Bábovka podle naší maminy
(Zdeňka Šafratová, rodinný předpis, Mělník 1978)Bábovku podle naší maminy - může podle autorky při dodržení návodu upéci i ten, kdo se dosud o něco podobného nepokusil a dokázal nanejvýš uvařit polévku ze sáčku. Stačí návod pozorně přečíst, nic nevynechat a hlavně pracovat s láskou, s myšlenkou na někoho nám milého, jemuž chceme připravit pěkné překvapení. Místo mísy a vařečky samozřejmě můžeme použít kuchyňský robot nebo hnětač a sníh připravit ve šlehači. V tomto případě však do díla nevložíme dost vlastní energie a lásky a výsledkem bude už bábovka trochu jiná. Na tuto bábovku přišla do DDK pochvala od kamarádky Aničky z Cairns, Queeslandu v Austrálii.
Suroviny:
Na těsto:250 g másla (až z poloviny lze nahradit rostlinným tukem)250 - 300 g pískového cukru350 g polohrubé mouky5 vajecasi 250 ml mléka1 prášek do pečiva1 vanilkový cukr1 citrónasi 10 g kakaového prášku
Na vymazání a vysypání formy:ztužený tuk nebo sádlo a krupičku
Postup přípravy:Máslo rozkrájíme a v míse necháme změknout (ne rozpustit!), vejce oddělíme na žloutky a bílky.Formu pečlivě vymažeme tukem a vysypeme krupičkou.Z citrónu ostrouháme kůru a vymačkáme šťávu. Do mísy z máslem nasypeme cukr a rozmícháme, pak postupně přidáváme žloutky a trpělivě třeme do hladka, až směs na vařečce pěkně stojí.V kotlíku ušleháme z 5 bílků sníh, který dáme vychladnout a již zapneme troubu a necháme ji asi na poloviční výkon vyhřát.Do mísy pak zvolna přidáváme mouku vanilkový cukr, kypřící prášek, citrónovou kůru a tolik mléka, aby vzniklo těsto, které se při vylévání trochu trhá.Nakonec přidáme šťávu z celého citrónu - do této chvíle nebylo třeba spěchat, ale teď už musíme pracovat svižně! Do řídkého těsta vnícháme sníh a z těsta oddělíme třetinu, do které zamícháme prosátý kakaový prášek.Tento krok můžeme napoprve vynechat a upéci nejdříve bábovku jednobarevnouDo vymazané formy nalijeme nejprve kakaem neobarvené, žluté těsto a potom těsto teprve hnědé těsto s kakaem. Případně vytvoříme dvě vrstvy: nejprve nalijeme polovinu žlutého těsta a pak těsto s kakaem a nakonec zbytek žlutého.Výsledkem budeme po rozkrojení bábovky mile překvapeni.Dáme péci do vyhřáté trouby asi na 1 hodinu, povrch bábovky musí jen zvolna hnědnout.Asi po 45 minutách zkoušíme propečení špejlí - na špejli zapíchnuté do bábovky povytažení neulpívá těsto.Potom dopečeme ještě asi 5 - 10 minut ve vypnuté troubě a hotovou bábovku vyjmeme, ale ještě ji nevyklápíme, ve formě ji pod utěrkou necháme dovlažna vychladnout.Vyklopenou bábovku přeneseme na parádní podnos a pocukrovanou podáváme.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
ZPĚT do SLADKÉ DDKHOME