Čokoládový dort z listového těsta
(Jamie Oliver "Naked Chef", gastronomický seriál BBC, TV Spektrum, červen 2002)

Suroviny:
  • 1 balíček listového těsta
    Na čokoládovou náplň:
  • 140 g másla
  • 150 g čokoláda na vaření
  • špetku soli
  • 8 lžíc kakaa
  • 4 vajíčka
  • 200 g pískového cukru
  • 3 lžíce kyselé smetany (nebo bílého jogurtu)
  • lžíci cukrového sirupu nebo medu)

    Postup přípravy:
  • Balíček listového těsta rozválíme a vyplníme miskovitou formu na koláč tak, že okraje těsta zarovnáme souběžně s okrajem formy (vytvoříme misku).
  • Dáme na chvilku do ledničky zchladit, nebo hned upečeme zakryté papírem na pečení, který zatížíme fazolemi, aby se těsto nevyboulilo.
  • Pokud těsto předtím zmrazíme, nemusíme už dávat fazole, vůbec se nám nesrazí a v tom je ten vtip.
  • Těsto pečeme 10 minut rozpálené troubě při 180 °C lehce dorůžova.
  • Na přípravu čokoládové náplně potřebujeme 140 g neslazeného másla a tabulku tj.150 g čokolády na vaření a vybereme tu nejlepší co můžeme koupit - v podstatě s 80 % kakaové hmoty.
  • Vložíme do misky, přidáme špetku soli, ale jenom malou; když vaříme čokoládu vždy je dobré přidat trochu soli, ta zesílí chuť čokolády.
  • Přidáme kakao, to dodá trochu hořkosti, ale nebojme se, až přidáme všechno ostatní tak to nebude hořké, snad jen příjemně malinko.
  • Teď dáme do hrnce trochu vody a na hrnec položíme misku s čokoládou a necháme ji rozpustit na vodní lázni.
  • Mezitím v jiné misce rozšleháme vajíčka přidáme pískový cukr a pořádně to rozšleháme.
  • Chceme, aby cukr rozpustil, ale také chceme dostat do směsi trochu vzduchu, aby měla lehkou a nadýchanou konzistenci.
  • Když je vaječná směs hladká přidáme dvě "tajné" a trochu neobvyklé přísady - kyselou smetanu a trochu cukrového sirupu (nebo medu).
  • Kyselá smetana přidá směsi i moučníku trochu kyselosti a ohromně vylepší chuť, také ho nadlehčí, zde můžeme také použit bílý jogurt místo smetany.
  • Pak přidáme cukrový sirup, což je klasická přísada, která dá dortu karamelovou příchuť a změní jeho konzistenci a také bude i trochu vláčnější.
  • Teď obě hmoty: čokoládovou i vaječno-smetanovou spojíme, promícháme až je jejich směs hladká no a ochutnáme . . . máme bezvadný základ.
  • Vypadá skvěle, je pěkně lesklá, tak ji stěrkou přemístíme na částečně upečenou misku z listového těsta v koláčové formě.
  • Opatrně vložíme do trouby a pečeme 40 minut při 150 °C.

    Poznámka DDK:
    Příprava dezertů a pečení - je trochu jako chemie. Při pečení masa nebo vaření jídel můžeme trochu improvizovat, ale u moučníku je nutno všechno pečlivě zvážit a vážit. Jinak se může stát, že to nemá tu správnou chuť, nebo to nevykyne a tak.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKY
    HOME
    [CNW:Counter]