Několik rad pro pečení dortů
Dobošův dort z Maďarska(Elék Magyar: "Kuchařská kniha - Labužník", str. 159, Pannonia Budapešť, 1960; Libuše Vlachová: "Co chutná v Evropě", str.184, Avicenum Praha, 1979, maďarská kuchyně)
Suroviny:
Na piškotové těsto6 žloutků120 g práškového cukrutuhý sníh ze 6 bílků120 g hrubé mouky
Na nádivku:200 g cukru6 vajectrochu vanilky (vanilkový cukr)6 dílků čokolády200 g změklého másla150 g cukr karamelovou polevu
Postup přípravy:Žloutky s práškovým cukrem vyšleháme ve světlou, lehkou pěnu, pak lehce vmícháme tuhý sníh z bílků a nakonec postupně přimícháváme prosátou mouku.Tak připravíme piškotové těsto, ze kterého upečeme 5-7 stejně velikých placek buď ve vymazaných a moukou vysypaných kulatých formách, nebo rozetřené na stejně velká kola na vymazané a vysypané plechy.Placky spojíme kakaovou nádivkou, potřeme i okraj dortu, jeho povrch polijeme karamelem.Pro krájení je vhodné nejdříve šesté kolo polít karamelem. nahřátým nebo máslem potřeným nožem ho nakrájet na příslušný počet dílů, a ty pak poskládat na povrch krémem spojených vrstev dortu.
Příprava krému:Nádivku připravíme z krému ušlehaného ze směsi cukru, vajec, vanilky a čokolády, nad parou vodní lázně, do zhoustnutí.V míse utřeme máslo, do kterého přidáváme po částech již vlažný krém.Nakonec krém ještě vyšleháme v lehký krém.
Odkazy:
Evropské dorty - Dobošův dort I. - obrázekEvropské dorty - Dobošův dort II. - obrázek
nahoru
Několik rad pro pečení dortů (Marry Berry):
Vícevrstvý dort
- ze 3-4 vrstev pečeme na 2 roštech umístěné tak, že troubu rozdělíme na třetiny a formy rozložíme tak, aby nebyly přímo nad sebou.
Papír na pečení
- vystřihneme podle dna formy, kterou na něj položíme a vyznačíme (obkreslíme) si obrys špičkou nože.
Čas doporučený ke šlehání
- dortových směsi obecně vždy dodržujeme. Pokud přísady nejsou rovnoměrně rozptýleny ve hmotě - dort spadne; když dobu přeženeme - může být dort tuhý, suchý a řádně nevyběhne. Když šleháme dortovou směs seškabujeme často a průběžně stěny mísy gumovou stěrkou, aby všechna směs byla rovnoměrně prošlehána.
Vmíchávání součástí
- směsí do dortového těsta provádíme tak, že zahrnujeme vždy lehké našlehané součásti do těžších. Našlehané bílky vmícháváme po částech. První menší část (např. přídavek 1-2 lžic) nadlehčíme těžší směs a usnadníme vmíchání zbývajícího podílu bez ztráty objemu.
Pravidelnou strukturu dortu
- bez větších děr zajistíme proříznutím těsta ve formě gumovou stěrkou, nebo těsně před pečením klepneme lehce formou o hranu pracovního stolu.
Dorty jsou hotové
- jestliže se začínají odtahovat od okrajů formy a vršek zmáčknutý prstem ihned zpět povyskočí.
Vyndávání z trouby
- upečeného dortu musí být opatrné. Necháme ho nejdříve na roštu 10 minut zchladnout a pak ho teprve vyklopíme. Necháme-li dort ve formě úplně vychladnout, může se nalepit ke dnu a stěnám formy a pak se obtížně vyndává; naopak - když ho vyklopíme příliš horký, může se roztrhnout.
Prášek do pečiva
- přidáváme jen v předepsaném množství. není dopbré práškem plýtvat, protože větší množství sice dort v troubě pěkně nazvedne a dává falešný pocit bezpečí, neboť dort spadne předtím než ho vyndáme z trouby nebo hned jak ho vyndáme.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ DDKHOME