Holandský dort
(Z časopisu "Svět kuchyně", Vydavatel Radian s.r.o. Havířov, 2002, nizozemská národní kuchyně)
Holandský dort - je mimořádný, protože obsahuje kousky meruněk v rýžovém těstě, má svěží chuť a krásnou barvu. Přípravě tohoto dortu můžeme použít i jiné druhy zavařeného ovoce, například broskve nebo višně. Jedna porce obsahuje asi 298 kcal a je zdrojem vitamínu A, C a vápníku.
Holandský dort-foto zdrojSuroviny:
  • 400 g kompotovaných půlených meruněk
  • 1000 ml mléka
  • 2 lžičky vanilkového cukru
  • 200 g rýže
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry
  • 120 g másla
  • 4 žloutky
  • 100 g krupicového cukru
  • 50 g mletých mandlí
  • 70 g polohrubé mouky
  • 1 špetka soli
  • 3 bílky
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1/4 šálku smetany
  • 2-3 lžíce mandlových lupínků

    Postup přípravy:
  • Meruňky (ovoce) scedíme a šest polovin překrojíme a odložíme na ozdobu, zbytek nakrájíme na kostky.
  • Mléko svaříme s vanilkovým cukrem a citronovou kůrou, přidáme rýži a vaříme na mírném ohni pod pokličkou asi 20 minut.
  • Jakmile rýže vstřebá skoro všechno mléko necháme ji uvařenou vychladnout.
  • Odložíme asi 20 g másla a zbývajících 100 g utřeme se žloutky a cukrem do pěny.
  • Postupně přidáváme, mouku (20 g necháme na vysypání formy) a mleté mandle.
  • Z bílků se špetkou soli ušleháme tuhý sníh.
  • Rýži smícháme s máslovou hmotou a nakrájenými meruňkami a nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků.
  • Dortovou formu o průměru 24 cm vymažene máslem a vysypeme moukou.
  • Po stranách ji ještě obsypeme mandlovými lupínky.
  • Do formy vložíme rýžové těsto a dáme do trouby předehřáté na 200°C.
  • Pečeme 60 minut při této teplotě a pak upečený korpus ponecháme ještě 10 minut v troubě a než ho vyjmeme.
  • Když dort vychladne, povrch posypeme moučkovým cukrem, ozdobíme šlehačkovými rozetkami (pusinkami) a připravenými kousky meruněk.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ DDK
    HOME
    [CNW:Counter]