Rogan Još - červené kari
(Jo-Cox a Elizabeth Towers: "1000 klasických receptů z celého světa", str. 295, Columbus Praha, 2000, indická kuchyně)
Rogan Još - je jedno z nejznámějších a velmi populárních kari (curey) nejen v Indii. Jde o aromatický pokrm, kde "Rogan" v perštině znamená přepuštěné máslo neboli ghi, zatím co "Josh" znamená horký, vášnivý či prudký. Říká se mu také často "červené kari" neboť jeho tmavě červená barva a pálivost je způsobena přítomostí chilli papriček. Na přípravu pokrmu se používá také kuřecí, jehněčí či skopové maso.
Rogan Još-foto zdrojSuroviny pro 6 osob:
  • 2 lžíce ghí (přepuštěného másla) nebo rostlinného oleje
  • 1 kg předního nebo zadního hovězího masa, na kostky 2,5 cm
  • 1 jemně pokrájená cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2,5 cm nastrouhaného oddenku zázvoru
  • 4 čerstvé červené chilli papričky, jemně pokrájené
  • 4 zelené tobolky kardamomu
  • 4 hřebíčky
  • 2 lžičky semínek koriandru
  • 2 lžičky semínek kmínu
  • 1 lžička papriky na přibarvení
  • 1 lžička soli
  • 1 bobkový list
  • 125 ml nízkotučného jogurtu
  • 2,5 cm dlouhý kus skořicové kůry
  • 150 ml horké vody
  • 1/4 lžičky směsi koření garam masala (např. od Antonína)

    Postup přípravy:
  • Ve velkém ohnivzdorném kastrolu rozehřejeme ghí (olej) a postupně osmažíme maso dohněda.
  • Maso vyjmeme z kastrolu a na tuk vložíme nasekanou cibuli a prudce je během 3-4 minut osmažíme.
  • Umeleme nebo v hmoždíři či třecí misce rozdrtíme česnek, zázvor, chilli, kardamom, hřebíčky, koriandr, kmín, papriku a sůl.
  • Tuto kořenící pastu a bobkový list dáme do kastrolui a mícháme , dokud nezačne vonět.
  • Vložíme maso a šťávu z mísy zpět do kastrolu na mírném plameni vše 2-3 minuty pod pokličkou podusíme.
  • Zatím co se pokrm stále dusí, vmícháme postupně jogurt.
  • Přidáme skořicovou kůru a horkou vodu a podle chuti opepříme.
  • Kastrol přikryjeme pokličkou a v předehřáté troubě je asi hodinu a čtvrt zapékáme při 180°C.
  • Dusíme dokud není masíčko měkkoučké a omáčka se trochu neodpaří.
  • Pak vyjmeme a zahodíme skořicovou kůru a vmícháme směs koření garam masala
  • Z povrchu odebereme přebytečný tuk a podáváme.


    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]