Maminčina bábovka dle Evy Wallner
(Eva Wallner, Salzburg (Rakousko), rodinný recept od maminky, do sbírky zařazeno v červnu 2002)Eva Wallner - pochází z Českých Budějovic a žije v Salzburku a tehdy právě opatruvala svoji malou Aničku. Byla tak laskavá a naši kuchařskou sbírku obohatila o rodinný recept na opravdu vynikajici bábovku. Pro osvěžení naší paměti si připomeneme, že Salzburg je světově proslulé rakouské město a významné kulturní středisko s pozoruhodnými kulturními a architektonickými památkámi, rodiště Wolfganga Amadeus Mozarta (nar. 27. leden 1756). Město má 146 tis. obyvatel a je i správním střediskem stejnojmenné provincie země. Tradičně žije bohatým kulturním a společenským životem, kde ročně probíhá přibližně 4 tisíce kulturních akcí, které navštíví kolem 6,9 milionů účastníků z celého světa. Po Vídni je Salzburg druhé turisticky nejvýznamnější město Rakouska. Je na seznamu UNESCO jako historické centrum a kulturní pámátka patřící ke světovému dědictví. V roce 2000 bylo město dokonce zařazeno US významným časopisem "Traveler" mezi deset ("top ten") nejzajímavějších turistických míst v zahraničí. Další podrobnosti o městě, kde teď žije paní Eva, najdete ještě na informační stránce pro turisty nebo na oficiální stránce města
Suroviny:
6 žloutků6 bílků na sníh200 g másla300 g cukru300 g polohrubé mouky100 g umletých oříšků (vlašské, lískové)1 sáček vanilkového cukru1 prášek do pečiva1 šlehačka50 g nastrouhané čokolády nebo granka
Postup přípravy:Žloutky, máslo a cukr utřeme do pěny.Smícháme mouku, umleté oříšky, vanilkový cukr a 1 prášek do pečiva.Moučnou směs postupně zamícháme do utřené žloutkové pěny. Nakonec do směsi přidáme 1 šlehačku, lehce vmícháme sníh ušlehaný z bílků, čokoládu nebo granko.Pečeme ve vymazané a nejlépe strouhankou vysypané formě prvnich 20 minut při teplotě 170°C a potom teplotu snížíme na 150°C.Celkem pečeme asi 1 hodinu
nahoru
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ DDKHOME