Hovězí po staropolsku
(Z časopisu "Svět kuchyně", předopis 28, díl 9, RADIAN s.r.o. Havířov 2003, polská kuchyně)Hovězí po staropolsku - je vydatné jídlo z vařeného předního masa se zeleninou a máslovou omáčkou s cibulové jíšky. Plárky masa můžeme také vložit do ohnivzdorné mísy se zeleninou, zalít jíškovou omáčkou a 10 - 15 minut zapékat při teplotě 180°C. Výhodou je, že pro pokrm se dá použít i běžné "české přední hovězí maso", které bývá často vůči teplotám dost nepodajné a vyžaduje delší dušení nebo pečení. Po vydatném jídle se nám občas zasteskne i za sychravého dubnového počasí, kdy jaro nemůže porazit odcházející chlad a nečekané návraty zimy. Pak je tento pokrm pro tuto příležitost jako stvořený.
Suroviny:1 kg předního hovězího masa, očištěné vcelku1 cibule250 g polévkové zeleniny (celer, kořen petržele, mrkev)5 - 6 zrnek pepře1 lžíce nasekané petrželové natě2 natvrdo vařená vejce1citrónsůl podle chuti
Na omáčku:2 cibule1 lžíce másla 2 lžíce hladké mouky250 ml hovězího vývaru (může být i z kostky)1 lžíce citrónové šťávysůl a pepř podle chuti1 špetka cukru
Postup přípravy:Maso necháme v celku, omyjeme, osušíme a lehce naklepeme paličkouPolévkovou zeleninu očístíme a opláchneme, cibuli oloupeme a rokrojíme.Kořenovou zeleninu zalijeme 2 litry vody, osolíme, přidáme cibuli, zrnka pepře a kapalinu přivedeme k varu.Vložíme maso do vařícího hrnce a na mírném ohni ho asi 1/5 až 2 hodiny vaříme, až změkne.Měkké maso vyjmeme z vývaru, nakrájíme na plátky, narovnáme na mísu a proložíme plátky vajec natvrdo.Polijeme omáčkou (viz níže), posypeme zelenou petrželkou a ozdobíme vydrhnutým citrónem nakrájeným na kolečka.Podáváme s vařenými brambory.
Příprava omáčky:Oloupané cibule nasekáme, máslo rozpustíme a cibuli na něm "zrůžoví".Podlijeme polovinou vývaru.V druhé polovině chladného vývaru rozmícháme mouku a přilijeme k osmahnuté cibuli a povaříme.Dochutíme solí, pepřem, cukrem a ještě vyladíme citrónovou šťávou.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME