Maďarský pepřový tokáň - Borsos tokány
(Anikó Gergely: "Culinaria Hungary", str. 55, Könenmann Verlagsgesellschaft mbH, Cologne 1999, maďarská kuchyně)
Maďarský tokáň - se připravuje obvykle z hovězího, skopového nebo jehněčího masa. Vyznačuje tím, že maso je nakrájeno na krátké, uzké proužky. Tokáň neobsahuje papriku, ale používá se jiné koření, jako je to např. pepř v tomto případě. Na konci dušení pokrm obsahuje nemnoho husté hnědé šťávy. V Maďarsku se s oblibou podává s brambory, rýží nebo tarhoňou.
Tokáň - foto zdrojSuroviny:
  • 800 g zadního hovězího masa
  • 1 velká cibule, najemno nasekaná
  • 2 1/2 lžíce oleje
  • sůl a pepř
  • 1 stroužek česneku, rozmačkaný
  • sůl a pepř
  • 200 ml suchého bílého vína
  • rajčatový protlak
    Příloha: vařené brambory, rozmačkané brambory, rýže nebo polenta

    Postup přípravy:
  • Nakrájíme maso na proužky 5 mm silné a 5 cm dlouhé.
  • Na oleji osmahneme cibulku dozlatova. Přidáme maso a osmahneme je ze všech stran dohněda.
  • Přidáme česnek a víno, pak nádobu zakryjeme poklicí a zvolna dusíme na malém ohni, pokud je nezbytné přidáme malé množství vody.
  • Když je již maso zpoloviny hotové přidáme rajčatový protlak a trochu vody pokud je to nutné.
  • Pokračujeme v dušení až je maso měkké a přitom co nejvíce zredukujeme vydušenou šťávu.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]