Čínské maso pěti vůní
(Thang Jüngling, Laděna Štíbrová: "Domácí čínská kuchařka", z Obrazové kuchařka Panoramy, 1988, čínská kuchyně)
Maso pěti vůní - je studený pokrm čínské kuchyně. Může být připraveno z hovězí kližky, z vepřového jazyka, hovězího srdce, jater a to jak jednotlivých druhů samostatně nebo v libovolných kombinacích. Místo větších kusů hovězí kližky můžeme vařit i malé špalíčky velké asi jako moravští vrabci. Voňavé kousky masa se pak mohou přikusovat k vínu jako jednohubky. Jako koření můžeme použít i jinou směs, než je uvedena v receptu; řídíme se osobní chutí, zkušeností a fantazií. Je výhodné najednou připravit větší množství masa a uvařené je uchovat v mrazničce.
Suroviny:
  • 2 kg hovězí kližky
  • 12 lžic krupicového cukru
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce mleté skořice
  • 3 lžíce soli
  • 2 lžičky kmínu
  • 1 lžíce práškového nebo strouhaného oddenku zázvoru
  • 2-3 hřebíčky
  • 2 - 3 bobkové listy
  • 3 hvězdičky badyánu

    Postup přípravy:
  • Hrnec (může být tlakový) rozehřejeme a na dno nalijeme lžíci oleje.
  • Do horkého oleje přidáme dvě lžíce cukru a za stálého michání připravíme tmavě hnědý karamel.
  • Když se z karamelu začne kouřit, hrnec odstavíme z ohně a vložíme do něho maso podélně rozdělené na jednotlivé svaly, delší svaly překrojíme napříč.
  • Maso zalijeme teplou vodou tak, aby bylo ponořeno, osolíme, přidáme zbylý cukr a všechno koření.
  • Koření můžeme zašít do gázy a vložit je do hrnce pohromadě podobně jako bouquet garni.
  • Hrnec uzavřeme pokličkou a vodu přivedeme k varu, ihned oheň zmírníme a zvolna vaříme asi 3 hodiny, nebo až je maso měkké.
  • Po uvaření necháme maso v nálevu vychladnout a uložíme do chladničky.
  • Před podáváním je krájíme na tenké plátky až druhý den, kdy je dostatečně ztuhlé.
  • Plátky masa podáváme na míse obložené zeleninou, případně je vhodně doplněníme strouhaným křenem.
  • Pokud je nálev málo kořeněný, můžeme k masu podávat pikantní omačku připravenou z 1/2 dílu octa, 1/2 dílu vody, 1 dílu sójové omáčky a podle chuti lisovaným stroužkem česneku.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]