Maďarský pepřový tokáň - Borsos tokány
(Anikó Gergely: "Culinaria Hungary", str. 55, Könenmann Verlagsgesellschaft mbH, Cologne 1999, maďarská kuchyně)Maďarský tokáň - se připravuje obvykle z hovězího, skopového nebo jehněčího masa. Vyznačuje tím, že maso je nakrájeno na krátké, uzké proužky. Tokáň neobsahuje papriku, ale používá se jiné koření, jako je to např. pepř v tomto případě. Na konci dušení pokrm obsahuje nemnoho husté hnědé šťávy. V Maďarsku se s oblibou podává s brambory, rýží nebo tarhoňou.
Suroviny:800 g zadního hovězího masa1 velká cibule, najemno nasekaná2 1/2 lžíce olejesůl a pepř1 stroužek česneku, rozmačkanýsůl a pepř200 ml suchého bílého vínarajčatový protlak
Příloha: vařené brambory, rozmačkané brambory, rýže nebo polenta
Postup přípravy:Nakrájíme maso na proužky 5 mm silné a 5 cm dlouhé. Na oleji osmahneme cibulku dozlatova. Přidáme maso a osmahneme je ze všech stran dohněda.Přidáme česnek a víno, pak nádobu zakryjeme poklicí a zvolna dusíme na malém ohni, pokud je nezbytné přidáme malé množství vody.Když je již maso zpoloviny hotové přidáme rajčatový protlak a trochu vody pokud je to nutné.Pokračujeme v dušení až je maso měkké a přitom co nejvíce zredukujeme vydušenou šťávu.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME