VÁNOČKY - výběr různých variant
Základní předpis na vánočku - Nejlepší vánočka -Dobrá vánočka -
Vánočka z tvarohu -
Vánočka s rumem - Vánočka s mákem a ořechy - Vánočky maďarskéVánočky - připravujeme z tuhého kynutého těsta kvasnicemi. V některých specielních případech použijeme k vyběhnutí těsta prášek do pečiva. Používáme mouku převážně polohrubou. Dáváme pozor, abychom nepřelili tekutinu (nejprve mouka a pak mléko) a nedali příliš mnoho tuku. Vánočky by byly těžké a pomalu by kynuly. Přídavek menšího množství sádla dělá vánočku vláčnější. Nesmíme také příliš sladit, neboť se pak se při pečení rozbíhají a ztrácejí svůj tvar. Platí zásada - čím je těsto mastnější a sladší, tím také hůře drží během pečení tvar. Těsto musíme opravdu vypracovat pořádně, až se nechytá vál, je hladké a lesklé. Nejlépe když se na něm již dělají puchýřky. Do vánoček můžeme přidat ořechy, oříšky, rozinky nejlépe namočené předtím v rumu aj. kandované ovocné pochoutky. Těsto na vánočky můžeme také ovonět a okořenit: citrónovou kůrou, vanilkou, tlučeným badyánem, anýzem, tlučeným květem aj. Pomalé kynutí 3-4 hodiny má také svůj smysl. Je-li na kynutí málo času, bubliny plynu se při pečení derou vehementně ven a tvar pečiva deformuje. Vánočku pleteme s 3 až 8 dílů a pletence pak pyramidově klademe na sebe. Aby nám jednotlivé pletence z vánočky nesjely, přitlačíme je silněji na spodní vrstvu namazanou vajíčkem a proti sjetí ji zabezpečíme zapíchnutými špejlemi. Pečeme v dobře vyhřáté troubě, ale zvolna a relativně dlouho. Tomu pomáháme podkládáním nebo zakrýváním našeho výtvoru alobalem nebo pergamenovým papírem, aby se nám nakonec nepřipálil.
Ta nejlepší domácí vánočka
(Hana Micholupu, šefredaktorka měsíčníku "Apetit", z přílohy Lidových novin 18. prosince 2004)
Suroviny:500 g prosáté polohrubé mouky120 g krystalového cukru100 g rozpuštěného másla1 lžíce rozpuštěného sádla1 kostka droždí (30 g)1 vejce + 1 žloutek navíc250 ml mléka1/4 lžičky soli1 hrst rozinek naložených v rumu1 hrst jader vlašských ořechů1 hrst sekaných mandlí na posypání1 rozšlehané vejce na potření
Pomůcky: 2 dřevěné špejle
Postup přípravy:Droždí rozdrobíme do mísy se lžící cukru, přilijeme trochu mléka a rozmícháme do tekutého stavu, potom zamícháme i vejce a žloutek.Postupně přidáváme máslo, sádlo, sůl, mouku, zbytek cukru a teprve pak i zbylé mléko.Hmotu propracujeme nejdříve vařečkou, pak ji vyklopíme na vál a hněteme usilovně rukama asi deset minut.Chvíli trvá než mouka absorbuje vše, tak jak má, teprve pak se ukáže zda těsto lepí (podsypeme moukou), nebo je málo pružné (podlijeme lžičkou oleje).Pokud nemusíme, raději nepřidáváme nic.Vytvarujeme bochánek, vrátíme do mísy a přikryjeme utěrkou. a necháme kynou na nepříliš teplém nevětraném místě 3-4 hodiny.Pak těsto vyklopíme a prohněteme přitom zároveň zapracujeme ořechy a hrozinky.Těsto rozdělíme nožem na 8 nebo 9 stejně velkých bochánků; počet závisí na tom, z kolika pramenů umíme a budeme plésti copy tj. 4+3+2 nebo 3+3+2 (viz Základní předpis - pletení vánočky).Vyválíme bochánky rukama na stejně dlouhé prameny.Začneme plést, a to vždycky od středu směrem ke koncům - prameny se jinak vytahují a mění délku.Spodní patro pleteme tak, aby výsledek vypadal pravidelně hlavně z boku, který bude vidět a konce vždy zahneme dospod.Přeneseme na plech a hřbetem ruky doslova splácneme vrchu pletence po celé délce, ta vytvoříme plochu, která ponese další patro.Druhé patro upleteme stejně a opět lehce zploštíme. Konce posledního pletence nezahýbáme pod sebe, ale až pod spodek vánočky.Na závěr zapíchneme do vánočky špejle šikmo proti sobě, tím pletence definitivně zpevníme a unikající plyny při pečení pak působí neplechu.Troubu předehřejeme na 220°C a mezitím vánočku necháme ještě 30 minut kynout na plechu.Než půjde do trouby, potřeme ji rozšlehaným vejcem a posypeme kousky mandlí.Pečeme celkem jednu hodinu: prvních 5-10 minut na 220°C, na dalších 25 minut stáhneme teplotu na 150°C a po zbytek času pečeme jen při 100°C.Po upečení necháme vánočku úplně vychladnout a pak teprve pocukrujeme.
