Bramborové dorty válečné
Bramborový dort - mně vyvolává vzpomínky z mládí, kdy v dobách za druhé světové války nám ho maminka často pekla při slavnostních příležitostech. Recept byl přirozeně jiný a ochuzený vzhledem např. k novějšímu receptu od Anne Wolter" s oříšky a rozinkami. Byl chudší, nebyl také přídáván prášek do pečiva a jeho nadýchanost byla vyvolána pouze vmíchaným tuhým bílkovým sněhem a později pro nedostatek vajec i ten v těstě chyběl stejně jako rum, který se spotřeboval na frontě. Jednou jsme s tatínkem "Dadalou" chtěli překvapit maminku, která měla snad narozeniny a dort jsme jí chtěli, během její krátké nepřítomnosti bleskurychle upéci. Výsledek byl sice atraktivní; dort byl zdoben bílou polevou, na které trůnil usměvavý malý šašek s homolovitou cukrovou čepicí. Maminka měla velikou radost a tatínek měl nakonec také radost, . . ., že vynalezl naši první superhouževnatou hmotu;. . no nám dětem se to již tak moc nelíbilo, šlo o zuby. Spěchat při pečení dortů se nemá ani za světové války!
Bramborový dort předválečný
(Vybráno ze zápisníku tety Marie Pancnerové z Kyjova, 1933)

Suroviny:
Na těsto:
  • 4 vajíčka, oddělené žloutky a bílky
  • 280 g cukru
  • strouhaná kůra a šťáva z jednoho citrónu
  • 120 g krupice
  • 280 g uvařených brambor, jemně strouhaných
  • 1 lžíce rumu
    Na vymazání formy:
  • máslo a strouhanka dle potřeby
    Na nádivku a pomazání:
  • kávový, čokoládový nebo máslový krém.

    Postup přípravy:
  • Žloutky utřeme s cukrem a postupně přidáváme ostatní součástky, vmícháme sníh z bílků a velmi zvolna pečeme.
  • Studený dort rozkrojíme konopnou nití a proložíme kávovým, čokoládovým neb máslovým krémem a povrch postříkáme nebo pomažeme zbylou nádivkou.

    Zemákový dort se sněhem válečný
    (Ze zápisníků bábinky Věry Čermákové z Buchlovic, 1943)

    Suroviny:
    2 vajíčka, žloutky a bílky na sníh
  • 100 g mletého cukru
  • 200 g postrouhaných vařených brambor
  • citrónová nebo pomerančová šťáva z 1 plodu
  • 30 g hrubé mouky
  • marmeláda
  • 60 g cukru do sněhu ze 2 bílků.

    Postup přípravy:
  • Žloutky utřeme s cukrem do pěny, přidáme strouhané zemáky (brambory), šťávu z se získaného citrusového plodu a dobře promícháme.
  • Do namaštěné a vysypané dortové formy nalijeme těsto a ve vyhřáté troubě upečeme.
  • Ještě před koncem pečení dort potřeme marmeládou a pokryjeme sněhem ušlehaným v páře s cukrem a dopečeme při mírné teplotě.
    nahoru

    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do DSK
    HOME
    [CNW:Counter]