Bramborové dorty válečnéBramborový dort - mně vyvolává vzpomínky z mládí, kdy v dobách za druhé světové války nám ho maminka často pekla při slavnostních příležitostech. Recept byl přirozeně jiný a ochuzený vzhledem např. k novějšímu receptu od Anne Wolter" s oříšky a rozinkami. Byl chudší, nebyl také přídáván prášek do pečiva a jeho nadýchanost byla vyvolána pouze vmíchaným tuhým bílkovým sněhem a později pro nedostatek vajec i ten v těstě chyběl stejně jako rum, který se spotřeboval na frontě. Jednou jsme s tatínkem "Dadalou" chtěli překvapit maminku, která měla snad narozeniny a dort jsme jí chtěli, během její krátké nepřítomnosti bleskurychle upéci. Výsledek byl sice atraktivní; dort byl zdoben bílou polevou, na které trůnil usměvavý malý šašek s homolovitou cukrovou čepicí. Maminka měla velikou radost a tatínek měl nakonec také radost, . . ., že vynalezl naši první superhouževnatou hmotu;. . no nám dětem se to již tak moc nelíbilo, šlo o zuby. Spěchat při pečení dortů se nemá ani za světové války!
Bramborový dort předválečný(Vybráno ze zápisníku tety Marie Pancnerové z Kyjova, 1933)
Suroviny:
Na těsto:4 vajíčka, oddělené žloutky a bílky280 g cukrustrouhaná kůra a šťáva z jednoho citrónu120 g krupice280 g uvařených brambor, jemně strouhaných1 lžíce rumu
Na vymazání formy:máslo a strouhanka dle potřeby
Na nádivku a pomazání:kávový, čokoládový nebo máslový krém.
Postup přípravy:Žloutky utřeme s cukrem a postupně přidáváme ostatní součástky, vmícháme sníh z bílků a velmi zvolna pečeme.Studený dort rozkrojíme konopnou nití a proložíme kávovým, čokoládovým neb máslovým krémem a povrch postříkáme nebo pomažeme zbylou nádivkou.
Zemákový dort se sněhem válečný
(Ze zápisníků bábinky Věry Čermákové z Buchlovic, 1943)
Suroviny:
2 vajíčka, žloutky a bílky na sníh100 g mletého cukru200 g postrouhaných vařených bramborcitrónová nebo pomerančová šťáva z 1 plodu30 g hrubé moukymarmeláda60 g cukru do sněhu ze 2 bílků.
Postup přípravy:Žloutky utřeme s cukrem do pěny, přidáme strouhané zemáky (brambory), šťávu z se získaného citrusového plodu a dobře promícháme.Do namaštěné a vysypané dortové formy nalijeme těsto a ve vyhřáté troubě upečeme.Ještě před koncem pečení dort potřeme marmeládou a pokryjeme sněhem ušlehaným v páře s cukrem a dopečeme při mírné teplotě.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do DSKHOME