nahoru
Dobrá vánočka
(Olga Davidová: Vánoční pečivo", Sešity domácího hodpodaření, sv.47, str.22, Práce Praha, 1984)
Suroviny:
1 kg polohrubé mouky300 g másla160 g pískového cukru50 g droždí5 žloutků1 vejce na potření140 g sekaných mandlí140 g rozineksůlcitrónová kůramléko
Postup přípravy:Máslo rozmělníme v mouce, přidáme vykynuté droždí, cukr, žloutky, sůl, citrónovou kůru, loupané sekané mandle.Pak přidáme mléka tolik, kolik potřebujeme k vypracování tuhého těsta.Do vypracovaného těsta přidáme hrozinky a těsto necháme přikryté kynout.Pak upleteme vánočku ze sedmi pramenů (3 + 3 + 1 - viz výše) a opět necháme kynout. Vykynutou potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme, mandlemi a pečem asi hodinu.Po půlhodinovém pečení vánočku s plechem obrátíme, dříve s ní raději nehýbeme, abychom ji nepoškodili, jen dohlížíme aby se nepřipálila a můžeme ji trochu pomoci přikrytím alobalem, kterým ji zdola i shora chránime před přílišným žárem, pokud ovšem již nevlastníme horkovzdušnou regulovanou troubu :-).
nahoru
Vánočka z tvarohu
(Věra Mikulová a Marta Haiklová: "Pečeme na vánoční svátky", str.106, DONA České Budějovice, 1993)
Suroviny:
500 g polohrubé mouky250 g tvarohu2 celá vejce8 lžíc oleje120 g práškového cukru1 a 1/2 prášku do pečiva1 vanilkový cukršpetka soli50 g rozinekcitrónová kůražloutek na potření
Postup přípravy:Všechny suroviny dobře prohněteme v míse, na pomoučeném vále těsto rozdělíme na 8 částí. Rozválíme z nich 8 pramenů a začneme plést vánočku (4-3-1). Spodní díl upleteme ze 4 pramenů a přeneseme na vymazaný plech.
Pletení vánočky z osmi pramenů: Střední díl upleteme ze tří pramenů a položíme na spodní díl a hodně přitiskneme. Z poslední části vyválíme pramen a stočíme ho do sebe, položíme navrch, přitiskneme, celkově upravíme a povrch potřeme rozšlehaným žloutkem.Pečeme v mírné troubě (180°C) asi 3/4 hodiny a upečenou vánočku ještě necháme na plechu, hned ale pocukrujeme a druhý den tj. po Štědrém dnu ráno ji krájíme ke snídaní.
nahoru
Vánočka s rumem a mandlemi
(Věra Mikulová a Marta Haiklová: "Pečeme na vánoční svátky", str.107, DONA České Budějovice, 1993)
Suroviny:
1 kg polohrubé mouky300 ml mléka200 g práškového cukru70 g droždí2 lžíce oleje200 g máslatrochu rumu1 - 2 vanilkové cukry6 žloutkův rumu namočené rozinkypokrájené spařené mandlerozšlehaný žloutek na potření
Postup přípravy:Do velké mísy prosijeme mouku s práškovým cukrem. Připravíme si kvásek: do hrnku dáme droždí, 2 lžíce mléka, 3 lžíce cukru, 2 lžíce mouky, promícháme a necháme vzejít. Do směsi mouky s cukrem přidáme vzešlý kvásek, rozšleháme žloutky s mlékem a vlijeme do připraveného důlku v mouce.Přidáme olej, rozpuštěné máslo, rum a vanilkový cukr.Těsto přemístíme na vál, dobře propracujeme a necháme poprášené hladkou moukou a přikryté utěrkou 3 hodiny kynout.Vykynuté těsto rozdělíme na 8 dílů (3 - 4 - 1) nebo 7 dílů (3 - 3 - 1) a upleteme vánočku (viz výše). Vánočka je dost velká a tak klidně můžeme udělat i dvě menší.Před pečením vánočku potřeme rozšlehaným žloutkem a na vymazaném plechu necháme ještě chvíli kynout.Upečeme při střední teplotě (180 - 190 °C) asi 45 minut (záleží na velikosti, tj. zda pečeme jednu velkou nebo dvě malé).nahoru
Vánočka s makovo-ořechovou nádivkou
(Annete Wolter aj.: "Koláče a dorty", str.152 - 153, Fortuna Print Praha, 1993)Netradiční vánočka - z kynutého těsta je spletená jen ze dvou nádivkou naplněných pramenů. Ty připravíme srolováním plátu těsta nanesením ořechovo-makové nádivky na jeho povrch a srolováním. Výsledek nejen chutná, ale také vypadá atraktivně zejména, když jeho povrch ozdobíme půlkami vlašských ořechů. Tuto netradiční vánočku pečeme v chlebíčkové formě o délce asi 28 cm.
