moučkovým cukrem, ozdobíme rozinkami a plátky pomeranče.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKYHOME