Jamieho dvojoříškový čokoládový dort
(Jamie Oliver: "Dny plné chuti", pořad TV Spektrum a Nakladatelství Spektrum Grafik, 2003)Dvojříškový dort - je nejlepší čokoládová bašta široko daleko. Zkuste ji obložit zmrzlinou a polít trochou espresa. Jamie tento dort peče vždy ve formě, případně v několika menších formičkách, ale dá se použít jakákoliv nádoba, dobře vymaštěná a vysypaná moukou.
Suroviny:150 g oloupaných mandlí150 g vlašských ořechů300 g té nejlepší čokolády na vaření (obsah čokolády 70%)1 vrchovatá lžičky kvalitního čokoládového prášku225 g másla100 g cukru krystal6 vajec, žloutky a bílky odděleně
Postup přípravy:Troubu vyhřejeme na 190 °C.Dno dortové formy o průměru 20 až 25 cm vyložíme mastným pečícím papírem, vymastíme také boky formy a vysypeme moukou.Mandle a ořechy umeleme na robotu najemno, přidáme čokoládu a kakao a mixujeme ještě asi půl minuty, aby se čokoláda důkladně rozmělnila a přendáme směs do mísy.V robotu utřeme máslo a cukr dohladka, pak začneme po jednom přidávat žloutky a nakonec vše promícháme s čokoládovou směsí.V jiné míse ušleháme bílky se solí a sníh opatrně přimícháme do těsta a směs nalijeme do formy.Pečeme v předehřáté troubě asi hodinu.Snadno poznáme, kdy je dort upečen - vpíchneme do něj na pět vteřin párátko nebo špičku nože.Pokud se na ně těsto nelepí, dort by měl být hotový.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do DSKHOME