Hovězí po staropolsku
(Z časopisu "Svět kuchyně", předopis 28, díl 9, RADIAN s.r.o. Havířov 2003, polská kuchyně)
Hovězí po staropolsku - je vydatné jídlo z vařeného předního masa se zeleninou a máslovou omáčkou s cibulové jíšky. Plárky masa můžeme také vložit do ohnivzdorné mísy se zeleninou, zalít jíškovou omáčkou a 10 - 15 minut zapékat při teplotě 180°C. Výhodou je, že pro pokrm se dá použít i běžné "české přední hovězí maso", které bývá často vůči teplotám dost nepodajné a vyžaduje delší dušení nebo pečení. Po vydatném jídle se nám občas zasteskne i za sychravého dubnového počasí, kdy jaro nemůže porazit odcházející chlad a nečekané návraty zimy. Pak je tento pokrm pro tuto příležitost jako stvořený.
Hovězí po staropolsku - foto zdrojSuroviny:
  • 1 kg předního hovězího masa, očištěné vcelku
  • 1 cibule
  • 250 g polévkové zeleniny (celer, kořen petržele, mrkev)
  • 5 - 6 zrnek pepře
  • 1 lžíce nasekané petrželové natě
  • 2 natvrdo vařená vejce
  • 1citrón
  • sůl podle chuti
    Na omáčku:
  • 2 cibule
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 250 ml hovězího vývaru (může být i z kostky)
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • sůl a pepř podle chuti
  • 1 špetka cukru

    Postup přípravy:
  • Maso necháme v celku, omyjeme, osušíme a lehce naklepeme paličkou
  • Polévkovou zeleninu očístíme a opláchneme, cibuli oloupeme a rokrojíme.
  • Kořenovou zeleninu zalijeme 2 litry vody, osolíme, přidáme cibuli, zrnka pepře a kapalinu přivedeme k varu.
  • Vložíme maso do vařícího hrnce a na mírném ohni ho asi 1/5 až 2 hodiny vaříme, až změkne.
  • Měkké maso vyjmeme z vývaru, nakrájíme na plátky, narovnáme na mísu a proložíme plátky vajec natvrdo.
  • Polijeme omáčkou (viz níže), posypeme zelenou petrželkou a ozdobíme vydrhnutým citrónem nakrájeným na kolečka.
  • Podáváme s vařenými brambory.
    Příprava omáčky:
  • Oloupané cibule nasekáme, máslo rozpustíme a cibuli na něm "zrůžoví".
  • Podlijeme polovinou vývaru.
  • V druhé polovině chladného vývaru rozmícháme mouku a přilijeme k osmahnuté cibuli a povaříme.
  • Dochutíme solí, pepřem, cukrem a ještě vyladíme citrónovou šťávou.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]