Jamieho dvojoříškový čokoládový dort
(Jamie Oliver: "Dny plné chuti", pořad TV Spektrum a Nakladatelství Spektrum Grafik, 2003)
Dvojříškový dort - je nejlepší čokoládová bašta široko daleko. Zkuste ji obložit zmrzlinou a polít trochou espresa. Jamie tento dort peče vždy ve formě, případně v několika menších formičkách, ale dá se použít jakákoliv nádoba, dobře vymaštěná a vysypaná moukou.
Suroviny:
  • 150 g oloupaných mandlí
  • 150 g vlašských ořechů
  • 300 g té nejlepší čokolády na vaření (obsah čokolády 70%)
  • 1 vrchovatá lžičky kvalitního čokoládového prášku
  • 225 g másla
  • 100 g cukru krystal
  • 6 vajec, žloutky a bílky odděleně

    Postup přípravy:
  • Troubu vyhřejeme na 190 °C.
  • Dno dortové formy o průměru 20 až 25 cm vyložíme mastným pečícím papírem, vymastíme také boky formy a vysypeme moukou.
  • Mandle a ořechy umeleme na robotu najemno, přidáme čokoládu a kakao a mixujeme ještě asi půl minuty, aby se čokoláda důkladně rozmělnila a přendáme směs do mísy.
  • V robotu utřeme máslo a cukr dohladka, pak začneme po jednom přidávat žloutky a nakonec vše promícháme s čokoládovou směsí.
  • V jiné míse ušleháme bílky se solí a sníh opatrně přimícháme do těsta a směs nalijeme do formy.
  • Pečeme v předehřáté troubě asi hodinu.
  • Snadno poznáme, kdy je dort upečen - vpíchneme do něj na pět vteřin párátko nebo špičku nože.
  • Pokud se na ně těsto nelepí, dort by měl být hotový.
    nahoru

    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do DSK
    HOME
    [CNW:Counter]