Suroviny:200 g pšeničné celozrnné mouky25 g pohankové mouky25 g sójové mouky125 ml mlékastrouhaná kůra z poloviny citrónu20 g (1/2 kostky) kvasnic175 g tekutého medu150 g jader vlašských ořechů125 g čerstvě umletého mákuna spičku nože mleté skořice4 lžíce mléka50 g másla3 lžíce meruňkové marmelády
Postup přípravy:
Příprava těsta a jeho plnění:Kvasnice s 50 g medu, trochou mléka a mouky zaděláme v hrnečku na kvásek; necháme ho přikrytý na teplém místě asi během 10 minut vzejít.Všechnu mouku smícháme s nastrouhanou citrónovou kůrou, zaděláme kváskem a necháme opět 30 minut kynout a mezitím připravíme nádivku (viz níže).Z těsta vyválíme obdélník velký přibližně 30 x 40 cm.Plát, potřeme nádivkou a z užší strany srolujeme, pak zhotovený váleček podélně rozřízneme na dvě části.Troubu zapneme a nastavíme na 200°C.
Příprava nádivky:Několik ořechových jader dáme stranou na ozdobu, zbytek jemně umeleme, smísíme s mákem, skořicí, zbytkem medu a svaříme se zbylým mlékem.Sundáme ze sporáku a vmícháme polovinu másla, necháme za občasného promíchání trochu vychladnout.
Použitá forma a pečení vánočky:Podlouhlou chlebíčkovou formu (nebo na srnčí hřbet) hodně vymažeme máslem.Oba kusy těsta vzájemně provineme jako šroubovici a vložíme do formy těstovou stranou dolů (nebo-li řeznou částí nahoru). Potřeme zbylým rozpuštěným máslem a pečeme 30 minut při již nastavených 200 °C.Ke konci doby pečení zkusíme špejlí, zda je moučník propečený, pokud je hotový necháme ho ještě 10 minut odpočívat ve vypnuté troubě, pak ho potřeme marmeládou, ozdobíme půlkami ořechů a necháme vychladnout ve formě.nahoru
Vánočka maďarská i se skořicí nebo čokoládou
(Elek Magyar:Kuchařská kniha "Labužník", str.152 - 153, Pannonia Budapešť 1960)
Suroviny:500 g moukysůl na špičku nože1 vejce1 žloutek4 - 5 kostek cukruvlahé mléko pro potřebnou viskozitu těsta50 g rozpuštěného másla
Na kvásek20 g droždí100 ml vlahého mléka
Postup přípravy:Do mísy dáme ohřátou mouku a přidáme droždí vykynuté ve vlahém mléce.Následně přidáme sůl,vejce, žloutek a tolik vlahého mléka, aby vzniklo řidší těsto.Těsto nejdříve zpracováváme vařečkou v míse a pak rukama na vále, až se na něm tvoří puchýřky.Pak k těstu po troškách přiléváme vlahé rozpuštěné máslo a znovu hladce vypracujeme (těsto nesmí být řidší jak chlebové).Těsto vložíme zpět do mísy, trochu je pomoučíme a necháme v teple zvolna vykynout - neni-li těsto řádně vykynuté popraská. Na pomoučeném vále rozdělíme těsto na tolik dílů z kolika chceme uplést vánočku ze tří(2-1) až pěti (2-2-1) pramenů a když vánočku upleteme a necháme ji pomaštěnou na plechu znovu vykynout.Potřeme vajíčkem a v mírné troubě upečeme; pečeme při střední teplotě (180 - 190 °C) asi 45 minut.
Varianty:
Skořicová a čokoládová vánočka
Do jednoho dílu např. třípramenné vánočky z výše uvedeného receptu vpracujeme 1 - 2 lžíce skořicového cukru nebo strouhané čokolády či čokoládového prášku. Vánočku upleteme tak, aby díl zbarvený příslušnou ingrediencí procházel vždy středem vánočky.
ODKAZY:
"Vánoční pečivo" "Základní předpis na vánočku"
nahoru
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKYHOME