Židovská chala čili barches - sobotní chléb
(Magda Saxlová a Karel Sýs: "Židovská kuchařka", str. 19, Bon Art-Esprit Praha, 1991, kuchyně židovská)
»V tomto okamžiku vchází neviditelná Královna Šábes a přináší každému drahocený nebeský dar: ještě jednu novou, sváteční duši. Pobožnost končí. Jsme opět v tomto světě. V řadě defilujeme před světcem a přejeme mu "dobrý šábes"! Jak jsem všichni hladoví! - To dělá ta "druhá duše" šábesová . . . . Spěcháme do hostinců, abychom rychle pojedli a mohli se dostavit včas ke světcově tabuli. Na hlubokém nebi ukrajinské stepi planou už dávno hvězdy. Jsou veliké jak pomeranče. Nadešel svatý večer. Všichni zasedli k sváteční hostině velikonoční, k našemu séderu. Na stole ve sříbrných svícnech planuly svíce a ležely tři macesy, sněhobílým ubrouskem přikryté. V pohárech se perlilo pravé uherské víno. Hořké byliny, kost v popeli spálená, velikonoční vajíčko, petržel, roztrouhané jablko se skořicí, vše bylo podle předpisu srovnáno a připravené k domácí pobožnosti, jak náleží.«
(Jiří Langer, 1894-1943: "Devět bran", 1937.)
Židovská chala čili barches-ilustrační obrázekSuroviny:
Na kvásek:
  • 45 g droždí
  • 1 lžička cukru
  • 200 ml vlažné vody
    Na těsto:
  • 1 kg polohrubé mouky (může být i s přídavkem hladké)
  • 40-100 g cukru (podle chuti)
  • 3 žloutky
  • 1 celé vejce
  • 100 ml jemného oleje nebo rozpuštěného másla
  • 1 lžičku soli
  • 150-200 ml teplé (asi 37°C) vody

    Postup přípravy:
  • Lehce rozetřeme droždí s lžičkou cukru a rozmícháme ve vlažné vodě, necháme alespoň 5 minut na teplém místě, aby vzešlo.
  • Ve větší míse promícháme prosátou mouku, mletý cukr, žloutky, vejce, olej (máslo) a sůl.
  • Mezitím když droždí vzešlo, tak ho přidáme do mísy a s ním ještě 150 až 200 ml teplé vody (asi 37°C - na malíček) a začneme vypracovávat těsto.
  • Správné těsto má být pevné a pružné, nesmí se lepit na vařečku ani na stěny mísy, raději ho nakonec ještě ručně prohněteme na pomoučeném vále.
  • Pak těsto přidáme zpět do mísy, povrch můžeme lehce poprášit moukou, mísu přikryjeme čistou utěrkou nebo ubrusem a dáme na teplé místo kynout asi tak na 1,5 až 2 hodiny; těsto by mělo svůj objem zdvojnásobit.
  • Vál posypeme moukou a nakynuté těsto rozdělíme na dva díly a úpodle židovské tradice vyrobíme dvě chaly jednu menší a druhou větší - na pátek a na sobotu.
  • Klasickou velkou chalu pleteme jako vánočku: např. těsto si rozložíme na 8 dílů.
  • Základ upleteme ze čtyř pramenů, další patro ze tří pramenů, zbývající díl rozdělíme na dvě části, spleteme je a ozdobíme jím vršek chaly..
  • Pak necháme obě chaly položené na plechu ještě asi 15 minut kynout. .
  • Před vložením do trouby je potřeme vejcem rozšlehaným s trochou vody a podle chuti posypeme například mákem.
  • Pečeme v dobře vyhřáté troubě asi 20 minut; když povrch začne červenat, zmírníme teplotu a dopékáme zvolna 45 minut.
  • Stará zkušenost praví, že trouba nesmí být zpočátku ani příliš rozpálená - těsto by se pálilo, ani málo vyhřátá - těsto se může roztékat.
  • Červená-li chala příliš rychle, přikryjeme ji ve druhé fázi pečení papírem.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    ZPĚT do SLADKÉ KUCHAŘKY
    HOME
    [CNW:Counter]