ZPĚT NA VÝBĚR RECEPTŮ RŮZNÝCH VÁNOČEK

Základní předpis na vánočku
(Olga Davidová: Vánoční pečivo", Sešity domácího hodpodaření, sv.47, str.22, Práce Praha, 1984)
»Zatímco sladká pečená vánočka patří na český štědrovečerní stůl už od 16. století, dnes populární kapr se k ní připojil až v období mezi první a druhou světovou válkou. Naši předkové měli pro vánočku celou řadu krajových názvů – štědrovka, štědrovice, štědrovečernice, calta, húska, ceplík, pletanka, pletenice, či štráfka. Jako první dostával po nakrojení vánočky plátek hospodář na znamení budoucí štědré úrody obilí. Staročeskou tradicí býval i zapečený penízek, jehož nálezce měl být v nadcházejícím novém roce zdravý jako rybička.«

Suroviny:
Na těsto:
  • 500 g polohrubé nebo hladké mouky
  • 70 g cukru
  • 50 g tuku
  • 1 žloutek
  • 20 g droždí
  • 1 rovná lžička soli
  • 200 - 300 ml mléka
  • citrónová kůra
  • vanilka
  • vejce na potření

    Postup přípravy:
  • Do mísy prosijeme mouku a sůl, v polovině mléka (asi 100 ml) rozpustíme cukr a rozdrobíme do něho droždí.
  • Jakmile droždí nabude, rošleháme do mléka vejce, vlijeme do mísy s moukou.
  • Přidáme rozpuštěný tuk, citrónovou kůru, vanilku a vypracujeme tuhé těsto; tuhost těsta řídíme zbytkem mléka.
  • Dobře propracované těsto vyklopíme na vál a ještě dále propracujeme rukama.
  • Z těsta uděláme bochánek, posypeme moukou a přikryjeme ubrouskem a necháme kynout 2 až 3 hodiny v teple anebo v chladu 8 až 10 hodin (přes noc, ale pozor, nesmí zmrznout!)
  • Vykynuté těsto jemně prohněteme a rozdělíme na zvolený počet pramenů (8, 7, 6, 4).

    Pletení vánočky ze sedmi pramenů:
  • Ze tří trochu větších pramenů upleteme copánek, přeneseme na plech a rukou zploštíme hřbetem ruky a pomažeme vajíčkem
  • Druhý copánek ze tří menších pramenů a přiložíme na první a z posledního dílu uděláme delší váleček, který přetáhneme přes oba předešlé pletence.
  • Vánočku propíchneme kolmo podélně špejlemi a necháme vykynout.
  • Vykynutou potřeme vejcem a dáme do vyhřáté trouby péci, troubu neotvíráme dřív než za půl hodiny, abychom vánočku nesrazili.

    Pletení vánočky:

    Fišer a synovéPletení vánoček ze 6 pramenů můžeme shlédnout na video záznamu, které nám laskavě zaslal a dovolil uveřejnit na DDK pan Petr Fišer - spolumajitel podniku "Pekárna Studénka - Fišer a synové spol. s r.o." Na stránkách firmy, kromě zmíněného videa, se můžeme blíže seznámit s provozovnou, výrobním programem včetně novinek. Je zde také uveden, kromě řady profesionálně oveřených receptů na různé druhy pečiva (5 druhů) a chlebů (8 druhů), recept na vánočku, navíc s doprovodnými fotografiemi pletení vánočky z šesti pramenů

    (klikni vlevo: logo firmy/Recepty/Vánočka).


    1.2.2002  Jak se plete vánočka z 6 pramenů; (1.7MB)



    Odkazy:
  • Na kapitolu vánočního cukroví
  • Na recepty různých variant vánoček

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly

    ZPĚT do SLADKÉ DDK
    HOME
    [CNW:Counter]