Šo(u)let s hovězím masem
(Chatař a Chalupář strana 35, číslo 10 , 1997, židovská kuchyně)
Židovská kuchyně - je silně ovlivněna tradicemi a náboženskými svátky z nichž nejčastější je každý týden v sobotu dodržován tzv. šábes (sabat). Typickým hlavním jídlem je šo(u)let, což je pomalu zapečené maso s kroupami, fazolemi a kořením. Židovský šoulet může vycházet z košer masa hovězího (viz uvedený recept), ale typičtějším je "husí šoulet".
Suroviny:
  • 1 kg hovězího masa
  • 1 kg fazolí
  • 250 g jemných krup
  • 150 g cibule
  • palička česneku
  • 1 lžička červené paprika
    Příloha: kugel" - bramborák bez mléka a česneku

    Postup přípravy:
  • V pekáči na oleji osmahneme cibuli, přilijeme dva litry vody a přimícháme syrové fazole, kroupy, maso vcelku, česnek rozloupaný na stroužky nebo nasekaný na malé kousky a lžičku červené papriky
  • . Pekáč vložíme do trouby a kapalinu uvedeme do varu.
  • Pak teplotu ztlumíme na nejnižší teplotu, aby se pokrm jen pomaličku dusil.
  • Nemícháme a necháme odležet celou noc až do druhého dne (soboty) poledne, kdy podáváme.
  • Jako přílohu podáváme"kugel" - bramboráky bez mléka a česneku: 1,5 kg nadrobno nastrouhaných brambor, přidáme 3 žloutky, 150 g nastrouhané cibule, sůl a pepř, 50 g rozdrcených macesů a sníh ze 3 bílků. Umícháme směs, kterou dáme do pekáče vymazaného tukem. Pečeme až vznikne křupavá kůrčička.
  • Podáváme samostatně nebo k drůbeži.
    »Jednou přišel za kosnickým maginem jakýsi muž z lidu se svou ženou a řekl, že jí chce dát rozlukový list. "Proč to chceš udělat?" zeptal se magid. Muž řekl: "Pracuji celý týden až do úpadu, a tak si chci o šabatu taky trochu pochutnat. Jak ale přijde sobotní poledne, přinese moje žena nejdřív rybu a potom cibule a pak šoulet, a než přijde řada na kugl, jsem už sytý a vůbec niz z něho nemám. Na tenhle kugl se dřu celý týden, a pak se ho nemůžu ani dotknout a všechna námaha je nadarmo! Proto jsem už několikrát svoji ženu prosil, aby kugl přinesla na stůl hned po požehnání nad vínem. Ale ne a ne! Ona říká, že tak se to dělalo v domě jejího otce, a zvyk se prý nemá měnit!" Magid se obrátil k ženě. "Dělej odedneška kugly dva, " řekl jí." Jeden přines hned po požehnání a druhý až uprostřed hostiny, jako´s to dělala dodnes." Žena svolila, muž se s ní smířil a oba se vesele s maginem rozloučili. Magid však řekl ještě téhož dne své ženě: "Od nynějška dělej v pátek kugly dva, jeden přines po požehnání vína a druhý uprostřed hostiny, jako´s to dělala dodnes." Od té doby bylo v domě kosnického magina zvykem jíst po požehnání vína kugl, kterému se říkalo "kugl domácícho míru", a tento zvyk zachovávali i maginovi potomci.«
    (Martin Buber: "Chasidská vyprávění"/
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]