Holandský dort
(Z časopisu "Svět kuchyně", Vydavatel Radian s.r.o. Havířov, 2002, nizozemská národní kuchyně)Holandský dort - je mimořádný, protože obsahuje kousky meruněk v rýžovém těstě, má svěží chuť a krásnou barvu. Přípravě tohoto dortu můžeme použít i jiné druhy zavařeného ovoce, například broskve nebo višně. Jedna porce obsahuje asi 298 kcal a je zdrojem vitamínu A, C a vápníku.
Suroviny:400 g kompotovaných půlených meruněk1000 ml mléka2 lžičky vanilkového cukru200 g rýže1 lžička nastrouhané citronové kůry120 g másla4 žloutky100 g krupicového cukru50 g mletých mandlí70 g polohrubé mouky1 špetka soli3 bílky2 lžíce moučkového cukru1/4 šálku smetany2-3 lžíce mandlových lupínků
Postup přípravy:Meruňky (ovoce) scedíme a šest polovin překrojíme a odložíme na ozdobu, zbytek nakrájíme na kostky.Mléko svaříme s vanilkovým cukrem a citronovou kůrou, přidáme rýži a vaříme na mírném ohni pod pokličkou asi 20 minut.Jakmile rýže vstřebá skoro všechno mléko necháme ji uvařenou vychladnout.Odložíme asi 20 g másla a zbývajících 100 g utřeme se žloutky a cukrem do pěny.Postupně přidáváme, mouku (20 g necháme na vysypání formy) a mleté mandle.Z bílků se špetkou soli ušleháme tuhý sníh.Rýži smícháme s máslovou hmotou a nakrájenými meruňkami a nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků.Dortovou formu o průměru 24 cm vymažene máslem a vysypeme moukou.Po stranách ji ještě obsypeme mandlovými lupínky.Do formy vložíme rýžové těsto a dáme do trouby předehřáté na 200°C.Pečeme 60 minut při této teplotě a pak upečený korpus ponecháme ještě 10 minut v troubě a než ho vyjmeme.Když dort vychladne, povrch posypeme moučkovým cukrem, ozdobíme šlehačkovými rozetkami (pusinkami) a připravenými kousky meruněk.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ DDKHOME