Čokoládový dort z listového těsta
(Jamie Oliver "Naked Chef", gastronomický seriál BBC, TV Spektrum, červen 2002)
Suroviny:1 balíček listového těsta
Na čokoládovou náplň:140 g másla150 g čokoláda na vařeníšpetku soli8 lžíc kakaa4 vajíčka200 g pískového cukru3 lžíce kyselé smetany (nebo bílého jogurtu)lžíci cukrového sirupu nebo medu)
Postup přípravy:Balíček listového těsta rozválíme a vyplníme miskovitou formu na koláč tak, že okraje těsta zarovnáme souběžně s okrajem formy (vytvoříme misku). Dáme na chvilku do ledničky zchladit, nebo hned upečeme zakryté papírem na pečení, který zatížíme fazolemi, aby se těsto nevyboulilo.Pokud těsto předtím zmrazíme, nemusíme už dávat fazole, vůbec se nám nesrazí a v tom je ten vtip.Těsto pečeme 10 minut rozpálené troubě při 180 °C lehce dorůžova.Na přípravu čokoládové náplně potřebujeme 140 g neslazeného másla a tabulku tj.150 g čokolády na vaření a vybereme tu nejlepší co můžeme koupit - v podstatě s 80 % kakaové hmoty.Vložíme do misky, přidáme špetku soli, ale jenom malou; když vaříme čokoládu vždy je dobré přidat trochu soli, ta zesílí chuť čokolády.Přidáme kakao, to dodá trochu hořkosti, ale nebojme se, až přidáme všechno ostatní tak to nebude hořké, snad jen příjemně malinko. Teď dáme do hrnce trochu vody a na hrnec položíme misku s čokoládou a necháme ji rozpustit na vodní lázni.Mezitím v jiné misce rozšleháme vajíčka přidáme pískový cukr a pořádně to rozšleháme.Chceme, aby cukr rozpustil, ale také chceme dostat do směsi trochu vzduchu, aby měla lehkou a nadýchanou konzistenci.Když je vaječná směs hladká přidáme dvě "tajné" a trochu neobvyklé přísady - kyselou smetanu a trochu cukrového sirupu (nebo medu).Kyselá smetana přidá směsi i moučníku trochu kyselosti a ohromně vylepší chuť, také ho nadlehčí, zde můžeme také použit bílý jogurt místo smetany.Pak přidáme cukrový sirup, což je klasická přísada, která dá dortu karamelovou příchuť a změní jeho konzistenci a také bude i trochu vláčnější. Teď obě hmoty: čokoládovou i vaječno-smetanovou spojíme, promícháme až je jejich směs hladká no a ochutnáme . . . máme bezvadný základ. Vypadá skvěle, je pěkně lesklá, tak ji stěrkou přemístíme na částečně upečenou misku z listového těsta v koláčové formě.Opatrně vložíme do trouby a pečeme 40 minut při 150 °C.
Poznámka DDK:
Příprava dezertů a pečení - je trochu jako chemie. Při pečení masa nebo vaření jídel můžeme trochu improvizovat, ale u moučníku je nutno všechno pečlivě zvážit a vážit. Jinak se může stát, že to nemá tu správnou chuť, nebo to nevykyne a tak.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKYHOME
![[CNW:Counter]](http://counter.cnw.cz/invisible.cgi?juracermak&on)